Siirry sisältöön
Nyrkissä oleva käsi, jonka kämmenselässä lukee Focus.
Kuva Chase Clark, Unsplash

Ajankohtaista tietoa YT-lain ja lomautusten määräajoista teatterialan työehtosopimuksen osalta

Väliaikaiset lakimuutokset yt-lain osalta ovat päättyneet  31.12.2020. Normaalit tes-määräykset ovat voimassa.

 Temen ja Suomen Teatterit ry:n yhteinen tiedote  

YT-lain ja lomautuksen määräajat

Teatterialan työehtosopimuksissa muusikoita lukuun ottamatta on säädetty yhden kuukauden lomautusilmoitusaika. Tällä hetkellä on voimassa vähintään 5 päivän neuvottelukutsuaika, 14 vuorokauden neuvotteluaika kun sovitaan enintään 90 päivän lomautuksista ja 1 kk lomautusilmoitusaika. YT-lain 60§:n perusteella monet teatterit ovat antaneet lomautusilmoituksia ennen YT-neuvotteluiden alkamista. Suosittelemme kaikissa tilanteissa noudattamaan toistaiseksi 1 kk:n lomautusilmoitusaikaa, muussa tapauksessa työttömyyskorvaukset lomautusajalta voivat vaarantua.

Työmarkkinaosapuolten neuvottelemassa kriisipakettiehdotuksessa Suomen hallitukselle esitetään joustoja työlainsäädäntöön määräajaksi. Tämä kriisipaketti on työ- ja elinkeinoministeriössä valmistelussa. Kriisipaketin sisältö voi muuttua vielä lainvalmistelussa. Keskeiset muutokset nyt vallitsevaan tilanteeseen ovat:

  • YT-lain vähimmäisneuvotteluaikojen ja ilmoitusaikojen lyhentäminen. Vähimmäisneuvotteluaika lyhenisi 5 päivään, mutta TES:llä säädettyyn lomautusilmoitusaikaan laki ei toisi muutosta.
  • Lomautusoikeus koskemaan myös määräaikaisia työsuhteita
  • koeaikapurku mahdollistetaan tuta-perusteella
  • Irtisanomistilanteissa takaisinottovelvollisuuden pidentäminen yhdeksään kuukauteen
  • Työttömyysturvan omavastuupäivien poistaminen

Työttömyyskassalta on tullut toive, että lomautukset, jos niihin on turvauduttava, olisivat kokonaisia viikkoja. Toisin sanoen lomautusta EI  toteutettaisi lyhennettynä työviikkona tai lyhennettynä päivänä. Tällainen osa-aikainen lomautus hidastaa käsittelyä ja viivästyttää maksatusta. Työttömyyskassat tulevat ruuhkautumaan lähes kaikilla aloilla.

TES-neuvottelut

Työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä ja tiedotamme neuvotteluiden etenemisestä kun tiedotettavaa on. Siihen asti noudatetaan nykyisiä työehtosopimuksia.

 

Yhdessä ja yhteistyössä,

Karola Baran

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto

toiminnanjohtaja

 

Tommi Saarikivi

Suomen Teatterit ry

toiminnanjohtaja

 

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.