Siirry sisältöön

Teme – intressebevakare för yrkesverksamma inom scenkonst, film-, tv- och evenemangsbranschen

Fackförbundet för teater och media Finland, Teme, är det största fackförbundet inom konst- och kultursektorn i Finland. Förbundets verksamhetsområden omfattar hela scenkonsten samt film-, tv- och evenemangsproduktion.

Teme arbetar för att säkerställa skäliga arbetsvillkor och en lön som går att leva på – oavsett anställningsform. Förbundet företräder sina medlemmar i frågor som rör anställningar, arbetsförhållanden och social trygghet, och verkar som en kulturpolitisk aktör genom att främja arbetsförutsättningar, upphovsrätt samt sektorns långsiktiga finansiering.

För att nå dessa mål arbetar Teme för att:

  • socialskyddet ska vara skäligt även för arbetstagare inom de kreativa branscherna
  • det ska finnas tillräcklig offentlig finansiering för konst och kultur
  • upphovsrätten ska tillgodose skaparnas rättvisa och rimliga ersättning
  • påverka utvecklingen av arbetslivet och samhället genom Temes eget påverkansarbete samt t.ex. via FFC (Finlands Fackförbunds Centralorganisation)

Förbundet består av sju yrkesinriktade sektioner och föreningar som representerar olika yrkesgrupper inom teater- och mediebranschen:

  • Film- och media proffs Finland
  • Finlands dans- och cirkuskonstnärer
  • Finlands ljus-, ljud- och videodesigners
  • Finlands scenografförbund
  • Finlands teaterregissörers och dramaturgers förbund
  • Teaterbranschens yrkesfolk
  • Biografmaskinisters förbund Finland

Din grundtrygghet som medlem består av:

Du kan få hjälp och information i alla frågor och problem som gäller anställningsförhållanden. Du kan också få ditt arbetsavtal granskat av förbundet.

Kollektivavtal

Ett kollektivavtal bestämmer de gemensamma spelreglerna i branschen som arbetsgivaren och de anställda skall iaktta. Fackorganisationen förhandlar fram avtalet och övervakar att avtalsbestämmelserna följs.

Kollektivavtal för film- och tv-produktionen 2023-2025

Kollektivavtal för teaterbranschen 2023-2025

Kollektivavtal för danslärare

Juridiska tjänster

Förbundet har jurister som ger dig råd när du stöter på problem med ditt anställningsförhållande. Förbundet kan vid behov föra din talan vid en domstol utan att debitera dig för det.

Utkomstskydd för arbetslösa

Du kan ansluta dig till arbetslöshetskassan och få ersättning om du saknar jobb. Du får inkomstrelaterad dagpenning när du varit medlem och anställd hos någon under totalt 6 månaders tid. Den inkomstrelaterade dagpenningen är större än FPA:s dagpenning. Du kan söka medlemskap i arbetslöshetskassan på samma formulär som du ansöker om medlemskap i förbundet. Mera…

Frågor om upphovsrätt

När du är upphovsman kan du bli medlem i Kopiosto, och på basis av upphovsrätten kan du få ersättning för upphovsrät. Ett skriftligt arbetsavtal om upphovsrätten skall alltid ingås. Du kan få närmare information och råd hos förbundet.

Försäkringsskydd

Om du är ordinarie medlem får du kostnadsfritt en olycksfallsförsäkring under fritiden och en reseförsäkring hos If Skadeförsäkringsbolag Ab. Genom fackorganisationens avtal med If kan alla medlemmar få rabatt på bil-, hem-, resegods- och livförsäkringar.

Förtroendemän

Det finns ett heltäckande nätverk av förtroendemän i de finländska teatrarna. Förtroendemannen är bekant med med rutinerna på arbetsplatsen och kan ge dig hjälp och vägledning. Danskonstnärerna har regionala förtroendemän.

Fördelar som följer av medlemskortet

Med medlemskortet får du rabatt på olika produkter och tjänster, t.ex. rabatt på teaterbiljetter. Du kan också ansöka om semester- och renoveringsbidrag.

Internationella kontakter

Du kan komma i kontakt med fackorganisationer i hela världen via centralorganisationen Union Network International (UNI). Förbundet samarbetar aktivt med systerorganisationerna i de nordiska länderna och Europa.

Aktuell information

Du kan hålla dig à jour och få den färskaste informationen om aktuella frågor och t.ex. lagändringar i din egen bransch. De viktigaste informationskanalerna hos Teme är www-sidor och medlemsbrevet varje vecka.

Grundtrygghet

De nämnda medlemsförmånerna och tjänsterna hör till alla medlemmar i de åtta medlemsförbunden i Teme. Medlemsförbunden samarbetar aktivt med Teme och inbördes när det gäller bl.a. teater-, dans- och filmpolitiska frågor och när man ger utlåtanden om bl.a. lagreformer.

Dessutom sköter varje förbund sina särskilda uppgifter som närmare klarläggs nedan:

Film- och mediaproffs Finland

Förbundet är en ny organisation för filmarbetare och filmkonstnärer i Finland. Förbundet har 300 medlemmar. De jobbar bl.a. som filmfotografer, scenografer, klippare, maskerare, regissörer, kostymörer, ljuskonstnärer och ljuddesigners i produktionen av lång-, dokumentär,- kort-, video- och reklamfilmer samt TV-program.

Finlands dans- och circuskonstnärer

Förbundet har sedan 1937 varit verksamt som ett fackförbund, en kulturorganisation och en samhällelig opinionsbildare. På det internationella planet är förbundet aktivt i International Federation of Actors (FIA) och Nordiska Skådespelarrådet (NSR). Förbundet har 1050 medlemmar. Merparten bor i huvudstadsregionen. Ca 80 procent av medlemmarna sysselsätter sig själva eller jobbar som frilansar med kortvariga anställningsförhållanden. Förbundet samarbetar aktivt med de viktigaste organisationerna i kultursektorn, såsom Informationscentralen för danskonst, Arenan för danskonst, Dance Health Finland, Föreningen Lokaler för danskonst och Helsingfors internationella balettävling.

Finlands ljus-, ljud- och videodesigners

Förbundet är en sammanslutning för ljus- och ljuddesigners. Medlemmarna utför konstnärliga och tekniska uppdrag inom ljus- och ljuddesign i uppförande konst i teatrar, dansteatrar, operan, konserter och festivaler. Förbundet har som mål att stärka den unga yrkeskårens lönesättning och sociala arbetsbetingelser. Förbundet har 280 medlemmar. Förbundet delar ut stipendier för medlemmarnas fortbildning samt uppmärksammar meriterade konstnärer i branschen. Förbundets webbsidor är ett forum för öppen och aktiv information och debatt.

Finlands scenografförbund

Förbundet har över 60 år bevakat scenografernas fackliga och kulturpolitiska intressen. Antalet medlemmar är 280. De jobbar som dekor- och dräktdesigners i teatrar, operan samt film och TV-produktion. Förbundets viktigaste internationella samarbetspartner är OISTAT i Finland som deltar i arrangemanget av Prag Quadriennalen.

Finlands teaterregissörers och dramaturgers förbund

Förbundet bevakar intressena för över 380 medlemmar som jobbar som regissörer och dramaturger. Förbundet har också som syfte att utveckla teaterkonsten och kulturpolitiken i landet. Omkring tio procent av medlemmarna jobbar som regissörer och dramaturger med engagemang vid teatrarna. Den viktigaste uppgiften för förbundet är att genom diskussioner och initiativ främja teaterkonstens anseende och betydelse i Finland. Ett orienteringsår för unga regissörer och dramaturger är ett projekt som förbundet startat. Med projektet går man in för att föra samman det etablerade teaterfältet och den yngre generationen. På det internationella planet är förbundet medlem i Nordiska Sceninstruktörrådet (NSIR) och har ingått avtal om kulturutbyte med Asociacion de Directores de Escena i Spanien och Eesti Lavastajate Liit i Estland.

Teaterbranschens Yrkesfolk TYF

Förbundet har över 1950 medlemmar. I intressebevakningen är förbundet särskilt inriktat på att främja arbetsmiljö, lönesättning, yrkeskunnighet och utbildning. Medlemskåren består av bl.a. inspicienter, frisörer, sufflörer, kulissarbetare, maskörer, metallarbetare, garderobvakter, scenarbetare, sömmare, påklädare, snickare, rekvisitörer, effektskötare, skräddare, vaktmästare samt ljus- och ljudskötare inom alla områden av scenkonst. Medlemmarna i TYF arbetar, utöver de tidigare nämnda yrkesområdena, även inom administration och marknadsföring vid finsk- och svenskspråkiga teatrar, dansteatrar, teaterorganisationer, amatörteatrar samt utbildningsanstalter inom teater- och konstbranschen.

Gillen (killat) är yrkesinriktade sammanslutningar som verkar inom föreningen. De samlar människor för att utbilda sig, nätverka, dela erfarenheter och kunskap samt för att lära sig mer.

TYF strävar efter att främja medlemmarnas sysselsättning och synliggöra den unga yrkeskåren.

Förbundett TYF deltar aktivt i utvecklingen av förtroendemannasystemet och upprätthåller ett nära internationellt samarbete med nätverket Nordisk Teater för Teknik och Administration (NTR).

Ta kontakt

Fackförbundet för teater och media Finland

Kontaktuppgifter

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.