Siirry sisältöön
Tekijänoikeudet
Kuva Jani Pulkka

Tekijänoikeudet kuuluvat tekijälle

Tekijänoikeudet ovat merkittävä osa luovien alojen taloutta ja siksi niiden luovuttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Tekijänoikeudet ovat omaisuutta, joka periytyy perillisille. Pidä kiinni lompakostasi!

Kopiosto ja Teme valvovat yhteistyössä tekijöiden oikeuksia ja tilittävät suuria summia tekijöille vuosittain – myös  Ylen maksamia Areena-korvauksia Temen sopimuksen perusteella!

Teme jäsenjärjestöineen ja Kopiosto valvovat temeläisten tekijänoikeuksia. Temeläisten tulee valtuuttaa Teme  valvomaan tekijänoikeuksiaan av-tekijänoikeussopimuksella.

Yleisradion ja Teme-sopimuksen nojalla Kopiosto myös tilittää ns. Ylen Areena-korvauksia tekijöille. Tekijänoikeuskorvausia tilitetään siis Temen sopimuksen ja neuvottelutaitojen ansiosta ns. Areena-korvauksina vuosittain kevättalvella.  Teme toivoo, että taiteilijat ja suunnitelijat keskittävät tekijänoikeusasiansa Temeen ja antavat av-tekijänoikeussopimuksen Temelle.

Kopiosto ei ole pystynyt maksamaan kaikkia tekijänoikeuskorvauksia puutteellisten tietojen takia. Kehotamme kaikkia tekijöitä tarkastamaan Kopioston tuntemattomien tekijöiden listan. Tarkasta oletko sinä tai kollegasi  tuntemattomien tekijöiden listalla TÄÄLLÄ.

Huomaa tuntemattomien tekijöiden lista sekä 8 artikkelia tämän jutun lopussa. Ja lue huolella juristimme neuvot, jos tuotantoyhtiö vaatii sinua perumaan tekijänoikeussopimuksen…. 

Jos olet aikanaan tehnyt valvontavaltakirjan, se on edelleen voimassa. Tämä valtuutus olisi tärkeä päivittää tekemällä av-tekijänoikeussopimus. Sopimus on juridisesti aiempaa selkeämpi ja laajempi. Se takaa meille  oikeuden kerätä kollektiivisia korvauksia ja tilittää niitä tekijöille.

Av-tekijänoikeussopimus liittyy audiovisuaalisiin teoksiin. Vaikka valtuutus liittyy av-oikeuksiin, tulisi kaikkien temeläisten ohjaajien, suunnittelijoiden, esiintyjien, käsikirjoittajien ja tekijänoikeuksien alaista työtä tekevien antaa valtuutus Temelle. Vaikka nyt työskentelet teatterialalla, voit jo hetken päästä toimia myös av-alalla.

Tekijänoikeussopimus on tärkeä, sillä se laajentaa ja vahvistaa niitä valtuuksia, jotka tekijänä olet jo mahdollisesti  aiemmin antanut ”vanhalla valvontavaltakirjalla”.

Valvontavaltakirja sisälsi kaksi osaa: yhtäältä av-puolen tekijänoikeuksia ja toisaalta kirjallisiin, kuviin ja kuvituksiin liittyviä oikeuksia. Nyt av-puolen oikeudet hoituvat Tekijänoikeussopimuksen kautta.

Tekstiin, kuvaan ja kuvituksiin liittyvät ns. graafisen puolen valtakirja turvaa näytelmätekstit, käsikirjoitukset, käännökset, lehtiartikkelit, runot, novellit ja muut kaunokirjalliset, tieto- ja oppikirjatekstit sekä kuviin ja kuvituksiin liittyvät oikeudet – eli kaikki ne teokset, joita voi valokopioida, tulostaa tai tallentaa. Näitä ei tekijänoikeussopimus huomioi. Siksi valvontavaltakirja on edelleen ajankohtainen.

Pidä kiinni lompakostasi! Lisätietoa AV-tekijänoikeussopimuksesta

Jotta saat sinulle kuuluvat korvaukset, toimi seuraavasti:

1. Tee tekijänoikeussopimus Kopioston sivuilla verkkopankkitunnuksilla ja anna vatuutus Temelle

2. Rastita kaikki ammatit, joita teet nyt ja arvelet tekeväsi tulevaisuudessa.

3. Vaadi tuotantoyhtiön kanssa tehtävään sopimukseesi seuraava kirjaus: ”Sopimus ei koske niitä oikeuksia, jotka olen tekijänoikeussopimuksella tai valtakirjalla luovuttanut av-tekijäjärjestölle/Kopiostolle”.

4. Ongelmatilanteissa käänny oman liittosi puoleen. Temen yhteystiedot…

5. Jos tuottaja vaatii sinua perumaan av-tekijänoikeussopimuksen, lue ensin tämä ohje…

 

Nämä tekijänoikeuksien perusasiat kannattaa tietää

Lakimies ja Temen toiminnanjohtaja Karola BaranTekijänoikeuksista yleisesti

Nämä seitsemän artikkelia on Temelle kirjoittanut lakimies Niklas Vainio:

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 1: Kulttuurityöntekijällä on tekijänoikeuksia

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 2: Teosten tallentamiseen ja esittämiseen tarvitaan lupa

 Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 3: Mitä tekijänoikeuksien loukkaamisesta seuraa?

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 4: Mitä tarkoittaa kaikkien oikeuksien siirtyminen?

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 5: Tekijänoikeuskorvaus ja rojalti

Tekijänoikeus on omaisuutta osa 6: Ketkä tekevät tekijänoikeuden?

Tekijänoikeus on omaisuutta osa 7: Voiko toisen teosta käyttää oman teoksen osana?

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..