Siirry sisältöön

SAK:n jäsenliitot tiivistävät toimiaan TES-neuvotteluiden edistämiseksi

SAK:laiset ammattiliitot ovat päättäneet tiivistää yhteistyötä työehtosopimusneuvottelukierroksella. Teme on tyytyväinen SAK:n hallituksen päätökseen ja on mukana tässä yhteisessä koordinaatiossa.

– Koordinaation perimmäinen syy on tarve yhteiseen solidaarisuuteen, kun työnantajapuoli ei halua neuvotella alakohtaisia palkkaratkaisuja. Työntekijät ovat ansainneet palkankorotuksensa erityisesti nyt, kun inflaatiolukemat ovat ennennäkemättömän korkeita, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila.

Tarkoitus on sitoutua yhteisen työehtoratkaisun tavoittelemiseen ja lisätä kaikkien neuvotteluvoimaa. Tavoite on neuvotella Saksan teollisuuden ratkaisua vastaavat korotukset, jotka vahvistavat ostovoimaa, vaikka ne eivät inflaatiota ja kohonneita elinkustannuksia täysin kiinni kurokaan. Saksan ratkaisu nostaa palkkoja reilulla 8,5 prosentilla kahdessa vuodessa.

Koordinaation taustalla on neuvottelusuma, joka näyttää seisovan niin kauan kuin teknologiateollisuuden neuvottelupöydässä ei löydy sopua. Ratkaisujen syntyminen saattaa nykyisessä työmarkkinatilanteessa kestää kauankin.

Myös Teme on joutunut irtisanomaan useita työehtosopimuksia Paltan kanssa, kun neuvotteluissa ei ole edetty sovitun mukaisesti. Palta ei suostu käymään palkkaneuvotteluita, vaan esittää ettei voi neuvotella ennen kuin vientisektori saa oman ratkaisunsa.

– Tämä niin sanotun yleisen linjan odottaminen on harmillista. Olisimme halunneet neuvotella jäsenille heidän ansaitsemansa palkankorotukset, pienipalkkaiset jäsenemme tarvitsevat palkankorotukset sovitussa aikataulussa, sanoo Huovila.

SAK:n eduskuntavaalitavoitteissa korostuvat tasapuolinen sopiminen ja reilu työelämä

Yhä useamman työntekijän on päästävä yleissitovien työehtojen piiriin ja työntekijöillä pitää olla oikeus valita työpaikalleen luottamusmies. Myös työmarkkinarikollisuuteen on puututtava nykyistä systemaattisemmin ja työntekijöiden alipalkkaus ja hyväksikäyttö on estettävä.

Lisätietoa & taustoja:

SAK:n hallitusohjelmatavoitteet, joihin Teme on SAK:n jäsenliittona sitoutunut.

Temen hallitusohjelmatavoitteet 2023 – 2026.

SAK-laisten liittojen TES-tilanne.

SAK:n uutinen 12.12.2022.

Teme irtisanoi Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen 30.11.2022.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.