TES-neuvottelut 2020

Tästä löydät ajankohtaistiedon kevään 2020 työehtosopimusneuvoitteluista.

Teme neuvottelee kuusi työehtosopimusta: Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevan työehtospimuksen, Ylen ja Temen freelancertaitelijoita koskevan työehtosopimuksen (Teme sopimus), Kansallisoopperan päivätekniikan työehtosopimuksen, Kansallisteatterin tekniikka koskevan työehtosopimuksen, Tanssinopettajien työehtosopimuksen ja Teatterialan työehtosopimuksen. Sopimukset ovat voimassa, kunnes uusi saadaan neuvoteltua.

Viimeisin uutinen päivittyy aina listalla ylimmäiseksi.

4.6.2020

Elokuva- ja TV-tuotantoa koskeva työehtosopimus hyväksyttiin neuvotteluosapuolien hallinnossa. Lue tiedote.

29.5.2020

Teme, Journalistiliitto ja Palta ovat tänään saavuttaneet Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevassa työehtosopimuksessa neuvottelutuloksen. Neuvotteluprosessi oli raskas ja vivahteikas. Teme on tyytyväinen neuvottelutulokseen. Sillä voidaan edistää työntekijöiden työssä jaksamista, mikä oli neuvotteluissa tärkein tavoitteemme. Neuvottelutulos on yleisen linjan mukainen ja myös kiky-tunnit poistuivat. Sisällöstä kerrotaan tarkemmin, kun osapuolten hallinnot ovat neuvottelutuloksen hyväksyneet.

13.5.2020

Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevaa työehtosopimusta on neuvoteltu  huhti-toukokuussa viisi kertaa ja seuraava neuvottelukerta on ma 18.5.2020.

29.4.2020

Suomen kansallisoopperan ja -baletin päivätekniikan työehtosopimuksen neuvotteluissa saatiin aikaan neuvottelutulos.

17.4.2020

Tanssinopettajien työehtosopimusneuvotteluissa saavutettiin aamupäivällä neuvottelutulos Paltan kanssa. Tulos on yleisen linjan mukainen. Asiasta tiedotetaan tarkemmin, kun osapuolten hallinnot ovat neuvottelutuloksen hyväksyneet. Temen hallitus kokoontuu ensi viikolla.

15.4.2020

Teatterialan työehtosopimuksessa ja Kansallisteatterin tekniikkaa koskevassa työehtosopimuksessa saatiin aikaan neuvottelutulos. Lue lisää täältä.

Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen neuvottelut alkavat uudestaan perjantaina 17.4.2020. Neuvottelut ovat olleet keskeytettynä tammikuusta alkaen.

1.4.2020

Eilen päättyivät Teatterialan työehtosopimus ja Suomen kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskeva työehtosopimus. Molempien työehtosopimusten osalta neuvottelut jatkuvat. Työehtosopimus on tällä hetkellä ns. jälkivaikutuksen alainen.  Tämä tarkoittaa sitä, että työsuhteen ehdot määräytyvät yhä päättyneen työehtosopimuksen mukaisesti, kunnes uusi työehtosopimus tulee voimaan tai ehdoista on sovittu työnantajan ja työntekijän kesken. Jälkivaikutuksesta ei ole säädetty lailla, vaan sitä noudatetaan tavanomaisen oikeuden perusteella.

6.3.2020

Teatterialan työehtosopimuksen neuvotteleminen jatkuu keskiviikkona 11.3.2020. Ensimmäisellä neuvottelukerralla Teme esitteli tavoitteet, jotka liittyivät mm. sukupuolten tasa-arvon edistämiseen, työssäjaksamiseen sekä ikääntymiseen.

4.3.2020

Kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskevan työehtosopimuksen neuvottelut alkoivat ti 3.3. Temen lisäksi työntekijöitä neuvotteluissa edustaa Palvelualojen ammattiliitto PAM. Työantajapuolta edustaa Suomen Teatterit.

Teatterialan työehtosopimuksen neuvottelut alkoivat tänään keskiviikkona 4.3.2020.

26.2.2020

Elokuva- ja tv-tuotantoa koskeva työehtosopimus ei ole vieläkään yleissitovaa. Päätös saatiin työtuomiosituimesta. Sen mukaan yleissitovuudelle asetetut perusteet eivät täyty. Lue koko tiedote. 

4.2.2020

Elokuva- ja tv-alan neuvottelut ovat edelleen katkolla. Järjestäytyneet työnantajat voivat soveltaa 31.12.2019 päättyneet työehtosopimuksen määräyksiä. Työehtosopimus on ns. jälkivaikutustilassa. Järjestäytymättömät työnantajat voivat soveltaa työehtosopimusta vain niiltä osin kuin se on lakia parempi. Lue lisää.

29.1.2020

Tanssinopettajien työehtosopimuksen neuvottelut jatkuvat 30.1.2020. Oopperan päivätekniikan työehtosopimusta neuvotellaan seuraavan kerran 6.2.2020. Molemmat neuvottelut etenevät tällä hetkellä suunnitellusti.

Päivitetty 3.1.2020

Teme ja Journalistiliitto neuvottelivat tänään Paltan kanssa sovitusti elokuva- ja tv-tuotantoa koskevasta työehtosopimuksesta. Neuvottelut on toistaiseksi keskeytetty eikä uusia aikoja ole sovittu.

Teme ja Journalistiliitto ovat nostaneet neuvotteluissa keskeiseksi asiaksi työssäjaksamisen ongelmat ja pitkät työpäivät. Vuorokautisen työajan rajaaminen ja lainmukainen vuorokausilepo ovat keskeiset asiat, johon Teme ja Journalistiliitto ovat pyytänyt Paltalta vastaesitystä jo ennen joulua. Tänään saatu työnantajapuolen mitätön esitys osoitti, että toistaiseksi ei ole edellytyksiä jatkaa neuvotteluja.

Työehtosopimus päättyi 31.12.2019. Jälkivaikutuksen perusteella työehtosopimuksen voimassaolon päättymisen jälkeen eli sopimuksettomassa tilassa työsuhteen ehdot määräytyvät yhä päättyneen työehtosopimuksen mukaisesti, kunnes uusi työehtosopimus tulee voimaan tai ehdoista on sovittu työnantajan ja työntekijän kesken.

Tiedote löytyy myös täältä.

Päivitetty 31.12.2019

Oopperan päivätekniikan talokohtaisen työehtosopimuksen neuvottelut alkavat tammikuun toisella viikolla. Tavoitteita on laadittu henkilöstön kehittämistarpeet huomioon ottaen. Oopperan päivätekniikan osalta merkittävin epäkohta liittyy kilpailukykysopimuksen mukaisiin ns. kikytunteihin.

Päivitetty 20.12.2019

Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevaa työehtosopimusta on neuvoteltu joulukuun aikana viisi kertaa. Neuvottelut jäävät nyt joulutauolle ja jatkuvat ma 30.12.2019. Neuvotteluissa on ollut mukana Temen, Journalistiliiton ja Paltan neuvottelijoiden lisäksi kenttäedustusta niin työntekijä- kuin työnantajaosapuolelta.

Temellä ja Journalistiliitolla on useita työaikaan ja jaksamiseen liittyviä tavoitteita. Keskeisistä tavoitteista ei olla vielä päästy yhteisymmärrykseen.

Päivitetty 19.12.2019

Elokuva- ja tv-tuotantoa koskeva työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31.12.2019. Nykyinen sopimus on voimassa niin kauan kuin neuvottelut ovat käynnissä.

Tanssinopettajien työehtosopimuksen neuvottelut alkoivat 11.12.2019 Paltan kanssa. Ensimmäisellä neuvottelukerralla vaihdettiin esitykset puolin ja toisin. Temen tavoitteissa on hyödynnetty mm. tanssinopettajille tehtyä tes-kyselyä.  Yksi neuvoteltava asia on se, mitä tapahtuu kilpailukykysopimuksen yhteydessä sovitulle 24 tunnin työajan lisäykselle. Temellä kuten muillakin ammattiliitoilla on tavoitteena päästä Kikystä eroon. Neuvottelutulos on tavoitteena saada tammikuun loppuun mennessä.

Päivitetty 5.12.2019

Tiedote: Elokuva- ja tv-alan tes-neuvottelut alkoivat. Seuraava neuvottelupäivä on ma 9.12.2019.

Päivitetty 27.11.2019

Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen ensimmäinen neuvottelupäivä on 5.12.2019.

 

Täällä yhteenveto SAK:laisten liittojen TES-neuvottelutilanteesta.

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..