Siirry sisältöön
Tekijänoikeudet
Kuva Jani Pulkka

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet ovat tekijänsä omaisuutta. Huomaa tätä asiaa käsittelevät 8 artikkelia tämän sivun lopussa.

Teme jäsenjärjestöineen ja Kopiosto valvovat temeläisten tekijänoikeuksia. Temeläiset antavat Kopiostolle valtuuden tekijänoikeuksien valvontaan av-tekijänoikeussopimuksella.

Kopiosto ei ole pystynyt maksamaan kaikkia tekijänoikeuskorvauksia puutteellisten tietojen takia. Kehotamme kaikkia tekijöitä tarkastamaan Kopioston tuntemattomien tekijöiden listan. Tarkasta oletko sinä tai kollegasi tällä tuntemattomien tekijöiden listalla.

Temeläisten Kopiosto-valtuutukset Temelle

Jos olet aikanaan tehnyt valvontavaltakirjan, se on edelleen voimassa. Tämä valtuutus olisi tärkeä päivittää tekemällä av-tekijänoikeussopimus. Sopimus on juridisesti aiempaa selkeämpi ja laajempi. Se takaa meille  oikeuden kerätä kollektiivisia korvauksia ja tilittää niitä tekijöille.

Av-tekijänoikeussopimus liittyy audiovisuaalisiin teoksiin. Vaikka valtuutus liittyy av-oikeuksiin, tulisi kaikkien temeläisten ohjaajien, suunnittelijoiden, esiintyjien, käsikirjoittajien ja tekijänoikeuksien alaista työtä tekevien antaa valtuutus Temelle. Vaikka nyt työskentelet teatterialalla, voit jo hetken päästä toimia myös av-alalla.

Tekijänoikeussopimus on tärkeä, sillä se laajentaa ja vahvistaa niitä valtuuksia, jotka tekijänä olet jo mahdollisesti  aiemmin antanut ”vanhalla valvontavaltakirjalla”.

Valvontavaltakirja sisälsi kaksi osaa: yhtäältä av-puolen tekijänoikeuksia ja toisaalta kirjallisiin, kuviin ja kuvituksiin liittyviä oikeuksia. Nyt av-puolen oikeudet hoituvat Tekijänoikeussopimuksen kautta.

Tekstiin, kuvaan ja kuvituksiin liittyvät ns. graafisen puolen valtakirja turvaa näytelmätekstit, käsikirjoitukset, käännökset, lehtiartikkelit, runot, novellit ja muut kaunokirjalliset, tieto- ja oppikirjatekstit sekä kuviin ja kuvituksiin liittyvät oikeudet – eli kaikki ne teokset, joita voi valokopioida, tulostaa tai tallentaa. Näitä ei tekijänoikeussopimus huomioi. Siksi valvontavaltakirja on edelleen ajankohtainen.

Pidä kiinni lompakostasi! Jotta saat sinulle kuuluvat korvaukset, toimi seuraavasti:

1. Tee tekijänoikeussopimus Kopioston sivuilla verkkopankkitunnuksilla

2. Rastita kaikki ammatit, joita teet nyt ja arvelet tekeväsi tulevaisuudessa.

3. Vaadi tuotantoyhtiön kanssa tehtävään sopimukseesi seuraava kirjaus: ”Sopimus ei koske niitä oikeuksia, jotka olen tekijänoikeussopimuksella tai valtakirjalla luovuttanut av-tekijäjärjestölle/Kopiostolle”.

4. Ongelmatilanteissa käänny oman liittosi puoleen. Temen yhteystiedot…

 

Nämä tekijänoikeuksien perusasiat kannattaa tietää

Lakimies ja Temen toiminnanjohtaja Karola BaranTekijänoikeuksista yleisesti

Nämä seitsemän artikkelia on Temelle kirjoittanut lakimies Niklas Vainio:

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 1: Kulttuurityöntekijällä on tekijänoikeuksia

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 2: Teosten tallentamiseen ja esittämiseen tarvitaan lupa

 Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 3: Mitä tekijänoikeuksien loukkaamisesta seuraa?

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 4: Mitä tarkoittaa kaikkien oikeuksien siirtyminen?

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 5: Tekijänoikeuskorvaus ja rojalti

Tekijänoikeus on omaisuutta osa 6: Ketkä tekevät tekijänoikeuden?

Tekijänoikeus on omaisuutta osa 7: Voiko toisen teosta käyttää oman teoksen osana?

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..