Siirry sisältöön
Henkilön kädessä on kompassi.
Kuva Uroš Jovičić, Unsplash

”Kun Suomi putos puusta oli kaunis kesäsunnuntai”

Maan hallitus vaarantaa työmarkkinarauhan, sanoi Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen kokouksen päätyttyä.

Kehysriihen päätökset ovat lisänneet epävarmuutta työelämässä. Esitetyt työsopimuslain muutokset ovat isoja yhdenvertaisuuteen liittyviä ongelmia SAK:n ja Temen mielestä.

SAK vaatii maan hallitusta vetämään pois nuorten ja pienillä työpaikoilla työskentelevien asemaa heikentävät lakiesitykset. Jos hallitus jatkaa lakiesitysten valmistelua, SAK jäsenliittoineen varautuu vastatoimiin elokuussa.

Työntekijöitä ei voi syrjiä iän tai työpaikan koon perusteella!

Maan hallituksen mukaan nuoret alle 30-vuotiaat pitäisi voida palkata ilman perusteita määräaikaisiin töihin ja irtisanomissuojaa tulisi heikentää alle 20 hengen firmoissa.

Irtisanomissuojan heikennys koskisi esittävien taiteiden sekä elokuva- ja av-alan työpaikoista  enemmistöä. Elokuvatuotantoyhtiöitä, tanssikouluja, teattereita, tanssiteattereita ja ryhmiä on satoja. Nämä työpaikat eivät tarvitse irtisanomissuojan heikennyksiä, vaan paremman rahoituspohjan voidakseen toimia laillisesti ja pitkäjänteisesti.

SAK on toivonut hallitukselta, että leikkaamisen ja epävarmuuden lisäämisen sijaan hallitus satsaisi kestävään työllisyyskasvuun ja osaamisen kehittämiseen.

SAK vaatii, että kaksi lakiesitystä vedetään pois – eli irtisanomissuojaa ei pidä heikentää eikä nuorten määräaikaisten työsuhteiden perusteita höllentää.

SAK ei myöskään hyväksy Aktiivimalli 2:ta. Sen toimeenpano näyttää jäävän vuodelle 2021, mutta ennen sitä olisi Jarkko Elorannan mukaan tärkeää uudistaa sosiaaliturvaa kokonaisuutena eikä pieninä palasina ja erillisratkaisuina.

Teme on täysin samoilla linjoilla SAK:n kanssa. Teme vaatii, että maan hallitus lopettaa pelaamasta uhkapeliä tulevaisuuden, turvallisuuden ja tasa-arvon kanssa.

Ei kiitos pimeille päätöksille…

-Otsikon sanat Ismo Alanko-

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.