Kuva: istock.com/seb_ra

Verotus

Jos verovähennyksiäsi ei hyväksytä, älä luovuta

Temeläisillä suunnittelijoilla, taiteilijoilla ja esiintyjillä on erilaisia kuluja ammattitaidon ylläpitämiseen ja tulonhankkimiseen liittyen. Teme on ottanut kantaa näiden vähennysten hyväksymiseen ja laatinut kirjeen verottajalle (se on tämän sivun alalaidassa ladattavana).

Teme ottaa kirjeessä kantaa mm. tanssijan kehonhuoltokuluihin ja skenografin lehtitilauksiin sekä alan ammattilaisten teatterilippuvähennyksiin.

Tanssijan sitkeys palkittiin

Tanssija-jäsenemme sai verottajalta kirjeen, jossa todettiin, että aiemmin hyväksyttyjä kehonhuoltokuluja ei enää hyväksytä verovähennyksiin. Kirjeessä vedottiin lakiin ja oikeusohjeisiin. Jäsenemme ei lannistunut, vaan soitti verottajan palvelunumeroon. Laadukkaan veroneuvonnan ansioista hän kirjoitti verohallintoon vastineen, jossa perusteli, että tanssin ammattilaiselle kehonhuolto ei ole liikuntakulu tai sairaudenhoitokulu, vaan normaalin ammatillisen toimintakyvyn ylläpitämistä. Hän selitti, miten tärkeää kehonhuolto hänelle on fysiologisesti ja palautumisen kannalta: hieronta, osteopatia ja Pilates.

Vastineen saatuaan verohallinnon virkailija soitti ja kertoi nykyisestä verotuslinjasta taiteilijoiden verovähennysten osalta. Virkailija myönsi, ettei verotus ole yhdenveroinen kaikille, koska osa taiteilijoista saa vähennyksiä ja osa ei. Näin ei pitäisi olla. Verottajalla ei saa olla ”kirjoittamattomia valintakriteereitä”, vaan päätösten tulee olla tasapuolisia ja lakiin perustuvia. Mutta jos nyt kuitenkin saat hylkäävän päätöksen joidenkin verovähennysten osalta, älä luovuta. Ota yhteys verottajan palvelunumeroon, joka löytyy vero.fi –palvelusta.

Palkkana vai palkkiolla? Mitä sanoo verottaja?

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..