Siirry sisältöön
Säästöpossun jaloissa on eurokolikoita. Yksi kolikko on säästöpossun selssä olevassa aukossa.
Kuva Rudy and Peter Skitterians, Pixabay

Palkkaturva uudistui vuoden alussa 2023

Jos työskentelet työsuhteessa ja työnantajasi on maksukyvytön, voit saada puuttuvat palkat ja muut työsuhdesaatavat, kuten päivärahat palkkaturvajärjestelmän kautta. Jos teet työtä muussa kuin työsuhteessa, eikä sovittua palkkiota kuulu, ota yhteys liittoon.

– Jäsenemme saavat neuvoja palkkaturvan hakemisesta. Pääsääntöisesti palkkaturvaa pitää hakea kolmen kuukauden sisällä sovitusta palkkapäivästä, joten hakemus on tärkeää muistaa tehdä ajoissa, Temen juristi Ava Lainema tähdentää.

Palkkaturvaa haetaan sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa tai jättämällä hakemus mihin tahansa ELY-keskukseen tai työ- ja elinkeinotoimistoon.

Palkkaturva on työntekijän oikeus

Tavallisesti palkkaturvaa voi hakea kolmen kuukauden ajan palkan tai muun saatavan erääntymisestä. Vuoden alusta vakavan työperäisen hyväksikäytön uhreilla on pidempi aika hakea palkkaturvaa.

– Jatkossa palkkaturvaviranomaisella on laajemmat tiedonsaanti- ja tiedonanto-oikeudet. Tällä haluamme kitkeä harmaata taloutta ja nopeuttaa palkkaturvaprosessia, työministeri Tuula Haatainen kertoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Tiedonantoa uhkasakon voimalla

Uudistuksen mukaan palkkaturvaviranomainen voi muun muassa asettaa työnantajalle uhkasakon tiedonantovelvollisuuden tehostamiseksi. Palkkaturvaviranomainen voi myös oma-aloitteisesti antaa palkkaturvaan liittyviä tietoja esitutkintaviranomaiselle, syyttäjälle, rahanpesun selvittelykeskukselle, verohallinnolle ja työsuojeluviranomaiselle.

Riitaisissa tilanteissa palkkaturvahakemuksen jättämistä edeltää yleensä oikeusprosessi, jossa tuomioistuin tutkii työsuhteen osapuolten vaatimukset ja väitteet. Palkkaturvan maksaminen edellyttää, että saatavien peruste ja määrä voidaan selvittää. Ratkaisuksi tähän ongelmaan palkkaturvalainsäädäntöön on lisätty edellytykset palkkaturvan maksamisesta yksipuolisen tuomion ja tuomioistuimen vahvistaman sovinnon perusteella.

Muutokset on valmisteltu kolmikantaisesti työnantajajärjestöjen, palkansaajajärjestöjen ja valtion kesken.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.