Siirry sisältöön
Kuva Joakim Honkasalo, Unsplash

Ville Virkkunen: Tehdään kuntavaaleista kulttuurivaalit

Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa, sanotaan. Varsinkin kuntavaalit ovat, koska niissä valitaan kotikunnan päättäjät. Ei ole aivan sama, kuka niitä asioita hoitaa.

Tehdään näistä kuntavaaleista kulttuurivaalit, jotta suurin ryhmä Suomen valtuustoissa olisi kulttuuriala puolueeseen katsomatta!

Korona on vienyt vaalit turuilta ja toreilta someen. Näissä vaaleissa ei vaikuteta äänestäjiin makkaran, kahvin tai lohikeiton voimalla. Nyt pitää edetä asiapohjalta, mikä ei ole lainkaan huono vaihtoehto.

Jos olet miettinyt asettumista ehdolle, nyt on korkea aika tehdä niin, koska ehdokaslistojen sulkeutumiseen on aikaa muutama viikko (9.3.2021). Suomen kunnat tarvitsevat kulttuurin puolustajia, puolestapuhujia ja kehittäjiä. Niin hullulta kuin se tuntuukin, taiteen ja kulttuurin pitää taistella olemassaolostaan ja oikeuksistaan joka päivä.

Koronan myötä kuntien talous on kuralla ja sopeuttamistoimia etsitään, joten  säästölistalle ovat vaarassa joutua ensimmäisinä opetus ja kulttuuri. Omassa kotikunnassani Espoossa tilattiin konsulteilta esitys siitä, mistä voitaisiin leikata. Minua järkytti, että ensimmäisenä listalla on kulttuuri. Onneksi se vasta oli konsulttien esitys. Kun kulttuurin leikkauksista huomauttaa,  vastaus on, että kaikkien on osallistuttava talkoisiin, jotta saadaan rahat riittämään peruspalveluihin. Mutta kulttuuri on  kunnan tarjoama peruspalvelu ja sen jatkuvuus pitää turvata!

Olen jo vuosia puhunut, että meidän tulee muuttaa omaa puhettamme kulttuurista. Monesti kulttuuriväen puhe kuulosta järkevältä, mutta ulkopuolisen korvissa se on usein valitettavasti  ”ohutta yläpilveä”. Unelmia ja kauniita kuvia ei voi tarjoilla pöydissä, jossa keskustellaan numeroista ja rahasta. Niissä pitää pystyä puhumaan samoilla termeillä.

Kun tehdään tutkimuksia kulttuurista ja sen vaikutuksista, on huomioitava raha. Päättäjille on tärkeää osoittaa, että taide ja kulttuuri eivät ole pelkkä menoerä, vaan sijoitus tulevaisuuteen. Jokainen euro, joka laitetaan taiteeseen ja kulttuuriin, tulee seitsemänkertaisena takaisin. Minusta se on kohtuullinen sijoitus.

Tehdään näistä kuntavaaleista kulttuurivaalit, jotta suurin ryhmä Suomen valtuustoissa olisi kulttuuriala puolueeseen katsomatta! Tuttavaani lainaten totean: ”Kulttuurinvastaisuus on ihmisvastaisuutta ja siitä seuraa elämänvastaisuutta.”

Kasvokuva Villestä.

Ville Virkkunen

Kirjoittaja on teatteriohjaaja ja STOD:n hallituksen jäsen.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.