Siirry sisältöön
Keskiössä on tv-kamera. Kuvauksen kohteena istuva henkilö on etäällä.
Kuva Sam McGhee, Unsplash

Q/A: Koronaepidemian aikana töissä

Työnantajalla on vastuu huolehtia siitä, että työskentely myös poikkeusoloissa on turvallista. 

  1. Minua pelottaa olla töissä koronaepidemian aikana, mitä teen? 
  2. Työnantaja teki työpaikalle ohjeistuksen koronaepidemian aikana työskentelystä, mutta kaikki eivät noudata sitä eikä ohjeistus toimi, mitä pitäisi tehdä? 
  3. Ohjeet teatterissa työskentelyyn koronaepidemian aikana. 
  4. Ohjeet työskentelyyn kuvauksissa koronaepidemian aikana työskentelyyn.
  5. Voinko jatkaa töissä tai palata töihin, jos kuulun riskiryhmään?

1. Minua pelottaa olla töissä koronaepidemian aikana, mitä teen? 

Työnantajan tulee tehdä vaarojen ja riskien arviointi koronaepidemia huomioiden ja tehdä tarvittavia mukautuksia työpaikalla. 

Työnantajan tulee kiinnittää erityistä huomiota riskiryhmään kuuluvien asemaan ja järjestää töitä niin, että töitä on yhä turvallista tehdä. Esimerkiksi työnantajan on tehostettava siivousta. Työtilojen osalta on hyvä tehdä muutoksia, jotta mahdollisimman pieni joukko työskentelisi samassa tilassa ja olisi näin ollen lähikontaktissa toisiinsa.  

Jos pelottaa olla töissä tai sen kokee vaaralliseksi, kannattaa asia nostaa puheeksi työnantajan kanssa ja pohtia yhdessä millaisia toimia voisi tehdä 

Jos kuuluu riskiryhmään, kannattaa tämä ottaa työnantajan kanssa puheeksi, vaikka omien terveystietojen näyttäminen työnantajalle onkin vapaaehtoista. Työnantaja voi esimerkiksi siirtää riskiryhmään kuuluvan väliaikaisesti sellaisiin tehtäviin, joissa tartuntariski on pienempi.  

Työnantajan kanssa voi sopia palkattomasta vapaasta, mutta palkanmaksuvelvollisuutta tässä tilanteessa ei ole. Palkattomalla vapaalla Kelasta/työttömyyskassasta ei ole mahdollista saada tukea.  

2. Työnantaja teki työpaikalle ohjeistuksen koronaepidemian aikana työskentelystä, mutta kaikki eivät noudata sitä eikä ohjeistus toimi, mitä pitäisi tehdä? 

Jos työpaikallanne tehdyt ratkaisut eivät toimi, niin asiasta tulisi keskustella työnantajan kanssa ja tehdä tarvittaessa mukautuksia. Lisäksi työnantajan on huolehdittava siitä, että annetut ohjeistukset saavuttavat kaikki työntekijät ja niiden tarpeellisuus ymmärretään.  

3. Ohjeet teatterissa työskentelyyn koronaepidemian aikana

Esittävän taiteen toimijoille on tehty yhteiset korona-ajan turvallisuusohjeistukset. Ohjeistuksen löydät täältä. Ohjeistukset on tehty, jotta työntekijöiden on turvallista saapua töihin ja yleisöjen esityksiin myös poikkeusaikana. Organisaatioiden on tehtävä aina itse paikallinen riskikartoitus ja työpaikkakohtainen turvallisuussuunnitelma kulloisenkin epidemiatilanteen vaatimalla perusteellisuudella.

Töihin ei tule mennä sairaana, vaan jäädään kotiin matalalla kynnyksellä. Jos menet teatteriin vierailijaksi, niin vaadi perehdytys talon turvallisuusohjeistuksista.

4. Ohjeet työskentelyyn kuvauksissa koronaepidemian aikana työskentelyyn

Elokuva- ja TV-tuotannon toimialalle on tehty järjestöjen yhteinen toimintaohjeistus koskien kuvauksia. Löydät järjestöjen yhteisen suosituksen täältä.

Teme suosittelee, että työpaikan työntekijät valitsevat keskuudestaan työsuojeluvaltuutetun. Valtuutettu voi olla myös tuotantokohtainen. Voit lukea lisää Työturvallisuuskeskuksen sivuilta  Elokuva- ja tv-alan työsuojelun toimialasivustolta täältä.

5. Voinko jatkaa töissä tai palata töihin, jos kuulun riskiryhmään?

Jos kuulut riskiryhmään, pyydä hoitavalta lääkäriltä todistus, jossa kerrotaan sinulla olevan vakavan koronainfektion riski. Esitä todistus työnantajalle ja pyydä arviota, voitko turvallisesti työskennellä tehtävässäsi. Jos työpaikan riskinarviointi osoittaa, että voit työskennellä turvallisesti, voit palata töihin noudattaen yleisiä koronaviruksen torjutaan käytettäviä keinoja. Mikäli riski koronavirusinfektion saamiseen on merkittävä, työnantajan pitää siirtää sinut töihin, joissa et altistu virukselle. Mikäli tämä ei ole mahdollista, työnantaja voi lomauttaa sinut. Riskinarvioinnissa otetaan huomioon mahdollisuus suojainten käyttöön ja muihin torjuntakeinoihin.

Lisää tietoa, esimerkiksi Työterveyslaitoksen sivuilta tästä linkistä.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.