Siirry sisältöön
Kuvituskuva hahmosta, joka juoksee kohti uloskäntiä. Viittaa koronaan.
Kuva Jani Pulkka

Q/A: Työttömyys ja toimeentulo koronaepidemian aikana

Päivitetty 9.2.2020

Voit tarkistaa työttömyysturvalain ajantasaiset säädökset TYJ:n sivuilta.

Ethän soita ruuhkautuneeseen työttömyyskassaan ennen kuin olet lukenut ohjeet Temen sivuilta täältä ja Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassan sivuilta täältä. Näin vapautat aikaa hakemusten käsittelyyn. 

  1. Mitä etuuksia lomautettu voi saada? 
  2. Milloin voin saada ansiosidonnaista päivärahaa? 
  3. Kuinka paljon ansiosidonnainen päiväraha on? 
  4. Mitä karenssi tarkoittaa? 
  5. Saanko lomautettuna arkipyhiltä työttömyyskorvausta? 
  6. En saanut ansiosidonnaista päivärahaa. Olenko oikeutettu johonkin työttömyysturvaan? 
  7. Omavastuuaika.

1.Mitä etuuksia lomautettu voi saada? 

Lomautettuna voit saada työttömyysetuutta joko työttömyyskassasta tai Kelasta.

Jos sinut on lomautettu, ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Työttömyysturvaa voi saada vasta ilmoittautumisen jälkeen. Etuutta  ei voi saada takautuvasti. Ilmoittautumisen voit tehdä verkossa, täällä Te-toimisto lähettää lausunnon työttömyyskassaan tai Kelaan.  

Temen jäsenet kuuluvat yleensä Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassaan.  Kassan sivut löydät täältä

Voit hakea ansiosidonnaistapäivärahaa työttömyyskassasta kun olet ollut kaksi viikkoa työttömänä. Kelaan ensimmäisen hakemuksen voi jättää viidennen työttömyyspäivän jälkeen.  Muista hakea 3 kuukauden kuluessa, vanhempia hakemuksia ei käsitellä. 

2. Milloin voin saada ansiosidonnaista päivärahaa? 

Voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, kun työssäoloehto täyttyy. Työssäoloehtoon lasketaan mukaan kaikki palkkatyösuhteinen työ, olitpa sitten teatterissa tai kaupan kassalla. Työssäoloehdon täyttymistä tarkastellaan viikoittain. Normaali työssäoloehtoviikko kertyy työstä, jolloin on tehnyt palkkatyösuhteista työtä 18 tuntia viikon aikana. 

Työaikajärjestelyiltään poikkeavilla aloilla on viikoittaisten työaikaedellytysten täyttymisestä omat säännöksensä. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi opetustyö ja taiteellinen, luova tai esityksellinen työ. 

Työsuhteessa, jossa luovan tai esityksellisen työn osuus on ratkaiseva, voidaan työssäoloehtoon lukea jokainen kalenteriviikko, jolloin työstä saatu verotettava tulo kuukauden tarkastelujaksolla on vähintään 1252 euroa, viikolle laskettuna 291,15 euroa/vko. Lue lisää Temen sivuilta löytyvästä ohjeesta kohdasta 8 – Työssöoloehdon poikkeukset

Väliaikainen lakimuutos muutti työssäoloehdon aikaa. Väliaikaisen lain  mukaan ansiopäivärahaa voi saada lyhimmillään 13 viikon eli noin kolmen kuukauden työskentelyn jälkeen  (voimassa hakemuksissa 31.12.2020 asti). Muutos koskee niitä henkilöitä, joiden työskentelyedellytys ei muuten täyttyisi, joiden työskentelyedellytykseen on laskettu yksi työskentelyviikko ajalta 1.3.2020 jälkeen ja joiden ansiopäivärahan ensimmäinen maksupäivä on viimeistään 31.12.2020. 

3. Kuinka paljon ansiosidonnainen päiväraha on? 

Ansiosidonnainen päiväraha riippuu työtuloista, joiden aikana työssäoloehtosi on kertynyt.  

Voit laskea ansiosidonnaisen päivärahasi laskurilla , jonka löydät täältä.

Voit myös saada soviteltua päivärahaa mikäli käyt osa-aikaisesti töissä. Tällöin työttömyysetuus sovitellaan yhteen työtulojesi kanssa.

Työttömyysetuuden suojaosaa korotettiin 1.6.2020 väliaikaisesti 300 eurosta 500 euroon kuukaudessa. Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Korotus on voimassa 30.6.2021 asti.

4. Mitä karenssi tarkoittaa? 

Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Karenssin voi saada esimerkiksi, jos itse irtisanoutuu työstä tai kieltäytyy työttömänä työnhakijana annetusta työstä.  

5. Saanko lomautettuna arkipyhiltä työttömyyskorvausta? 

Työttömyyskorvauksen maksaminen arkipyhäpäivältä riippuu siitä, onko henkilöllä kyseisenä päivänä työttömyydestä aiheutuneita taloudellisia menetyksiä. Jos päivä normaalisti olisi työpäivä/palkallinen vapaa, niin kyseiseltä päivältä maksetaan myös työttömyyskorvausta.  

6. En saanut ansiosidonnaista päivärahaa. Olenko oikeutettu johonkin työttömyysturvaan? 

Tällä hetkellä yrittäjät ovat oikeutettuja työmarkkinatukeen Kelasta, mikäli heidän päätoiminen työskentelynsä päättyy tai toimeentulonsa heikentyy koronavirusepidemian vuoksi. Tukea voi hakea, jos yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1089,67e/kk. Muutokset ovat voimassa 30.6.2021 asti. 

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta koronavirustilanteessa. Lue lisää täältä. 

7. Omavastuuaika

Työttömyyskassa määrittelee päivärahan suuruuden. Sen yhteydessä tulee viiden kokonaisen työpäivän omavastuuaika, jolta ajalta päivärahaa ei makseta.

16.3.-31.12.2020 oli voimassa poikkeus, mikä tarkoitti sitä, että ansiopäivärahan maksaminen alkoi heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä. Muutos koskee yhä niitä henkilöitä, joiden työttömyys ja omavastuuaika alkoi 16.3.-31.12.2020.  

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..