Siirry sisältöön
Seinän mittainen hylly on täynnä keltaisia ankkoja.

Verotus ja verovähennykset

Temeläisillä suunnittelijoilla, taiteilijoilla ja esiintyjillä on erilaisia kuluja ammattitaidon ylläpitämiseen ja tulonhankkimiseen liittyen. Teme ottaa kantaa näiden vähennysten hyväksymiseen ja laatinut kirjeen verottajalle (se on tämän sivun alalaidassa ladattavana). Kirjeessä otetaan kantaa mm. tanssijan kehonhuoltokuluihin ja skenografin lehtitilauksiin sekä alan ammattilaisten teatterilippuvähennyksiin.

Jos verovähennyksiäsi ei hyväksytä, älä luovuta. Perustele vähennyksesi perusteellisesti ja konkreettisesti, sillä verottaja ei tiedä mitä sinun työhösi kuluu eikä ehkä ymmärrä, miksi ammattitaitosi ylläpitäminen edellyttää esim. elokuvien ja esitysten katsomista eli pääsylippuvähennyksiä.

Jos saat hylkäävän päätöksen joidenkin verovähennysten osalta, ota yhteys verottajan palvelunumeroon, joka löytyy vero.fi –palvelusta.

MUISTA pääsääntö: jos saat matkakustannuksia, joista maksat veroa, voit vähentää kyseisestä työmatkasta aiheutuvat kulut verotuksessa. Jos saat matkakustannukset verottomina, et voi vähennyksiä tehdä.

Kun vähennät veronalaisia matkakustannuksia, voit vähentää esim. hotellimajoituksen sekä matkalippujen kokonaishinnan, vaikka työnantaja maksaa ne. Tästä sinulla ei ole kuittia, mutta selvitä hinnat. Jos sinulle ei maksettaisi päivärahaa, voit vähentää työmatkan ruokaostokset, ravintola- ja kahvilamaksut esimerkiksi lounaan osalta. Säilytä näistä kuitit.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.