Siirry sisältöön

Teme esittää työttömyysturvan muuttamista yhteensopivammaksi tulorekisterin kanssa

Temeläiset kävivät tapaamassa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta tänään. Tapaamisessa olivat toiminnanjohtaja Karola Baran, varapuheenjohtaja Joona Mielonen ja asiantuntija Sami Hiltunen.

Työssäoloehto on vanhanaikainen eikä sovellu kovin hyvin nykyiseen pätkätyöläisen työelämään.

Temen kanta on, että työssäoloehto tulee muuttaa euromääräiseksi ja työajan valvonnasta tulee luopua.

Tällä hetkellä työttömyysturvalain ansiosidonnaisen päivärahan työssäoloehto (toe) täyttyy perussääntönä 18 tunnilla työsuhteista työtä viikossa palkkasumman ollessa joko työehtosopimuksen mukaista tai jos työehtosopimusta ei ole, niin vähintään 1211 euroa kuukaudessa (vuonna 2019), laskennallisesti 281,63 euroa viikossa. Opetusalalla toe voi täyttyä, kun noudatettavan työehtosopimuksen päätoimisen opettajan tuntimäärästä puolet toteutuu. Luovilla ja esityksellisillä aloilla ei työaikaa mitata vaan toe täyttyy, kun viikossa ansaittu euromäärä on 281,63 euroa viikossa.

Nykytilassa siis seurataan työnantajan valvomaa työtuntimäärää ja palkkaa.

Tulorekisteri tulee työttömyyskassojen käyttöön 1.1.2020. Siitä lähtien kassat saavat työnantajien maksamat palkkatiedot suoraan tulorekisteristä. Työnantajien ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa työaikoja tulorekisteriin.

Jotta byrokratiaa helpotettaisiin ja tulorekisterin käyttö olisi tehokasta, olisi mielestämme järkevää siirtyä työttömyysturvassa euromääräiseen työssäoloehdon määrittämiseen ja samalla luopua työajanseurannasta ja -valvonnasta. Tällöin huomioitaisiin myös muuttuva työelämä, jossa työaikaa ei valvota olemalla työnantajan työpisteissä työskentelemässä, vaan työntekemisenpaikat voivat olla hyvinkin moni-naiset eikä työnantaja voi aina tosiasiallisesti valvoa työn tekemistä eikä työntekemiseen käytettyä aikaa.

Työttömyysturva ei toimi jäsentemme kohdalla parhaalla mahdollisella tavalla

Työuran aikaista työllistymistä voi luonnehtia palapelimäiseksi. Palkkatyöyhteiskunnan ideaali, jossa työtä tehdään vakituisessa ja kokoaikaisessa palkkatyösuhteessa, ei monilla Temen jäsenillä toteudu koko työuran aikana. Temen jäsenet eivät myöskään ole aitoja yrittäjiä: Y-tunnuksia on vain noin 100 jäsenellä. Työn tekemisen moninaisuudesta johtuen Temen jäsenillä on toistuvia vaikeuksia sovittautua nykyiseen työttömyysturvajärjestelemään ja luottamus yhteiskunnan suojaaviin instituutioihin on koetuksella.

Suomen suurimman luovien alojen ammattiliiton jäsenet tekevät monenlaista työtä

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry:n (Teme) jäsenet, joita on 5000, työskentelevät teatterin, tanssin, sirkuksen, tv- ja elokuva-aloilla taiteilija-ammateissa, tekniikassa, hallinnossa sekä moninaisissa taiteen opetuksen tehtävissä. Noin puolet Temen jäsenistöstä työskentelee muussa kuin vakituisessa ja kokoaikaisessa palkkatyösuhteessa. Lisäksi temeläiset työllistyvät erilaisissa määräaikaisissa, osa-aikaisissa työsuhteissa ja palkkatyösuhteen ulkopuolella erilaisissa itsensätyöllistämisen muodoissa rinnakkain ja peräkkäin.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.