Siirry sisältöön

Temen Freet2030 -hanke sai jatkorahoituksen Freelance-neuvolan kehittämiseen

Tulevaisuudessa uuden valtakunnallisen ja digitaalisen Freelance-neuvolan on tarkoitus olla osa valtakunnallisia työvoimapalveluja. Se tulee tarjoamaan freelancereille kokonaisvaltaista työhyvinvoinnin tukea.

Freelancereiden työmarkkinatilanne on usein tukala. Monet freelancerit eivät halua luopua freelanceriudestaan eikä palkkatyösuhteita välttämättä ole edes tarjolla, joten tarvitaan uusia tukirakenteita. Teme sai rahoituksen freelancerien tilanteen tutkimiseen TYÖ2030-ohjelmasta, joka on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Freet2030-hankkeessa on järjestetty työpajoja eli kinkereitä, joilla freelancerit itse ideoivat uusia tapoja, joilla heidän hankalaa työmarkkinatilannettaan voidaan helpottaa. Näillä kinkereillä syntyi ajatus verkostomaisesti toimivasta Freelance-neuvolasta. Verkostomaisuus tarkoittaa sitä, että neuvolan ylläpitämiseen ei tarvita uutta virastoa, vaan digitaalisen alustan avulla yhdistetään kaikki freelance-työn kanssa toimivat.

Digitaalinen neuvola kohentaa kaikkien freelance-työn kanssa tekemisissä olevien osaamista: tekijöiden, tilaajien ja viranomaisten. Sinne kootaan neuvontamateriaaleja ja sopimusmalleja, sen kautta saa ohjattua vertaistukea ja keikkatyön välitys saa yhteisen alustan. Neuvolassa voi verkostoitua ja muodostaa suurempia ammatillisia verkostoja. Neuvola tarjoaa freelancereille kokonaisvaltaista työhyvinvoinnin tukea.

Freelancer-neuvola palvelee muitakin toimialoja kuin Freet2030-hankkeessa mukana olevia esittäviä taiteita. Neuvolaa kaipaavat yhtä lailla sote-alan freelancerit kuin taiteilijatkin. Neuvola myös ylittää työmarkkinaosapuolten toimintakentän. Etenkin, kun freelance-työssä työmarkkinaosapuolet eivät kovinkaan selkeästi määrity, vaan toimija voi olla limittäin sekä työnantajan, työntekijän että yrittäjän rooleissa. Neuvola voi toimia myös osana yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskusta tai vaikkapa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskusta.

Nyt Freet2030-hanke on saanut rahoituksen Freelance-neuvolan kehittämiseen ideasta kohti toteutusta. Saimme kehittelytyöhön kumppaniksemme Into-Digitalin, joka keskittyy neuvolamallin digitaaliseen suunnitteluun ja tekniseen konseptointiin. Tavoitteenamme on valmis digitaalinen rautalankamalli tammikuun lopussa 2023. Tämän jälkeen neuvolan konsepti voi siirtyä toteuttajalle.

Mikäli sinä haluat päästä mukaan freelance-työn kehittämiseen ja olet kiinnostunut osallistumaan työpajoihin, ilmoittaudu allaolevassa linkissä. Teme tiedottaa työpajoista ilmoittautuneille sekä jäsenilleen.

Haluan osallistua Freelance-neuvolan kehittämistyöpajaan: https://link.webropolsurveys.com/S/D1DF36038B3A8336

Lisätietoa Freet2030 -hankkeesta Temen hankesivuilta…

Freet2030-hankkeen projektipäällikkö on tutkija Anna Anttila anna.anttila(a)teme.fi

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.