Siirry sisältöön
Karoliina Huovila

Oikeudenmukaiset työehdot vahvistavat luottamusta yhteiskunnassa

Nyt kun hallitusneuvottelut ovat käynnissä, Teme haluaa muistuttaa kaikkia puolueita ennen vaaleja käydyistä keskusteluista. Kulttuurialan järjestämissä vaalipaneeleissa oltiin varsin yksimieleisiä siitä, että kulttuurista ei pidä leikata ja että kulttuuri ja taide ovat tärkeitä koko yhteiskunnan kannalta. Toivomme lupauksiin konkretiaa, nyt on aika turvata kulttuurin rahoitus ja alan elinvoima.

Jopa 11 prosenttia duunarityötä tekevistä on köyhyysriskin piirissä. Teme on huolissaan pienipalkkaisista kulttuurityöntekijöistä.

On hyvä muistaa, että taide- ja kulttuurialat ovat työvoimavaltaisia elinkeinotoiminnan aloja, joilla työllään pitää tulla toimeen. Kyse on työnteosta, ei harrastustoiminnasta, josta maksetaan suolarahoja. Työllisyyden kasvattaminen on parasta mahdollista talouspolitiikkaa. Jokaisen prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tarkoittaa miljardia lisäeuroa julkisessa taloudessa. Kulttuuria tekevät ihmiset ja kulttuuriin sijoittaminen lisää työllisyyttä suoraan.

Teme on huolissaan jäsentensä toimeentulosta. Nopeasti kiihtynyt inflaatio sekä sitä ruokkinut energiakriisi ovat syöneet suomalaisten ostovoimaa historiallisella tavalla. Nopeasti muuttuneen taloustilanteen vuoksi neuvottelukierroksella nähtiin poikkeuksellisen suuria prosentti- ja euromääräisiä palkankorotuksia. Siltikään työmarkkinakierros ei tuonut mukanaan inflaatiota kiinni kurovia palkankorotuksia.  Korotukset eivät kaikkien palkansaajien tapauksessa riitä kattamaan edes elinkustannusten nousua. Keskusjärjestö SAK:n hiljattain tekemän kyselyn perusteella jopa 11 prosenttia duunarityötä tekevistä onkin köyhyysriskin piirissä. Varsin huolestuttavaa ja usein pahiten kärsiviä ovat pienituloiset kulttuurityöntekijät.

Myös työttömyysturvaan kohdistuva leikkauspaine kuulostaa hurjalta. Niin kauan kuin kulttuurialalla joudutaan työskentelemään pätkissä ja ansio koostuu palapelimäisesti sieltä täältä, on työttömyysturvalla erityinen merkitys. Teme tavoittelee laajempaa työttömyysturvaa, jossa voidaan yhdistää sekä työsuhteessa että ilman työsuhdetta tehty työ, työttömyysturvaa pitää voida kerryttää kaikessa työssä. Mitkään leikkaukset ansioon eivät ole perusteltuja kulttuurialan silpputyötä tekeville. On hyvä ymmärtää, että se mistä leikataan, on aina arvovalinta.

Ammattiyhdistysliikkeen keskeiset toimintaperiaatteet ovat aina olleet joukkovoima, mutta myös sopiminen. Suomen historiallinen menestys on perustunut ennen kaikkea luottamukseen. Yhteiskunnan sisäinen luottamus ei synny itsestään, se rakentuu niin työehdoista neuvoteltaessa kuin tasa-arvoisista koulutus- ja terveydenhuoltopalveluista huolehdittaessa. Keskeistä on, että jokainen meistä kokee, että myös minusta pidetään huolta. Siksi vaadimme oikeudenmukaisia työehtoja kaikille jäsenillemme.

Karoliina Huovila

Temen toiminnanjohtaja

karoliina.huovila@teme.fi

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.