Siirry sisältöön
Muutos
Muutoskuva: Jani Pulkka

Muutokset temeläisten työttömyysturvassa 2022

Temeläisten työttömyyskassa vaihtui 1.1.2022. Se on ollut aiemmin ETTK-kassa, mutta tämän vuoden alusta temeläisten ensisijainen kassa on Avoin työttömyyskassa, A-kassa. Temeläiset voivat toistaiseksi kuulua Temen kautta joko A-kassaan tai ETTK-kassaan. Suositamme A-kassan jäsenyyttä heti, kun se on mahdollista.
Huomaa, että maksutavassa on myös ero! Työttömyyskassat eivät enää pidätä ja tilitä maksamistaan etuuksista jäsenmaksua, vaan sinä maksat itse joka kuukausi vähintään 19,-

Työttömyyskassaan kuuluvan Temen varsinaisen jäsenen jäsenmaksu on edelleen 1,6 %. Minimimaksu on 19,- kuukaudessa. Jäsenmaksu sisältää liiton ja työttömyyskassan maksut. Jäsen maksaa jäsenmaksunsa Temelle ja Teme hoitaa jäsenen työttömyyskassamaksun A- tai ETTK-kassaan.

JÄSENMAKSULASKURI helpottaa jäsenmaksun laskemisessa…. 

Jäsenmaksujen määrät ovat samat 2021 ja 2022, mutta työttömyyskassojen maksuperiaate muuttuu. Aiemmin kassat pidättivät jäsenmaksun työttömyyskorvauksesta, mutta eivät enää. Siksi työttömyyskassaan kuuluva jäsen maksaa itse työttömyyden tai lomautuksen aikana jäsenmaksua.

Tämä on tärkeä muutos: Temen kautta työttömyyskassaan kuuluvan tulee itse maksaa jäsenmaksua saadessaan korvausta työttömyyskassasta tai Kelasta 1,6% (vähintään 19,-/kk).

Temessä vuosijäsenmaksut ilman työttömyyskassan jäsenyyttä ovat:
– A- ja Y-jäsenillä 200,-/vuosi
– D-jäsenillä 180,-/vuosi
– Opiskelijajäsenillä 38,-/vuosi

Mikä muuttuu?

Työttömyysturva, jäsenpalvelut tai jäsenedut eivät heikkene. Uutta on se, että temeläiset voi kuulua Temen kautta kahteen kassaan, A-kassaan ja ETTK-kassaan. Teme jatkaa yhteistyötä siirtymäajan nykyisen ETTK-kassan kanssa.

Jos olet työsuhteessa nyt, niin voit tehdä siirron A-kassaan täyttämällä A-kassan jäsenhakemuksen täällä…  Lisätietoja kohtaan on tärkeää laittaa: ”Olen temeläinen”.
Valtuuta A-kassa hoitamaan ero Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassasta (joka on ensimmäisenä listalla).

Jäsenmaksu on sama: 1,6 % palkoista/tuloista, kuitenkin vähintään 19,-/kk kun kuuluu Temen kautta työttömyyskassaan. Jäsen maksaa jäsenmaksunsa Temelle ja Teme hoitaa jäsenen työttömyyskassamaksun A- tai ETTK-kassaan.

Merkittävä muutos on jäsenmaksun maksaminen myös työttömyysaikana, sillä kassat eivät enää pidätä/tilitä jäsenmaksuja. Jäsenmaksua tulee maksaa tasaisina maksuerinä läpi vuoden – myös työttömyyskuukausina! Älä laiminlyö maksuja, jotta työttömyysturvasi ei vaarannu.

Jotkut jäsenet kuuluvat yksilöjäseninä eri kassoihin ja he hoitavat jatkossakin oman työttömyysturvansa maksut itse.

Temen yhteistyö Erityisalojen Toimihenkilöiden Työttömyyskassan, ETTK-kassan, kanssa on ollut hyvää. Vaihdamme uuteen Avoimeen työttömyyskassaan, A-kassaan, koska siellä on luovien alojen ammattilaisia ja me haemme siirtymisellä yhdenvertaista käsittelyä jäsenten hakemuksille luovilla aloilla. A-kassassa ovat myös mm. Muusikkojen liitto, Journalistiliitto ja Näyttelijäliitto.

Teme suosittelee siirtymistä A-kassaan, mutta siirtoa ei voi tehdä jos:

– on kokonaan työtön, muutoin työmarkkinoiden ulkopuolella, kuten palkattomalla sairauslomalla, palkattomalla perhevapaalla, opiskelija ilman työsuhdetta tai apurahatyössä
– jäsenmaksut ovat rästissä

Eli pysyt nykyisen työttömyyskassasi jäsenenä niin kauan kuin esim. kokoaikainen työttömyys tai lomautus jatkuu. Kun sinulla on työsuhde (kokoaikainen tai osa-aikainen) voimassa vuonna 2022, voit siirtyä uuteen A-kassaan nyt heti tässä linkissä... Merkitse lisätietoja kohtaan ”Olen temeläinen”. Se on tärkeää!

Lisätietoja Temessä Sami Hiltunen sami.hiltunen@teme.fi

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..