Siirry sisältöön
Tekijänoikeudet
Kuva Jani Pulkka

Tee av-tekijänoikeussopimus ja pidä kiinni lompakostasi!

Tekijänoikeudet ovat merkittävä osa luovien alojen taloutta ja siksi niiden luovuttamisessa kannattaa olla tarkkana. Tekijänoikeudet ovat omaisuutta, joka periytyy perillisille. Pidä siis kiinni omaisuudestasi ja lompakostasi.

Teme jäsenjärjestöineen ja Kopiosto valvovat temeläisten tekijänoikeuksia. Yleisradion ja Teme-sopimuksen nojalla Kopiosto myös tilittää ns. Ylen Areena-korvauksia tekijöille. Tekijänoikeuskorvausia tilitetään siis Temen sopimuksen ja neuvottelutaitojen ansiosta ns. Areena-korvauksina vuosittain kevättalvella.  Teme toivoo, että taiteilijat ja suunnitelijat keskittävät tekijänoikeusasiansa Temeen ja antavat Kopioston av-tekijänoikeussopimuksen Temelle.

Jos olet aikanaan tehnyt Kopioston valvontavaltakirjan, se on voimassa, mutta  valtuutus olisi tärkeä päivittää tekemällä Kopioston av-tekijänoikeussopimus. Anna se Temen valvottavaksi. Av-tekijänoikeussopimus on juridisesti aiempaa laajempi kuin valvontavaltakirja. Se takaa oikeuden kerätä kollektiivisia korvauksia ja tilittää niitä tekijöille.

Av-tekijänoikeussopimus liittyy audiovisuaalisiin teoksiin. Vaikka valtuutus liittyy av-oikeuksiin, tulisi kaikkien temeläisten ohjaajien, suunnittelijoiden, esiintyjien, käsikirjoittajien ja tekijänoikeuksien alaista työtä tekevien antaa valtuutus Temelle. Vaikka nyt työskentelet teatterialalla, voit jo hetken päästä toimia myös av-alalla.

Tekijänoikeussopimus on tärkeä, sillä se laajentaa ja vahvistaa niitä valtuuksia, jotka tekijänä olet jo mahdollisesti  aiemmin antanut ”vanhalla valvontavaltakirjalla”.

Valvontavaltakirja sisälsi kaksi osaa: yhtäältä av-puolen tekijänoikeuksia ja toisaalta kirjallisiin, kuviin ja kuvituksiin liittyviä oikeuksia. Nyt av-puolen oikeudet hoituvat Tekijänoikeussopimuksen kautta.

Tekstiin, kuvaan ja kuvituksiin liittyvät ns. graafisen puolen valtakirja turvaa näytelmätekstit, käsikirjoitukset, käännökset, lehtiartikkelit, runot, novellit ja muut kaunokirjalliset, tieto- ja oppikirjatekstit sekä kuviin ja kuvituksiin liittyvät oikeudet – eli kaikki ne teokset, joita voi valokopioida, tulostaa tai tallentaa. Näitä ei tekijänoikeussopimus huomioi. Siksi valvontavaltakirja on edelleen ajankohtainen.

Jotta saat sinulle kuuluvat korvaukset, toimi seuraavasti

1. Tee tekijänoikeussopimus Kopioston sivuilla verkkopankkitunnuksilla ja anna valtuutus Temelle

2. Rastita kaikki ammatit, joita teet nyt ja arvelet tekeväsi tulevaisuudessa.

3. Vaadi tuotantoyhtiön kanssa tehtävään sopimukseesi seuraava kirjaus: ”Sopimus ei koske niitä oikeuksia, jotka olen tekijänoikeussopimuksella tai valtakirjalla luovuttanut av-tekijäjärjestölle/Kopiostolle”.

4.  Jos tuottaja vaatii sinua perumaan av-tekijänoikeussopimuksen, lue ensin tämä ohje…

Ongelmatilanteissa käänny oman liittosi puoleen. Temen yhteystiedot…

Tekijänoikeudet kuuluvat tekijälle! Tarkista tuntemattomien tekijöiden lista

Kopiosto ei ole pystynyt maksamaan kaikkia tekijänoikeuskorvauksia puutteellisten tietojen takia. Siksi kehotamme kaikkia tekijöitä tarkastamaan Kopioston tuntemattomien tekijöiden listan.

Tarkasta oletko sinä tai kollegasi  tuntemattomien tekijöiden listalla TÄÄLLÄ…

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.