Siirry sisältöön
Kuvituskuva hahmosta, joka juoksee kohti uloskäntiä.

Mitä olisi Seinäjoki ilman Provinssia, Pori ilman jazzia tai Oulu ilman teatteria?

Joulukuun 2020 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Korona kurittaa taide- ja kulttuurialaa erityisen rajusti. Ala on kriisissä, ovet ovat kiinni ja toiminta jäissä. Jokainen kädenojennus ja tukieuro päättäjiltä ja rahoittajilta on merkittävä tuen ja arvostuksen osoitus taiteen ja kulttuurin ammattilaisille.

Monet taidealan toimijat ovat selvinneet koronavuodesta tähän asti jotenkuten talouskurin, lomautusten ja ylimääräisten korona-avustusten turvin. Alan ammattilaiset ansaitsevat kiitoksen joustamisesta sekä taloudellisen kannustimen, ei tukien leikkaamiskriisiä.

Tätä kirjoittaessani oululaiset ovat ajatuksissani. Juuri tällä hetkellä Oulun kaupunginvaltuusto pitää kokoustaan (30.11.2020 klo 12) ja päättää leikkaako se Oulun teatterin tukea. Tämä kirjoitus tai yhteydenottomme Ouluun eivät kaupunginvaltuuston päätä käännä, mutta leikkausuhan saama julkisuus ja lisäpaine vaikuttavat. Adressi ”Oulun teatterin toiminta-avustusta ei saa leikata” sulkeutui ja keräsi reilut 4000 allekirjoitusta. Se toimitettiin Oulun kaupunginvaltuutetuille vetoomuksena. Toivottavasti Oulussa tehdään taide- ja kulttuurimyönteisiä päätöksiä.

Työvoimavaltaisella teatterialalla ja muilla esittävän taiteen aloilla tukien leikkaukset vaikuttavat suoraan henkilöstöön. Jos teatterilta vähennetään avustuksia, vakituista henkilöstöä joudutaan lomauttamaan eikä vierailijoita voida palkata – mikä vähentää tuotantoja, mikä puolestaan vähentää lipputuloja. Lopullinen isku tähän ”huonoon kierteeseen” tulee siitä, että henkilötyövuosien (siis työllisyyden) väheneminen pienentää valtionavun määrää.

Taiteen tuki palautuu yhteiskunnalle moninkertaisena

Pelkästään ammattimaisen taiteen ja kulttuurin tekijöiden sekä instituutioiden olemassaolo saa aikaan taloudellisesti myönteisiä vaikutuksia lähiympäristössään. Taiteen kuluttajat tuovat rahaa kaupunkiin. Luovan työn tekijät tuovat verotuloja, luovuutta, innovaatioita, kulttuurista pääomaa ja mainetta. Teatteri, taidelaitokset ja -tapahtumat ovat alueensa todellisia vetonauloja. Kuten ystäväni totesi: ”Mitä olisi Seinäjoki ilman Provinssia, Pori ilman jazzia tai Oulu ilman teatteria? Tehdaskaupunkeja pellon päässä ja meren rannalla.”

Teme vetoaa kunnallispoliittisiin päätöksentekijöihin, jotta nämä puolustaisivat omaa teatteriaan sekä kotiseutunsa taidetta ja kulttuuria. Vetoamme teihin, jotta ette säästä oman alueenne taidetta ja kulttuuria toimintakyvyttömäksi. Te tarvitsette sitä.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja ja Temen tiedottaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.