Siirry sisältöön
Nyrkissä oleva käsi, jonka kämmenselässä lukee Focus.
Kuva Chase Clark, Unsplash

Ajankohtaista tietoa YT-lain ja lomautusten määräajoista teatterialan työehtosopimuksen osalta

Väliaikaiset lakimuutokset yt-lain osalta ovat päättyneet  31.12.2020. Normaalit tes-määräykset ovat voimassa.

 Temen ja Suomen Teatterit ry:n yhteinen tiedote  

YT-lain ja lomautuksen määräajat

Teatterialan työehtosopimuksissa muusikoita lukuun ottamatta on säädetty yhden kuukauden lomautusilmoitusaika. Tällä hetkellä on voimassa vähintään 5 päivän neuvottelukutsuaika, 14 vuorokauden neuvotteluaika kun sovitaan enintään 90 päivän lomautuksista ja 1 kk lomautusilmoitusaika. YT-lain 60§:n perusteella monet teatterit ovat antaneet lomautusilmoituksia ennen YT-neuvotteluiden alkamista. Suosittelemme kaikissa tilanteissa noudattamaan toistaiseksi 1 kk:n lomautusilmoitusaikaa, muussa tapauksessa työttömyyskorvaukset lomautusajalta voivat vaarantua.

Työmarkkinaosapuolten neuvottelemassa kriisipakettiehdotuksessa Suomen hallitukselle esitetään joustoja työlainsäädäntöön määräajaksi. Tämä kriisipaketti on työ- ja elinkeinoministeriössä valmistelussa. Kriisipaketin sisältö voi muuttua vielä lainvalmistelussa. Keskeiset muutokset nyt vallitsevaan tilanteeseen ovat:

  • YT-lain vähimmäisneuvotteluaikojen ja ilmoitusaikojen lyhentäminen. Vähimmäisneuvotteluaika lyhenisi 5 päivään, mutta TES:llä säädettyyn lomautusilmoitusaikaan laki ei toisi muutosta.
  • Lomautusoikeus koskemaan myös määräaikaisia työsuhteita
  • koeaikapurku mahdollistetaan tuta-perusteella
  • Irtisanomistilanteissa takaisinottovelvollisuuden pidentäminen yhdeksään kuukauteen
  • Työttömyysturvan omavastuupäivien poistaminen

Työttömyyskassalta on tullut toive, että lomautukset, jos niihin on turvauduttava, olisivat kokonaisia viikkoja. Toisin sanoen lomautusta EI  toteutettaisi lyhennettynä työviikkona tai lyhennettynä päivänä. Tällainen osa-aikainen lomautus hidastaa käsittelyä ja viivästyttää maksatusta. Työttömyyskassat tulevat ruuhkautumaan lähes kaikilla aloilla.

TES-neuvottelut

Työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä ja tiedotamme neuvotteluiden etenemisestä kun tiedotettavaa on. Siihen asti noudatetaan nykyisiä työehtosopimuksia.

 

Yhdessä ja yhteistyössä,

Karola Baran

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto

toiminnanjohtaja

 

Tommi Saarikivi

Suomen Teatterit ry

toiminnanjohtaja

 

 

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..