Siirry sisältöön
Kuvituskuva infosta.
Kuva Jani Pulkka

Yleisimmät kysymykset ja vastaukset elokuva- ja tv-tuotantoa koskevassa työtaistelussa

Autatteko myös liittoon kuulumattomia?

Kyllä. Neuvomme ja autamme ihan kaikkia tekijöitä – oletpa jäsen, yrittäjä, liitoton tai nimetön. Maksamme myös lakkoavustuksen kaikille.

Älä jää yksin arvailemaan tai uskomaan huhuja ja höpinöitä, vaan tarkista asia meiltä liitosta: savel@teme.fi puh 09 2511 2143 / set@teme.fi puh 09 2511 2142 

Pitääkö minun ilmoittaa työnantajalleni ennakkoon, että olen lakossa?

Ei tarvitse. Liitto on julistanut lakon koko alalle ja on itsestäänselvää, että kaikki työntekijät ovat lakossa. Jos tuntuu, että jotain on vastattava, voit sanoa, että liitto on julistanut työtaistelut eikä siedä rikkureita. Jos tuottaja painostaa sinua mitenkään, ilmoita heti liittoon.

 Menetänkö palkkani lakon ajalta?

Todennäköisesti kyllä. Ylityökiellon aikana tehdään normaali työ säännöllisenä työaikana ja siitä maksetaan normaali palkka. Yli 8 tunnin päiviä ei tehdä, paitsi jaksotyössä voidaan tehdä pidempää päivää ja viikkoa työvuoroluettelon mukaan.

Lakkopäivänä 15.12. työt loppuvat klo 13. Siihen asti työskennellään ja maksetaan palkka, mutta ei lakossaolon ajalta 15.12. klo 13 – 16.12. klo 23.59.

Ne, jotka ovat tasoitusvapaalla lakon aikana, ovat normaalisti vapaalla ja saavat palkkansa. Yrittäjäjäsenten pitää lukea tarkkaan tekemänsä sopimus ja maksuehdot.

Sekä SET että Teme maksavat lakkoavustusta aivan kaikille lakossa olleille, jotka menettävät lakon takia palkkansa. Avustusta pitää hakea ja sen hakemiseen ohjeistetaan sitten, kun se on ajankohtaista.

Miksi me olemme lakossa? Mitä tällä tavoitellaan?

Ravistelemme työnantajat ja työnantajaliiton hereille ja vauhditamme neuvotteluita. Emme hyväksy, että työaikaa lisätään emmekä hyväksy 0,6% palkankorotusta.

Jäsenemme ovat uupuneita ja heille tuli mitta täyteen. Alalla on toistuvasti ylipitkiä työpäiviä ja liian lyhyitä lepoaikoja. Siksi julistimme ylityökiellon. Kunnollisia työvuoroluetteloita ei viitsitä tehdä. Callsheet on riittävä vain silloin, jos siitä käy selkeästi ilmi, mihin aikaan kunkin työntekijän työpäivä alkaa ja päättyy. Pelkkä kuvausaikataulu ei riitä.

Alan työkulttuuri on vinoutunut ja ongelmat on tehtävä näkyviksi. Alalla on luvattoman paljon tuottajien huonosta työnantajaosaamisesta johtuvia ongelmia.

Mitä jos tämä lakko ei pure, voiko uusia lakkoja tulla?

Olemme valmiit julistamaan uusia lakkoja ja ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

Koskeeko lakko mainoskuvauksia?

Kyllä koskee. Lakon ja ylityökiellon alaista työtä on kaikki Elokuva- ja tv-tuotantoa koskevassa työehtosopimuksessa määritelty alan työ eli pitkien elokuvien, lyhytelokuvien, dokumenttielokuvien, videoelokuvien, mainosten ja mainoselokuvien sekä tv-ohjelmien tuotanto ja lähettäminen.

Miksi liitto haluaa lakolla vahingoittaa alaa?

Emme halua, mutta jos työtaistelut julistettaisiin harmittomana ajankohtana, ei niillä olisi vaikutusta.

Pahoittelemme sitä, että työtaistelu hankaloittaa jäsenten ja alan ammattilaisten työtä ja ansaitsemista. Se voi tuntua epäreilulta, mutta työtaistelu on aina äärimmäinen ja viimeinen keino, johon ammattiliitto turvautuu. Sitä ennen on aina neuvoteltu paljon ja pitkään. Kun toisen osapuolen vaatimukset ovat kohtuuttomia, on vuoropuhelua turha jatkaa. Peli on vihellettävä poikki ja kriisiytettävä.

Keitä ylityökielto ja lakko koskevat?

Työtaistelutoimet – eli ylityökielto ja lakko – koskevat kaikkia työntekijöitä ja työnantajia alalla:

–  pitkien elokuvien, lyhytelokuvien, dokumenttielokuvien, videoelokuvien, mainosten ja mainoselokuvien ja tv-ohjelmien tuotannossa ja lähettämisessä (TES 1§).

–  niitä, jotka noudattavat Elokuva- ja tv-tuotantoa koskevaa työehtosopimusta

–  niitä, jotka olisivat pakotettuja noudattamaan työehtosopimusta, jos se olisi yleissitova

–  alan liittoihin kuuluvia sekä liittoihin kuulumattomia – olivatpa he työntekijöitä tai tuotantoyhtiöitä

Keitä työtaistelu ei koske?

Lakon ja ylityökiellon piirissä eivät ole:

–  itsensätyöllistävät yrittäjät, koska he eivät ole työnantajia eivätkä työntekijöitä.

–  ne, jotka työskentelevät eri työehtosopimuksen piirissä kuin Elokuva- ja tv-tuotantoa koskeva TES, esim. Yleisradiossa, HS:ssä, alan koulussa tai vaikkapa kunnan tai valtion palveluksessa

Mikä on rikkuri?

Rikkuri on valmis tekemään lakon alaista työtä. Hän haluaa vesittää työtaistelun. Hän on joko tietoisesti  ammattiliitto-vihamielinen tai hän ei välitä vähääkään muista työntekijöistä. Hän ajattelee lyhytnäköisesti ja narsistisesti vain itseään. Työnantajat, jotka lakon aikana värväävät rikkureita töihin, ovat erityisen halveksittavia.

Onko työtaistelu laillinen?

Kyllä on. Työehtosopimus ei ole nyt voimassa, joten työrauha ei velvoita meitä. Työtaistelut ovat laillisia, kunnes alalla on uusi työehtosopimus.

Miksi TES ei ole yleissitova vieläkään?

Koska tuotantoyhtiöt eivät järjestäydy työnantajaliitto Paltaan eikä Palta tee aktiivista jäsenhankintaa. Palta vetoaa järjestäytymisvapauteen, mikä viittaa siihen, ettei heitä kiinnosta yleissitovuus lainkaan. Palta on EK:n talutusnuorassa ja sen tavoitteena voi olla koko työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen. Silloin työajat tulevat työaikalaista ja monet muut ehdot työlainsäädännöstä, mutta minimipalkkoja ei olisi lainkaan.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.