Siirry sisältöön
Lakipykälä
Kuva Jani Pulkka

Uusi Elokuva- ja TV-tuotantoa koskeva työehtosopimus astuu voimaan 1.2.2022

Elokuva- ja tv-tuotantoja koskeva työehtosopimus on hyväksytty Temessä, Journalistiliitossa ja työnantajaliitto Paltassa.

Sopimus astuu voimaan 1.2.2022 ja on voimassa 31.1.2024 asti, mikäli vuoden 2023 palkat saadaan sovittua marraskuun loppuun 2022 mennessä.

Palkat nousevat 2 % yleisen linjan mukaan 1.5.2022. Korotus tulee sekä henkilökohtaisiin palkkoihin että ns.  taulukkopalkkoihin. Henkilökohtaisten palkkojen korotuserässä on 0,5 % ns. yrityskohtainen erä, jonka jakamisesta päättää työnantaja.

Työnantajaliitto Paltassa oli keskusteleva ja rakentava neuvotteluilmapiiri, vaikka mm. työajoista käytiin tiukkaa vääntöä.

”Kiinnitimme neuvotteluissa erityistä huomiota työssäjaksamiseen, lepoaikoihin ja työvuorojen  suunnitteluun. Työajan tasaamiseen saatiin ohjaava teksti ja vuorokausilevon menetyksen korvaaminen selkeytyy, mikä  on alan ammattilaisille todella tärkeä asia. Vuorokausilevon alitus korvataan yksinkertaisella tuntipalkalla, jos vuorokausilepo alittaa työaikamuodosta riippuen 11 tai 9 tuntia”, Temen pääneuvottelija Karola Baran kertoo.

”Jos työntekijän vuorokausilepo jää alle 11 tunnin, on työntekijälle annettava lyhennetyn vuorokausilevon korvaavat lepoajat seuraavan vuorokausilevon yhteydessä – ehdottomasti viimeistään 14 vuorokauden aikana. Korvaava lepoaika on annettava yhdenjaksoisena”, Baran sanoo painokkaasti.

Yritimme saada TES:iin paikallista sopimista tiukentavan ehdon, jolloin paikalliset sopimukset olisi aina tehtävä kirjallisesti. Tätä Palta ei hyväksynyt. TES:ssä sanotaan, että paikalliset sopimukset tehdään kirjallisesti, JOS jompikumpi osapuoli sitä pyytää. Eli muistakaa pyytää paikallinen sopimus kirjallisena AINA!

Työehtosopimus kokonaisuudessaan julkaistaan Temen nettisivuilla, kunhan työnantajaliitto on ehtinyt saattaa sen painokuntoiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.