Siirry sisältöön
Kasvokuva Sannasta.
Sanna Lauslahti. Kuvaaja Anna Dammert

Meteli päättäjien pakeilla, osa 2: Sanna Lauslahti (kok)

Teatteriohjaaja Ville Virkkunen tekee Metelille juttusarjaa ”Meteli päättäjien pakeilla”. Juttusarjassa haastatellaan eri puolueiden kansanedustajia ja tentataan heidän suhdettaan taiteeseen, kulttuuriin ja Temeen. Osassa 1 Ville Virkkusen haastateltavana oli Sari Tanus (kd).

Ilman lisärahaa VOS-uudistus jää torsoksi.

Keskustelemme kansanedustaja Sanna Lauslahden (kok) kanssa kirpeänä pakkaspäivänä eduskunnan keltaisessa kabinetissa, joka on hänen lempipaikkansa eduskunnassa. Lauslahti on kolmannen kauden kansanedustaja Espoosta ja hän toimii eduskunnassa sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana. Ennen kansanedustajuutta hän on tehnyt pitkän työuran yrityselämän palveluksessa mm. taloushallinnon tehtävissä ja yrittäjänä. Koulutukseltaan hän on hallintotieteen tohtori ja kauppatieteiden maisteri. Lauslahti on Espoon kaupunginvaltuutettu ja toimii opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajana.

Tuokaa itseänne esiin meille päättäjille ja kutsukaa meitä tutustumaan teidän työhönne.

Minkälainen taiteen ja kulttuurin kuluttaja olet?

Kuluttajana olen aika moniruokainen. Lapsuudessa ja nuoruudessa harrastin pianonsoittoa musiikkiopistossa. Nykyään luen paljon kirjoja, kuuntelen musiikkia, käyn teatterissa, kirjoitan runoja ja luen runoja. Suosikkirunoilijani on Tommy Tabermann.

Arvostetaanko taidetta ja kulttuuria yhteiskunnassa?

Arvostetaan, mutta jollakin tavalla kaipaisin taiteelle ja kulttuurille vieläkin vahvempaa roolia osana yhteiskuntaa. On tärkeää pohtia, millä tavalla me saamme lapset ja nuoret mukaan taiteen ja kulttuurin pariin – sekä tekijöinä että kuluttajina. Esimerkiksi kotikaupungissani Espoossa meillä on jo vuosia sitten tehty kulttuuri- ja liikuntapolku KULPS, jonka osana on kulttuuripuoli ja siihen tutustuminen. Minusta jokaisella suomalaisella lapsella ja nuorella tulisi olla kulttuuripolku osana peruskoulua.

VOS-uudistukseen tulisi saada noin kymmenen miljoonaa euroa lisärahaa.

Miten VOS-uudistus saadaan kunnialla maaliin?

Se on selvä, että ilman lisärahaa VOS-uudistus jää torsoksi. Tein viime vuoden lopulla kirjallisen kysymyksen VOS-uudistuksen lisärahoituksesta ministeri Terholle, joka vastasi, että näihin otetaan kantaa, kun työryhmä luovuttanut ehdotuksensa. VOS-uudistukseen tulisi saada noin kymmenen miljoonaa euroa lisärahaa. Tämä lisäraha tulisi ratkaista kevään kehysriihen yhteydessä. Jos ajatellaan Suomea, niin lisäraha on pieni teko, mutta merkittävä satsaus suomalaisen sivistyksen ja kulttuurin puolesta.

Mitä olet tehnyt taiteilijoiden aseman parantamiseksi?

Viime vuonna olin vaikuttamassa, että saisimme taiteilija-allianssin Suomeen. Taiteilija-allianssi konsepti on jo käytössä Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Siinä on ajatus, että taiteilijoiden pirstaleinen toimeentulo saadaan vakaammaksi. Samalla turha byrokratia työvoimaviranomaisten kanssa vähenisi, jolloin taiteen luomiselle vapautuisi enemmän aikaa. Taiteilija-allianssi on edennyt hyvin, kun sivistysvaliokunta lausui siitä budjettilausunnossa ja viime vuoden lopulla valtiovarainvaliokunta myönsi esiselvityksen tekemiseen viisikymmentätuhatta euroa. Toivotaan, että asiassa päästään eteenpäin kuluvan vuoden aikana.

Taiteilija-allianssi on edennyt hyvin ja esiselvityksen tekemiseen myönnettiin viisikymmentätuhatta euroa.

Mitä eväitä taiteilijatapaamiset antavat kansanedustajan työhön?

Ne ovat tärkeitä tapaamisia, jossa voidaan keskustella ja vaihtaa ajatuksia taiteentekijöiden kanssa tärkeistä asioista. Tällaisia dialogia sisältäviä tapaamisia pitäisi olla enemmän, koska se on ainoa tapa meille päättäjille saada oikeilta tekijöiltä palautetta, että mitä meidän tulisi tehdä toisin tai missä me ollaan onnistuttu. Näitä lisää!

Muuttuiko käsityksesi teatterista, kun vierailit tammikuussa Hämeenlinnan teatterissa?

Päällimmäisenä jäi mieleen se, että kun me katsojat mennään katsomaan valmista esitystä, niin kuinka paljon siellä on erilaisia ammattilaisia sen esityksen onnistumisen takana. Ja kuinka paljon se vaatii työtä, että se kappale on siellä esityskunnossa. Toinen asia oli, että mikä on meidän teattereiden rooli, että se ei ole pelkästään teatteriesityksiä. Vaan miten tehdään pop-up tapahtumia Hämeenlinnan kaduille tai käydään palvelutaloissa auttamassa muistisairaita teatterin keinoin. Teatteri ei ole enää pelkästään teatteritalossa, vaan hyvin monipuolisesti mukana kuntalaisten arjessa.

Terveiset Temen jäsenille?

Olkaa ylpeitä omasta työstänne. Tuokaa itseänne esiin meille päättäjille ja kutsukaa meitä tutustumaan teidän työhönne.

Kasvokuva Villestä.

Ville Virkkunen

Kirjoittaja on teatteriohjaaja ja STODin hallituksen jäsen.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.