Siirry sisältöön
Piirroskuvassa Suomen kartalla on salamoita ja lumihiutaleita.
Kuva Jani Pulkka

Teme jätti lakkovaroituksen elokuva- ja tv-tuotantoihin

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto on jättänyt valtakunnansovittelijalle lakkovaroituksen, joka koskee elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimuksen piiriin kuuluvia työtehtäviä. Sopimusalalla on noin tuhat työntekijää.

Työnseisaus alkaa 15.12. kello 13 ja päättyy 16.12. kello 23.59, mikäli sovintoa ei saada ennen sitä.

Työnseisauksen kohteena ovat kaikki Suomen elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöt.

Teme on myös julistanut alalle ylityökiellon, joka alkaa perjantaina 1. joulukuuta kello 13. Työtaistelutoimet koskevat sekä liittoihin järjestäytyneitä, että järjestäytymättömiä työntekijöitä ja tuotantoyhtiöitä.

Nykyisessä TES:ssä jaksotyöllä saa teettää 150 tuntia kolmessa viikossa töitä. Silti tämäkään ei tunnu riittävän, vaan yhdeksän tunnin minimilepoaika usein alitetaan, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karola Baran.

Ongelmaksi työntekijöiden jaksamisen kannalta on myös muodostunut se, ettei jaksotyössä työaikaa tasoiteta tasaisesti jakson aikana, vaan liian usein työsuhteen lopussa. Alalla työskentelee paljon freelancereita, joiden neuvotteluasema on heikko eikä toimivaa luottamusmiesjärjestelmää ole. Temessä on huoli, että alasta on tulossa läpikulkuammatti, josta nelikymppisenä siirrytään muualle, koska työtahtia ei jaksa.

-Työehtosopimus on työnantajalle joustavin mahdollinen. Olemme esittäneet muutoksia kohtiin, jotka helpottaisivat työntekijöiden jaksamista, silti vastapuoli ei näe muutostarpeita riittävän tärkeiksi, Baran tiivistää.

Vastaavista työtaistelutoimista on päättänyt myös Suomen journalistiliitto.

Työriita koskee elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen solmimista. Työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt 31.10.2017, eikä neuvotteluissa ole saavutettu yksimielisyyttä uuden työehtosopimuksen sisällöstä.

Paltan esitys oli kahden vuoden sopimuskausi palkankorotuksilla, jotka sovitaan paikallisesti. Mikäli paikallista sopimista ei tapahdu, palkkoja olisi korotettu vuosittain 0,6 prosentin yleiskorotuksella. Paltan esitys oli kestoltaan työmarkkinoiden yleisen linjan mukainen, mutta tasoltaan vain noin kolmannes siitä.

Temen ja Journalistiliiton viimeinen ehdotus eilen, torstaina, oli lyhyt sopimus, joka olisi ollut voimassa ensi keväälle asti. Siinä olisi sovittu ilman tekstimuutoksia vain tämän kauden palkankorotuksista. Tämä ei kuitenkaan Paltalle sopinut.

Neuvottelutapaamisia oli syyskuun lopulta alkaen kaikkiaan 14.

Lisätietoja Temen toimistolta.

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.