Siirry sisältöön
Keltainen sitruuna
Kuva Markus Spiske Unsplash

Tarvitsemme toivoa ja hyviä uutisia

Tammikuun 2023 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Viime vuodet ovat kuormittaneet sietokykyämme. Ongelmat tuntuvat vain syventyneen ja laajentuneen. Huoli tulevasta pyörii välillä kuin pyörremyrsky otsalohkon takana. Koska tämä syöksykierre loppuu? Miten meidän käy? Valitsin lääkkeeksi Rutger Bregmanin teoksen Hyvän historia. Bregmanin mukaan nyt on myönteisen ihmisyyden ja historiankirjoituksen aika. Tuntuu hyvältä lukea epäitsekkäästä ihmisyydestä pahuuden ja ahneuden sijaan. Tuntuu tärkeältä ruokkia empatiaa ja toivoa sekä iloita pienistä asioista. Hiiteen happamuus ja kyynisyys.

Kirjailija Anja Snellman kiteyttää (6.1.2023) facebook-tilillään:

”Keskustelimme tänään 94-vuotiaan lajitoverin kanssa. Miten rikasta, kaunista, kiitollista. Kuulla mietteitä ja muistoja, onnellisia siinä missä traagisiakin, pitkän elämän varrelta. Ja hiljaisuutta. Muistamattomuutta. Sitäkin. Tapaaminen sai minut pohtimaan terapeuttikollega Tommy Hellstenin lausetta ”Elämä on meille rakkaudella räätälöity vastoinkäyminen.” Itsekin uskon että elämämme vastoinkäymisillä – ja varsinkin niillä – on meille aina jokin syvempi, syventymiseen haastava merkitys. Uskon että voimme lopultakin olla kiitollisia kaikista kohtalon iskuista, vaikeuksista, harhapoluista ja pettymyksistä. Ja tekee mieli vielä korostaa sanoja: me, meille, meissä. Välillä väsyttää ja vituttaa ihan kunnolla tämä aikamme yltiö-yksilö -hyminä: minun elämäni, minun kehoni, minun ruokavalioni, minun harrastukseni, minun sukupolveni, minun identiteettini, minun someni, minun oikeuteni, minun minun minun. On arvokasta saada kuunnella 94-vuotiaita lajitovereita. Pistää vähän palikoita paikoilleen.”

Toisinaan ”rakkaudella räätälöity vastoinkäyminen” voi tuntua ylitsepääsemättömän raskaalta. Tilannetta auttaa, jos massiivisen ongelman saa palasteltua pienemmiksi asiakokonaisuuksiksi. Ongelman hahmottaa ja ratkaisuitakin alkaa löytyä yhteen asiaan kerrallaan. Toki meidän on myös opeteltava sietämään pettymyksiä ja virheitä. Ne kuuluvat elämään ja työelämään.

Väitöskirjatutkija Jamie Vesterinen toivoo rakentavaa julkaista keskustelua ja kyseenalaistaa kärjekästä vastakkainasettelua. Vesterinen varoittaa virheiden etsimisestä ja tahallisesta väärinymmärtämisestä. Jos me keskitymme virheiden etsimiseen ja toistemme arvosteluun, se kannustaa meitä Vesterisen mukaan hölmöyteen viisastumisen sijaan. Hänestä virheitä ei pidä piilotella, sillä niistä oppii: ”Kun virheensä myöntää, ajattelu avartuu ja tietämys syventyy – toisin sanoen ihminen oppii.” Viisas oppii virheistään, tosi viisas muidenkin virheistä. Viisaita sanoja, sillä virheitä tekee jokainen.

Sitkeys palkitaan

Paljon puhuttu resilienssi tarkoittaa joustavuutta ja kriisinkestävyyttä. Sitä on tarvittu ja tarvitaan. TES-neuvottelut käynnistyvät Temessä ja vuoden alussa käynnistyi historiallisen suuria hallinnollisia sekä lakimuutoksia.

Yli 15 vuotta valmistellun sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksen lisäksi työelämään liittyviä muutoksia on paljon. Teme keräsi keskeisiä muutosasioita tänne ja täällä SAK:n lista muutoksista. Huojentavien tukien ja vähennysmahdollisuuksien lisäksi luovan työn tekijöille hyvä uutinen on mm. tekijänoikeuskorvausten ja ansiopäivärahan parempi yhteensopivuus. Tähän asti tekijänoikeuskorvaukset ovat olleet palkkaan rinnastettavaa tuloa, mutta enää ne eivät vähennä ansiopäivärahaa.

TES-neuvottelut ovat käynnissä tai käynnistymässä ja niistä odotetaan vaikeita. Teme, Journalistiliitto ja Palta käynnistävät tänään elokuva- ja tv-tuotantoja koskevat neuvottelut. Lähipäivinä starttaavat myös tanssinopetuksen sekä teatterialaa ja Suomen kansallisoopperaa koskevat neuvottelut. Päänavauksia ei neuvottelupöydissä vielä ole ja SAK:n jäsenjärjestöt ovat ottaneet kantaa tilanteeseen.  Yle uutisoi tilanteesta myös eilen:  SAK:n liitot vilauttivat muskeleita vaikealla palkkakierroksella: Yhteiset työtaistelutoimet mahdollisia helmikuun alussa.

Kriisinkestävyyttä myös vuoteen 2023!

Anne Saveljeff

Päätoimittaja

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.