Siirry sisältöön

Teme kannattaa vahvasti kollektiivisen neuvotteluoikeuden laajentamista

Euroopan komissio on hyväksynyt suuntaviivat EU:n kilpailulainsäädännön soveltamisesta yksinyrittäjien työehtosopimuksiin. Suuntaviivoissa selvennetään, milloin tietyt yksinyrittäjät voivat neuvotella yhdessä paremmista työoloista EU:n kilpailusääntöjä rikkomatta.

– Itsensätyöllistäjien taloudellinen asema on usein muita heikompi. Kollektiivinen neuvotteluoikeus on tehokkain tapa parantaa itsensä työllistäjien työehtoja ja työoloja, Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila sanoo.

EU:n komission suuntaviivojen hyväksyminen on askel yksinyrittäjien kollektiiviseen eli yhteiseen neuvotteluoikeuteen ja työehtosopimukseen. Ne ovat tärkeitä askelia yksinyrittäjien aseman parantamisessa.

Näitä suuntaviivoja sovelletaan niihin yksinyrittäjiin, jotka työskentelevät yksin eivätkä palkkaa työntekijöitä.

Suuntaviivoissa selvennetään olosuhteita, joissa tietyt yksinyrittäjät voivat käydä työehtosopimusneuvotteluja työolojensa parantamiseksi EU:n kilpailusääntöjä rikkomatta. Keskeistä on, ettei kilpailusääntöjä rikota.

Suuntaviivoissa selvennetään erityisestin seuraavaa:

-kilpailulainsäädäntöä ei sovelleta yksinyrittäjiin, jotka ovat työntekijöihin rinnastettavassa tilanteessa. Näitä ovat muun muassa yksinyrittäjät, jotka i) tarjoavat palveluja yksinomaan tai pääasiassa yhdelle yritykselle, ii) työskentelevät rinnakkain työntekijöiden kanssa ja iii) tarjoavat palveluja työtä välittävälle digialustalle tai sen kautta.

-komissio ei pane EU:n kilpailusääntöjä täytäntöön sellaisten yksinyrittäjien työehtosopimuksia vastaan, joiden neuvotteluasema on heikko. Näin on esimerkiksi silloin, kun yksinyrittäjien neuvotteluvoima on heikompi taloudellisesti vahvempien yritysten neuvotteluvoimaan verrattuna tai kun he käyvät työehtosopimusneuvotteluja kansallisen tai EU:n lainsäädännön mukaisesti.

Lue lisää komission linjauksista…

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.