Siirry sisältöön
Muutos
Muutoskuva: Jani Pulkka

Ihana, kamala muutos

Helmikuun pääkirjoitus 2022, Anne Saveljeff

Temessä on eletty haastava vuosi. Mittakin on tullut täyteen monta kertaa: korona on koetellut rajusti kulttuurialoja ja freelancereita, puheenjohtaja erosi, SET ry jätti eroilmoituksen, jäsenet ryhtyivät perustamaan uutta elokuva- ja media-alan ammattiliittoa, lukuisia työelämähankkeita on käynnissä mm. freelancereiden hyväksi, TES-neuvotteluita, erimielisyyksiä, voittoja ja tappioita.

Eilen illalla saatin neuvottelutulos Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevaan työehtosopimukseen Journalistiliiton ja Paltan kanssa. Neuvottelutulos käsitellään kuluvan viikon aikana neuvotteluosapuolten hallituksissa. Vasta sen jälkeen tiedotamme sisällöstä ja muutoksista.

Temessä neuvotellaan parasta aikaa Teatterialan työehtosopimusta, Tanssinopettajien työehtosopimusta sekä Suomen Kansallisoopperan ja -baletin päivätekniikkaa koskevia työehtosopimuksia. TES-neuvotteluiden etenemistä voit seurata täällä…

Kunhan työehtosopimukset on saatu neuvoteltua Temen toiminnanjohtaja Karola Baran jättää Temen maaliskuussa. Hän on johtanut Temeä syksystä 2015 asti 6,5 vuotta. Eri kulttuurialan tehtävissä hän on työskennellyt yhteensä 25 vuotta. Baranin mukaan on muutoksen aika. Baran näkee Temen olevan hyvässä kunnosssa, vahva liitto, jossa työskentelee osaava henkilökunta ja fiksuja luottamustoimisia aktiiveja.

Baran on poikennut ammattiyhdistysliikkeen traditioista ja käynnistänyt uudenlaisia toimintatapoja. Baran näkee ammattiliiton palveluorganisaationa, jossa liitto palvelee jäseniä ja mukautuu jäsenten tarpeisiin eikä toisinpäin.

Muusikkojen liitolla ja Temellä on kaksi yhteistä työntekijää hoitamassa talous- ja juridisia asioita. Tämä on poikkeuksellista ay-kentällä. Juridiset palvelut Baran uudisti vuonna 2019 liiton lakimiehen lähdettyä. Hän käynnisti yhteistyön Asianajotoimisto Kalasataman kanssa. Ulkoistamisesta ei ole kyse, vaan yhteistyöstä, jossa juristitiimi myös mentoroi henkilökuntaa. Juristitiimi on onnistunut sovittelemaan riitoja ennennäkemättömään tahtiin ja tulouttamaan jäsenille korvauksia. Lisäksi Teme on ajanut luottamusmiesjärjestelmää pätkätyöaloille ja kouluttanut tuotantokohtaisesti toimivia elokuva- ja tv-alan luottamusmiehiä.

Jotain uutta, jotain vanhaa… niin muutos syntyy

SETin jäsenet perustivat uuden liiton voidakseen jäädä Temeen, kun Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry siirtyy Journalistiliittoon toukokuussa 2022. Perustajajäsenet kertovat arvostavansa Temen monialaisuutta taiteen ja kulttuurin parissa ja korostavat kulttuuripoliittisen vaikuttamisen tärkeyttä.

Uusi liitto on nimeltään Elokuvan ja median ammattilaiset ry ELMA ja siihen voi liittyä maaliskuussa.

SETin irtisanomisaika on puoli vuotta ja ero astuu voimaan 25.5.2022. Eropäivään asti SETin jäsenillä on Temessä täydet jäsenoikeudet ja samat palvelut kuten tähänkin asti.

Teme tekee kyselyn maaliskuussa siitä, kuka haluaa siirtyä Journalistiliittoon ja kuka haluaa jäädä uuteen Elokuvan ja median ammattilaisiin. Ketään jäsentä ei jätetä liitottomaan tilaan tai pakkosiirretä. Se olisi jäsenoikeuksien polkemista ja SETin sääntöjen vastaista.

Toistaiseksi SETin jäsenistä 205 henkilöä eli 20 % on siirtynyt Journalistiliittoon.

Mitta tuli taas täyteen

Tulevana torstaina vaaditaan koronarajoituksia yhdenveroisiksi ja tartuntatautilakiin muutoksia, koska tartuntataudit eivät maailmasta lopu.

Jäsenet ovat kysyneet koronan aikana toistuvasti, miksi ravintolat saavat olla auki, mutta esittävä taide, teatterit, kulttuuritapahtumat ja elokuvateatterit eivät saa. Miksi kulttuuri meni kiinni ensimmäisenä ja aukeaa viimeisenä? Eikö taiteen ja kulttuurin alalla osata lobata yhtä taitavasti kuin ravintola-alalla?

Sulkupäätökset on koettu epäreiluina. Jopa demokraattista päätöksentekoa on kyseenalaistettu.

Tällä hetkellä Aluehallintovirastot päättävät kulttuuritapahtumista ja taidelaitoksista. Eduskunta ja hallitus päättävät ravintoloista. Ravintoloihin ja teattereihin sovelletaan mm. eri tartuntatautilain pykäliä, mutta lainsäätäjän pitäisi nähdä tässä isompi ongelma sekä tartuntatautilain uudistustarve.

Eriarvoisuuden kokemusta voisi helpottaa se, että sama instanssi päättäisi yhdenveroisesti kaikista rajoituksista jatkossa, sillä korona tai muut tartuntataudit eivät lopu maailmasta helmikuussa 2022.

Mitta on täysi -työryhmä vaatii, että tartuntalain osalta päätösten tulee perustua avoimeen ja tutkittuun tietoon. Vaatimuksiin kuuluvat taide- ja kulttuurialojen yhdenveroinen kohtelu muiden toimialojen kanssa, tartuntatautilain uudistaminen, terveydenhuollon kapasiteetin turvaaminen, freelancereiden sosiaaliturvan parantaminen sekä lisätukea luovien alojen elpymiseen.

Torstaina 3.2. klo 12-14 Senaatintorilla järjestetään kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaus epäreilua koronakohtelua vastaan.

Täällä lisätietoa, ohjeet ja vaatimukset… 

#ViimeinenSulku  #OvetAuki  #OikeusTyöhön  #OikeusKulttuuriin  #MittaOnTäysi

Anne Saveljeff

Metelin päätoimittaja

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.