Siirry sisältöön
Kuva Jakob Owens

Elokuva- ja tv-tuotantoa koskeva työehtosopimus on yleissitova 5.6.2023

Yleissitovuuslautakunta on vahvistanut Elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen (TES) yleissitovaksi 5.6.2023 alkaen. TES:iä on siis noudatettava kaikkiin elokuva- ja tv-tuotannon alalla toimivien tuotantoyhtiöiden palveluksessa oleviin työntekijöihin elokuva- ja tv-tuotannoissa. Tuotannossa työskentely on olennaista, mutta TES ei koske esim näyttelijäntyötä.

Työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevia elokuva- ja tv-tuotantoalan yrityksiä ovat esimerkiksi riippumattomat tuottajat ja kaupalliset tuotantoyhtiöt. Sopimusta sovelletaan esimerkiksi pitkien elokuvien, lyhytelokuvien, dokumenttielokuvien, videoelokuvien, mainosten ja mainoselokuvien sekä tv-ohjelmien tuotannossa ja jakamisessa.

Tarkista, että palkkasi ja työaikasi on TES:n mukainen

Kaikkien alalla toimivien työnantajien on noudatettava yleissitovaa työehtosopimusta. Jatkossa ei siis ole merkitystä sillä, kuuluuko tuotantoyhtiö tai työntekijä liittoon.

Vaikka olisit neuvotellut työsopimuksesi kesän tai syksyn tuotantoon jo keväällä, on sopimuksen työehtojen ja palkan oltava 5.6. lukien TES:n vähimmäisehtojen mukainen. Jos sinulle herää kysymyksiä työsopimukseesi liittyen, ole yhteydessä liittoon. Mikäli työsopimuksessa on sovittu parempia ehtoja kuin yleissitovassa työehtosopimuksessa, pitää niitä noudattaa.

TES:n mukaiset vähimmäispalkat 1.4.2023 alkaen… 

Elokuva- ja median ammattilaiset ry:n, ELMAn, palkkasuositus ja ohje…

Ennen TES:n määräyksiä noudattivat Paltaan järjestäytyneet tuottajat, nyt niitä noudatetaan koko alalla. TES:n etuja ovat tietty ennakoitavuus, työrauha ja se, että työvoimavaltaisella alalla työn minimihinta on kaikille tuottajille sama. TES on joustava ja huomioi alan erityisluonteen.

Elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan TES:n osalta työntekijöitä edustavat Teme ja Journalistiliitto yhdessä. Tuottajia edustaa työnantajaliitto Palta, josta heidän jäsenensä saavat TES-neuvontaa.

Temessä on päivystys koko kesän ja jäsenet voivat tarkistuttaa sopimuksensa ja kysyä tarkennuksia Temen juristilta Jussi Kiiskiltä… 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.