Siirry sisältöön
Muutos
Muutoskuva: Jani Pulkka

Muutokset työttömyysturvassa 2022

Temeläisten työttömyyskassa vaihtui 1.1.2022. Se on ollut aiemmin ETTK-kassa, mutta tämän vuoden alusta temeläisten ensisijainen kassa on Avoin työttömyyskassa, A-kassa. Temeläiset voivat toistaiseksi kuulua Temen kautta joko A-kassaan tai ETTK-kassaan. Suositamme A-kassan jäsenyyttä heti, kun se on mahdollista.
Huomaa muuttuva maksukäytäntö! Työttömyyskassat eivät enää pidätä ja tilitä maksamistaan etuuksista jäsenmaksua, vaan jokainen t-kassaan kuuluva jäsen maksaa itse kuukausittain vähintään 19 euroa.

Työttömyyskassaan kuuluvan Temen varsinaisen jäsenen jäsenmaksu on edelleen 1,6 prosenttia. Minimimaksu on 19 euroa kuukaudessa. Jäsenmaksu sisältää liiton ja työttömyyskassan maksut. Jäsen maksaa jäsenmaksunsa Temelle ja Teme hoitaa jäsenen työttömyyskassamaksun A- tai ETTK-kassaan.

JÄSENMAKSULASKURI helpottaa jäsenmaksun laskemisessa…. 

Jäsenmaksut ovat samat kuin viime vuonna (2021), mutta työttömyyskassojen maksuperiaate muuttuu. Aiemmin kassat pidättivät jäsenmaksun työttömyyskorvauksesta, mutta eivät enää. Siksi työttömyyskassaan kuuluva jäsen maksaa itse työttömyyden tai lomautuksen aikana jäsenmaksua.

Tämä on tärkeä muutos: Temen kautta työttömyyskassaan kuuluvan tulee itse maksaa jäsenmaksua saadessaan korvausta työttömyyskassasta tai Kelasta 1,6 prosenttia (vähintään 19 €/kk).

Temessä vuosijäsenmaksut ilman työttömyyskassan jäsenyyttä ovat:
– A- ja Y-jäsenillä 200 €/vuosi
– D-jäsenillä 180 €/vuosi
– Opiskelijajäsenillä 38 €/vuosi

Mikä muuttuu?

Työttömyysturva, jäsenpalvelut tai jäsenedut eivät heikkene. Uutta on se, että temeläiset siirtyvät kevään aikana A-kassaan. Siirtymäaikana he voivat kuulua Temen kautta jompaan kumpaan, A-kassaan tai ETTK-kassaan. Teme jatkaa yhteistyötä siirtymäajan nykyisen ETTK-kassan kanssa.

Jos olet työsuhteessa nyt, niin voit tehdä siirron A-kassaan täyttämällä A-kassan jäsenhakemuksen täällä…  Lisätietoja kohtaan on tärkeää laittaa: ”Olen temeläinen”.
Valtuuta A-kassa hoitamaan ero Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassasta (joka on ensimmäisenä listalla).

Jäsenmaksu on sama: 1,6 prosenttia palkoista/tuloista, kuitenkin vähintään 19 €/kk kun kuuluu Temen kautta työttömyyskassaan. Jäsen maksaa jäsenmaksunsa Temelle ja Teme hoitaa jäsenen työttömyyskassamaksun A- tai ETTK-kassaan.

Merkittävä muutos on jäsenmaksun maksaminen myös työttömyysaikana, sillä kassat eivät enää pidätä/tilitä jäsenmaksuja. Jäsenmaksua tulee maksaa tasaisina maksuerinä läpi vuoden – myös työttömyyskuukausina! Älä laiminlyö maksuja, jotta työttömyysturvasi ei vaarannu.

Jotkut jäsenet kuuluvat yksilöjäseninä eri kassoihin ja he hoitavat jatkossakin oman työttömyysturvansa maksut itse.

Temen yhteistyö Erityisalojen Toimihenkilöiden Työttömyyskassan, ETTK-kassan kanssa on ollut hyvää. Vaihdamme uuteen Avoimeen työttömyyskassaan, A-kassaan, koska siellä on luovien alojen ammattilaisia ja haemme siirtymisellä yhdenvertaista käsittelyä jäsenten hakemuksille luovilla aloilla. A-kassassa ovat myös mm. Muusikkojen liitto, Journalistiliitto ja Näyttelijäliitto.

Teme suosittelee siirtymistä A-kassaan, mutta siirtoa ei voi tehdä jos:

– on kokonaan työtön, muutoin työmarkkinoiden ulkopuolella, kuten palkattomalla sairauslomalla, palkattomalla perhevapaalla, opiskelija ilman työsuhdetta tai apurahatyössä
– jäsenmaksut ovat rästissä

Eli pysyt nykyisen työttömyyskassasi jäsenenä niin kauan kuin esim. kokoaikainen työttömyys tai lomautus jatkuu. Kun sinulla on työsuhde (kokoaikainen tai osa-aikainen) voimassa vuonna 2022, voit siirtyä uuteen A-kassaan nyt heti tässä linkissä... Merkitse lisätietoja kohtaan ”Olen temeläinen”. Se on tärkeää!

Lisätietoja Temessä Sami Hiltunen sami.hiltunen@teme.fi

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..