Temeläisillä suunnittelijoilla, taiteilijoilla ja esiintyjillä on erilaisia kuluja ammattitaidon ylläpitämiseen ja tulonhankkimiseen liittyen. Teme on ottanut kantaa näiden vähennysten hyväksymiseen ja laatinut kirjeen verottajalle (se on tämän sivun alalaidassa ladattavana).
Jos verovähennyksiäsi ei hyväksytä, älä luovuta
Teme ottaa kirjeessä kantaa mm. tanssijan kehonhuoltokuluihin ja skenografin lehtitilauksiin sekä alan ammattilaisten teatterilippuvähennyksiin.
Verottaja ei tiedä mitä sinun työhösi kuuluu – perustele siis vähennykset hyvin konkreettisesti
Tanssijana työskentelevä jäsenemme sai verottajalta kirjeen, jossa todettiin, että kehonhuoltokuluja ei enää hyväksytä verovähennyksiin. Kirjeessä vedottiin lakiin ja oikeusohjeisiin.
Jäsenemme ei lannistunut, vaan soitti verottajan palvelunumeroon. Laadukkaan veroneuvonnan ansioista hän kirjoitti verohallintoon vastineen, jossa perusteli, että tanssin ammattilaiselle kehonhuolto ei ole liikuntakulu eikä sairaudenhoitokulu, vaan normaalin ammatillisen toimintakyvyn ylläpitämistä. Hän selitti, miten tärkeää kehonhuolto hänelle on fysiologisesti ja palautumisen kannalta (hieronta, osteopatia ja Pilates).
Vastineen saatuaan verohallinnon virkailija soitti ja kertoi nykyisestä verotuslinjasta taiteilijoiden verovähennysten osalta. Virkailija myönsi, ettei verotus ole yhdenveroinen kaikille, koska osa taiteilijoista saa vähennyksiä ja osa ei.
Näin ei pitäisi olla. Verottajalla ei saa olla ”kirjoittamattomia valintakriteereitä”, vaan päätösten tulee olla tasapuolisia ja lakiin perustuvia. Jos kuitenkin saat hylkäävän päätöksen joidenkin verovähennysten osalta, älä luovuta. Ota yhteys verottajan palvelunumeroon, joka löytyy vero.fi –palvelusta.
Taiteilijan ja freelancerin tuloja koskeva verolomake 15 on poistettu käytöstä.
Freelancer ilmoittaa esitäytetyltä veroilmoitukselta puuttuvat freelance-työstä saadut tulot kuten apurahat, työ- ja muut korvaukset ja vähennykset sähköisesti OmaVero-palvelussa. Kuluista osa saattaa olla jo vähennyksenä esitäytetyllä veroilmoituksellä. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut sekä pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Tarkista ne.
Säilytä kuitit
Kuitit ja tositteet on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen. Vaikka kuitteja ei enää lähetetä verottajalle, on ne säilytettävä ja näytettävä pyydettäessä.
Verottajan ohje freelancerin verotusta varten
Täällä Temen ohje: Palkkana vai palkkiolla? Mitä sanoo verottaja?