Siirry sisältöön
Katsomo on tyhjä. Tummanpunaiset tuolit hehkuvat valaistuina.
Teatterit suljettiin ensimmäisten joukossa, vaikka ne pystyvät järjestämään esitykset täysin koronaturvallisesti. Kuva Lloyd Dirks

Korona kurittaa taide- ja kulttuurialaa

Toukokuun 2020 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Taide- ja kulttuuriala tarvitsee muutakin kuin tsemppiä selvitäkseen koronasta. Apua on saatavilla monista eri lähteistä, myös yksityisiltä säätiöiltä, mutta riittääkö tämä?

Temen puheenjohtaja Atro Kahiluodon arvion mukaan Suomen taide- ja kulttuurikenttä tarvitsisi vähintään 100 miljoonaa euroa koronatukea.

Taiteen ja kulttuurin parissa koronan vaikutukset ovat erityisen raskaat eikä ammattilaisilla ole mahdollisuuksia ansaita elantoaan. Esityksiä, konsertteja, näyttelyitä ja festivaaleja on peruttu ja lykätty hamaan tulevaisuuteen. Näitä tilaisuuksia ei järjestetä lyhyessä ajassa, vaikka kaikki koronarajoitukset poistuisivat.

Hallitus tiedotti eilen purkavansa koronarajoituksia asteittain. Kesäkuun alussa teatterit ja museot saavat avata ovensa. Kokoontumisrajoitusta lievennetään ja kesäkuun alussa saamme parveilla 50 hengen ryhmissä. Nämä lievennykset eivät auta teattereita, sillä niiden näytäntövuosi on ohi. Kesäteatteria on vaikea saada kannattamaan alle 50 hengen katsomoilla.

Eduskunta hyväksyi lisätalousarvion 24.4.: ”Kulttuurin ja taiteen avustuksiin myönnettiin 40,3 miljoonan euron, taiteen perusopetuksen avustuksiin 3 miljoonan euron ja liikunnan avustuksiin 19,6 miljoonan euron määrärahalisäys,” kertoo OKM:n tiedotteessaan.

Taiteen edistämiskeskus jakaa korona-apurahaa yksityishenkilöille yhteensä 8,7 miljoonaa euroa. Rahaa voivat hakea mm. tanssijat, lavastajat, ääni- ja valoteknikot, leikkaajat, maskeeraajat, näyttelijät, muusikot ja kuvataiteilijat, joiden työskentelymahdollisuudet ja ansiot heikkenivät koronan takia 13.3.-31.5. Apurahan suuruus on 3 000 euroa ja hakuaika 1.5.-15.5. Lisätietoja…

Euroopan parlamentin kulttuurivaliokunta haluaa EU:n järjestävän erityistä apua luovien alojen tukemiseksi koronakriisin aikana. Mepit ehdottivat sisämarkkinakomissaari Thierry Bretonille ja innovaatioista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisosta vastaavalle komissaarille Mariya Gabrielille osoitetussa kirjeessä mm. Luova Eurooppa -ohjelman rahoituksen lisäämistä ja taiteilijoiden tukemista sitä kautta. Lisäksi mepit ehdottivat ad hoc -rahoitusvälineen luomista Euroopan investointirahastoon, josta rahoitusta voitaisiin  ohjata luoville aloille.

EU:n tulisi toimia tarjotakseen kulttuurialan työntekijöille soveltuvaa tukea siihen asti, kunnes tilanne palaa normaaliksi, kulttuurivaliokunnan puheenjohtaja Sabine Verheyen (EPP, Saksa) sanoi. Lisätietoja…

Kiitos parlamentin kulttuurivaliokunta. Taiteella ja kulttuurilla voi olla todella merkittävä rooli koronan jälkihoidossa.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja ja Temen tiedottaja. Metelissä ilmestyy juttu joka tiistai ja pääkirjoitus kerran kuussa.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.