Siirry sisältöön
Kasvokuva Arista.
Ari Koponen. Kuvaaja Matti Matikainen

Ari Koponen: Vain yhteistyöllä voimme saada asioita eteenpäin

Ville Virkkusen tekemä Päättäjien pakeilla -juttusarjan viides ja viimeinen haastateltava on Ari Koponen, joka on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Ennen eduskuntaa Koponen tuli tunnetuksi Brother Christmast hyväntekeväisyystoiminnasta. Yksi kantava teema Koposella eduskunnassa on kouluhyvinvoinnin lisääminen, joka vahvistaisi lasten ja nuorten turvallista koulunkäyntiä. Eduskunnassa Koponen toimii sivistysvaliokunnassa ja tulevaisuusvaliokunnassa.

Ari Koponen: On äärimmäisen tärkeää, että yhteiskunnassamme taide voi olla ihmisille myös ammatti.

Minkälainen merkitys taiteella on sinulle?

En ole taiteen suurkuluttaja, mutta aina tilaisuuden tullen pyrin raivaamaan kalenterista tilaa myös taiteelle. Koen sen parantavan omaa mielialaa, sillä siihen liittyy usein myös sosiaalista kanssakäymistä. Huomaan myös saavani taiteen parissa ajatukseni pois työasioista ja rentoutuvani. Lastenkirjoja lukiessa myös lapset pääsevät taiteeseen kiinni jo nuorena.

Taiteen merkityksestä yhteiskunnalle? Muistetaanko taidetta muuta kuin juhlapuheissa?

Taiteella on tutkimuksissa havaittu olevan positiivinen yhteys hyvään koettuun terveyteen, elämänlaatuun ja onnellisuuteen. Terveyden kannalta olennaisinta on tutkimusten mukaan se, että kulttuuriharrastuksiin liittyy juuri yhdessä toimimista. Taide on vahvasti ennaltaehkäisevää toimintaa moniin sairauksiin ja edistää esimerkiksi mielenterveyttä. Valtio ja muun muassa monet säätiöt tukevat kulttuuria ja taidetta vuosittain, mutta kuten lähes kaikissa muissakin asioissa rahoituksen määrä koetaan monesti liian pieneksi.

Miten pystyisimme lisäämään taiteen rahoitusta? Miten ratkaisisit Veikkauksen rahoituksen suhteessa taiteeseen ja kulttuuriin?

Taiteen rahoitus nojaa vahvasti Veikkauksen rahoitukseen, mikä on tällä hetkellä kysymysmerkki. Jos Veikkaukselta saadut varat vähenevät, kuten tällä hetkellä on nähtävissä, niin pystymmekö kompensoimaan sitä täysimääräisesti muualta? Pystyvätkö esimerkiksi erilaiset säätiöt kompensoimaan Veikkauksen laskevaa rahoitusta on iso kysymysmerkki.

Taiteen harrastaminen ja taidekasvatus ovat erittäin tärkeitä, mutta Teme edustaa ammattimaista taiteellista työtä ja opettamista. Mitä ammattimainen taide sinulle merkitsee ja miten näet sen vaikuttavan yhteiskuntaan?

On äärimmäisen tärkeää, että yhteiskunnassamme taide voi olla ihmisille myös ammatti. On kuitenkin fakta, että monesti taiteilijoiden saamat tuet ovat täysin riittämättömiä. Täytyy myös muistaa, että taide ei synny rahalla ”pakotettuna”, vaan taiteilijan omasta luovuudesta ja inspiraatiosta.

Temen hallitusohjelmatavoitteet ovat Temen nettisivuilla. Miten kommentoit? Onko tavoiteohjelmassa kohtia, joihin voisit sitoutua ja joita voisit puolustaa?

Valtion kassa ei ole loputon, joten aina jotkut tahot jäävät ilman asianmukaista rahoitusta. Itse pidän tärkeänä, että varoja suunnataan myös ennaltaehkäiseviin kohteisiin, sillä se on lähes aina kansantaloudellisesti kannattavampaa kuin jo syntyneiden ongelmien korjaaminen.

”2% taiteelle ja kulttuurille valtion budjetista” on kaunis utopia. Koko taideala on tavoitellut yhtä prosenttia jo 10 vuotta, mutta se on yhä edelleen 0,8%:ssa.

Kuten sanoin, niin valtion kassa ei ole loputon. Rahaa on tietty määrä ja lopulta se, että minne varat ohjataan, on päättäjien arvovalintoja. Jos olisit itsevaltias, miten parantaisit tilannetta?

Terveiset Temen jäsenille?

Jatkakaa merkityksellistä työtänne sekä yhteydenpitoa päättäjiin. Vain yhteistyöllä voimme saada asioita eteenpäin.

Kasvokuva Villestä.

Ville Virkkunen

Kirjoittaja on teatteriohjaaja ja eduskunta-avustaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.