Siirry sisältöön
Tietokoneen näytöltä kuva, jossa paljon juhlivien ihmisten kasvoja.
Kuva on LP:n ja SVÄV:n yhteisistä virtuaalibileistä, jossa skoolattiin Säde-palkituille taiteellisille suunnittelijoille fanfaarien soidessa. Kuva: Ina Niemelä

Esittävän taiteen ammattilaisia juhlittiin somessa ja virtuaalisesti Thalian merkeissä

Yhteistä Thalia-juhlaa ei järjestetty livenä eikä virtuaalisesti, mutta palkintoja jakavat tahot ja palkitut juhlivat kukin tahoillaan. SVÄV ja LP jakoivat viisi Säde-palkintoa virtuaalibileissä eilen illalla. TAM teki upeita videoita jakaessaan Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot. STST iloitsi somessa Tanssin ja Sirkuksen Maineteko -palkinnoilla. STOD jakoi Dramaturgi-palkinnon ja järjestää palkituille juhlatilaisuuden ravintolapäivällisen merkeissä myöhemmin.

Teatteri-, tanssi- ja sirkusalan palkintoja jaettiin yhteensä 20.

Tinfon tiedotteessa todettiin, että ”palkinnoissa tuntuu ajan henki: moninaisuuden ja ekologisuuden, kommunikoinnin ja uusien alaa kehittävien avauksien huomioiminen. Leimansa lyö myös pandemia-aika, tekijöiden toimeentulon sekä yleisö- ja työturvallisuuden noustessa esiin tunnustusten saajien valinnoissa.”

Onnea palkituille ja kiitos kaikille alan ammattilaisille!

Vuoden Teatteri on Suomen kansallisooppera ja -baletti, jota kiitetään ansiokkaasta työstä yleisön ja henkilökunnan turvallisuuden eteen ja hyvien käytäntöjen jakamisesta muun teatterikentän käyttöön.

Vuoden nukketeatteritekona tunnustuksen sai vuodesta 1993 taiteellisena ammattilaisena toiminut Anne Lihavainen. Vuoden Teatteriteko -palkinnon sai The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi.

Vuoden esityksenä palkittiin I det stora landskapet, joka on DuvTeaternin, Svenska Teaternin, Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousien yhteistyö.

Dramaturgi-palkinto myönnettiin Katariina Nummiselle ja Maria Kilvelle ensimmäisestä kautta aikojen suomenkielisestä aihetta käsittelevästä teoksesta Dramaturgiakirja – Kaikki järjestyy aina. Nummisen ja Kilven kirjaidea ja työ on tuottanut aikaa kestävän taidonnäytteen, jossa moninaisen kirjoittajajoukon tekstit haastavat lukijan omaan ajatteluun.

Tanssin mainetekopalkinto annettiin Routa Companyn uraauurtavasta tanssijoiden palkkausmallin käyttöönottamisesta. Kajaanilaisen nykytanssin tuotantokeskuksen kokeilussa työsuhteeseen palkattu tanssitaiteilija saa käyttää osan työajastaan oman taiteellisen työnsä äärellä ja ammattitaitonsa kehittämiseen.

Sirkuksen mainetekopalkinnon sai Agit-Cirk -ryhmä, joka 15-vuotisen toimintansa aikana on esityksillään ehtinyt vaikuttaa yli 20 eri maassa. Agit-Cirk saa kiitosta kulttuuriaktiivisuudestaan ja uutta luovista virtuaalitekniikoilla toteutetuista teoksistaan.

Säde-palkinnot nostavat esiin teossuunnittelun ammattilaiset ääni-, valo, video-, lavastus- ja pukusuunnittelun osalta:

Äänisäteen sai Taito Kantomaa Rovaniemen Teatteriin Lempi-esitykseen tehdystä soivasta maisemasta, joka vie kiertueteoksen katsojat sota-aikaan.

Valosäteen sai Kalle Ropponen uniikista valosuunnittelijan kädenjäljestään, joka tekee valon näkyväksi.

Videosäteen saivat Teppo Järvinen ja Juha Haapasalo projisoinneista teoksessa Aalto – Don’t forget to play. Perusteluissa kehuttiin videosuunnittelun luomia optisia illuusioita ja dynaamista dialogia esitystilan pintojen ja valojen kanssa.

Säde-kunniamaininnan saivat Vespa Laine ja Samuel Salminen lajienvälisestä valosuunnittelusta teoksessa Mareld, jossa kolmas “valosuunnittelija” oli valoa hohtava panssarisiimalevä.

Lavastussäteen sai Markku Hernetkoski ekoskenografisesta ajattelustaan Kajaanin kaupunginteatterin teoksessa Hylje.

Pukusäteen sai Tuomas Lampinen ansioistaan Turun kaupunginteatterin Babe – urhea possu –esityksen asujen luojana. Lampisen luomusten väri- ja materiaalivalinnat tekevät tunnistettavia karaktäärejä suuren näyttämön mittasuhteisiin.

Voimavara-palkinto myönnettiin kolmelle teatterissa työskentelevälle heidän ansioistaan toimivan yhteistyön ja vuorovaikutuksen edistämisessä omissa työyhteisöissään, taidoista, jotka erityisesti poikkeusoloissa korostuvat: Keski-Uudenmaan Teatterin tuottaja Anette Vihanto, Helsingin kaupunginteatterin asiakasneuvoja Tiina Bergman ja Vaasan kaupunginteatterin tiedottaja Kristiina Vaalasmaa.

Yhteisvoima on palkinto yhteisölle, jossa on rakennettu tasavertaista, tervettä ja kommunikoivaa työilmapiiriä. Yhteisvoima-palkinnon saivat Kouvolan Teatterin toimiston väki: lippukassanhoitaja Merja Mouhu, myyntiassistentti Anne Malén-Oksa, tiedottaja-tuottaja Anne Jokivirta, taloussihteeri Anne Henttonen, myynti- ja markkinointipäällikkö Topi Talasranta ja palvelutuottaja Elisa Sola.

Katso TAM:n komeat videot palkinnonjaosta

Katso kaikki palkinnot Tinfon sivuilta – myös Tinfon jakamien palkintojen saajat ja perustelut…..

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.