Siirry sisältöön
Kuvituskuvassa avain ja avaimenreikä. Kuvastaa luottamusmiestä ratkaisijana.
Kuva Jani Pulkka

Sosiaaliturvaoppaat

Sosiaaliturva on laaja kokonaisuus hyvinvointiyhteiskunnan palveluita työttömyysturvasta eläkkeisiin ja sairauspäivärahasta perhevapaisiin.

KEIKKATYÖLÄISEN SOSIAALITURVAOPAS 2023 (pdf)
Opas on syntynyt SAK:n kulttuurialan liittojen neuvottelukunnassa, johon kuuluvat SAK ja SAK-laisista taiteilijaliitoista Teme ja Muusikkojen liitto.

SAK:N PERHEVAPAAOPAS

TYÖTTÄMYYSTURVAOPAS 2023 (TYJ pdf)

Apurahansaajat

Tieteen ja taiteen apurahansaajat vakuutetaan Melassa maatalousyrittäjän eläkelain mukaisella työeläkevakuutuksella.

Vakuutus on pakollinen sekä henkilökohtaisen apurahan saaneille, että työryhmässä apurahalla työskenteleville.

Alle 18-vuotias, yli 68-vuotias tai vanhuuseläkkeellä oleva apurahansaaja ei voi ottaa vakuutusta. Vakuutusvelvollisuus ei koske myöskään perustutkinto-opiskeluun tarkoitettuja apurahoja eikä pelkästään kulujen kattamiseen tarkoitettuja apurahoja kuten matka-apurahoja.

Lue lisää apurahansaajan vakuuttamisesta…

Melan  laskurilla voit laskea arvion eläkkeesi, korvaustesi ja vakuutusmaksujesi määrästä…

Eläke

Eläkettä on aina haettava, se ei ala automaattisesti iän perusteella. Hakeminen voi tuntua hankalalta, jos ei tiedä, mitä eläkettä hakee. Työelämästä iän perusteella vanhuuseläkkeelle jäävä hakee ensisijaisesti työeläkettä ja siihen lisäksi Kelan kansaneläkettä, joka takaa tietyn toimeentulotason, jos työeläke jää pieneksi.

Työuraeläke voi tarjota reitin eläkkeelle vähän ennen vanhuuseläkeikää, mutta raja on tiukka: on oltava 38 vuotta eli lähes koko työura raskasta fyysistä työtä ja päätoimista työtä ilman pitkiä katkoja. Tilapäinen työttömyys ja kolme vuotta perhevapaita sallitaan. Hakijan pitää olla väh. 63-vuotias, aktiivisesti työelämässä ja on oltava lääkärin toteama sairaus, joka alentaa työkykyä pysyvästi.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.