Siirry sisältöön
Matkakustannukset
Kuva Balazs Busznyak, Unsplash

Matkakustannukset

Matkakustannuksiin kuuluu kolme elementtiä:
1. matkustamisesta aiheutuva kulu, kuten matkalippu tai kilometrikorvaus
2. päivärahat
3. majoitus

Matkakustannusten maksamisessa on ajoittain paljon erimielisyyksiä, joten neuvottele niistä etukäteen. Älä oleta, että ne maksetaan.

Muista, että matkakustannukset voivat olla veronalaista tuloa, jolloin niiden verojen osuus vähennetään palkastasi. Temen kanta on, että työnantaja maksaa keikalle lähtevälle työntekijälle matkakustannukset.  Verottaja päättää veroista, ei työnantaja.

Matkakustannuksista on määräyksiä työehtosopimuksissa ja lisäksi verohallinto ohjeistaa niiden maksamisessa.

Jos matkakustannuksistasi pidätetään vero, voit vähentää kyseisestä työmatkasta aiheutuvat kulut verotuksessa. Jos saat matkakustannukset verottomina, et voi vähennyksiä tehdä.

Päiväraha maksetaan jokaiselta päivältä

Ulkomaille lähdettäessä päiväraha maksetaan jokaiselta matkavuorkaudelta, ei vain työ- tai vapaapäivältä.

Päiväraha voidaan puolittaa, jos työnantaja tarjoaa kotimaassa yhden aterian ja ulkomailla kaksi ateriaa. Ateria on kunnon lämmin ateria, ei kahvi ja sämpylä.

Verottaja päättää verottamisesta

Lähtökohta on, että työnantaja/-tilaaja maksaa työn vuoksi matkustamisesta aiheutuvat ylimääräiset kulut. Keikkailevan freelancerin ei voi olettaa kustantavan työmatkoistaan aiheutuvia kuluja. Se vähentää huomattavasti hänen nettotulojaan.

Verottaja päättää maksetaanko matkakustannukset verottomina vai veronalaisena tulona. Verottaja ei ota kantaa niiden maksamiseen muuten, vaan sen neuvottelevat työntekijä ja työnantaja lain ja sopimusten mukaan.

Jos saat matkakustannuksia, joista maksat veroa, voit vähentää kyseisestä työmatkasta aiheutuvat kulut verotuksessa. Jos saat matkakustannukset verottomina, et voi vähennyksiä tehdä.

Vero.fi -sivulta selviää  matkakustannusten määrät.

Teatterialaa koskeva erimielisyys matkakustannusten maksamisesta  luettavissa TÄÄLTÄ…

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.