Kuva Jani Pulkka

Tekijänoikeudet ovat tekijän omaisuutta

Teme ja Kopiosto valvovat temeläisten tekijänoikeuksia. Tässä jutussa kerrotaan Kopioston valtuutuksista. Temeläiset antavat Kopiostolle valtuuden tekijänoikeuksien valvontaan av-tekijänoikeussopimuksellaKehotamme myös tarkastamaan Kopioston tuntemattomien tekijöiden listan. Voit saada tekijänoikeuskorvauksia, jotka sinulle kuuluvat. Huomaa myös 8 tekijänoikeutta käsittelevää artikkelia sivun lopussa.

Oletko sinä etsimämme tuntematon tekijä?

Kopiosto ei ole pystynyt maksamaan kaikkia tekijänoikeuskorvauksia puutteellisten tietojen takia.

Tarkasta oletko sinä tai kollegasi tällä tuntemattomien tekijöiden listalla.

Temeläisten Kopiosto-valtuutukset Temelle

Jos olet aikanaan tehnyt valvontavaltakirjan, se on edelleen voimassa. Tämä valtuutus olisi tärkeä päivittää tekemällä av-tekijänoikeussopimus. Sopimus on juridisesti aiempaa selkeämpi ja laajempi. Se takaa meille  oikeuden kerätä kollektiivisia korvauksia ja tilittää niitä tekijöille.

Av-tekijänoikeussopimus liittyy audiovisuaalisiin teoksiin. Vaikka valtuutus liittyy av-oikeuksiin, tulisi kaikkien temeläisten ohjaajien, suunnittelijoiden, esiintyjien, käsikirjoittajien ja tekijänoikeuksien alaista työtä tekevien antaa valtuutus Temelle. Vaikka nyt työskentelet teatterialalla, voit jo hetken päästä toimia myös av-alalla.

Tekijänoikeussopimus on tärkeä, sillä se laajentaa ja vahvistaa niitä valtuuksia, jotka tekijänä olet jo mahdollisesti  aiemmin antanut ”vanhalla valvontavaltakirjalla”.

Valvontavaltakirja sisälsi kaksi osaa: yhtäältä av-puolen tekijänoikeuksia ja toisaalta kirjallisiin, kuviin ja kuvituksiin liittyviä oikeuksia. Nyt av-puolen oikeudet hoituvat Tekijänoikeussopimuksen kautta.

Tekstiin, kuvaan ja kuvituksiin liittyvät ns. graafisen puolen valtakirja turvaa näytelmätekstit, käsikirjoitukset, käännökset, lehtiartikkelit, runot, novellit ja muut kaunokirjalliset, tieto- ja oppikirjatekstit sekä kuviin ja kuvituksiin liittyvät oikeudet – eli kaikki ne teokset, joita voi valokopioida, tulostaa tai tallentaa. Näitä ei tekijänoikeussopimus huomioi. Siksi valvontavaltakirja on edelleen ajankohtainen.

Pidä kiinni lompakostasi! Jotta saat sinulle kuuluvat korvaukset, toimi seuraavasti:

1. Tee tekijänoikeussopimus Kopioston sivuilla verkkopankkitunnuksilla

2. Rastita kaikki ammatit, joita teet nyt ja arvelet tekeväsi tulevaisuudessa.

3. Vaadi tuotantoyhtiön kanssa tehtävään sopimukseesi seuraava kirjaus: ”Sopimus ei koske niitä oikeuksia, jotka olen tekijänoikeussopimuksella tai valtakirjalla luovuttanut av-tekijäjärjestölle/Kopiostolle”.

4. Ongelmatilanteissa käänny oman liittosi puoleen. Temen yhteystiedot…

 

Nämä tekijänoikeuksien perusasiat kannattaa tietää

Lakimies ja Temen toiminnanjohtaja Karola BaranTekijänoikeuksista yleisesti

Nämä seitsemän artikkelia on Temelle kirjoittanut lakimies Niklas Vainio:

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 1: Kulttuurityöntekijällä on tekijänoikeuksia

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 2: Teosten tallentamiseen ja esittämiseen tarvitaan lupa

 Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 3: Mitä tekijänoikeuksien loukkaamisesta seuraa?

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 4: Mitä tarkoittaa kaikkien oikeuksien siirtyminen?

Tekijänoikeus on omaisuutta, osa 5: Tekijänoikeuskorvaus ja rojalti

Tekijänoikeus on omaisuutta osa 6: Ketkä tekevät tekijänoikeuden?

Tekijänoikeus on omaisuutta osa 7: Voiko toisen teosta käyttää oman teoksen osana?

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..