Siirry sisältöön

SAK:n vastaantulo ei kelvannut hallitukselle

Hallitus on tekemässä historiallisen suuria heikennyksiä työntekijän työehtoihin, oikeuksiin ja sosiaaliturvaan. Näitä ay-liike on vastustanut syksystä asti. Viime viikkoina SAK on käynyt taustakeskusteluita ja etsinyt neuvotteluyhteyttä hallituksen kanssa. SAK:n vastaantulot eivät kuitenkaan ole kelvanneet hallitukselle.

– Hallitusohjelmassa on lukuisia työntekijöiden kannalta kovia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia. Pahimpien muutosten vaikutukset ovat ankaria ja pitkäaikaisia. Olemme pyrkineet hakemaan niihin kohtuullistamista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

SAK on ollut valmis myös pitkälle meneviin kompromisseihin, jotta solmu saataisiin auki.

– Olemme kertoneet hallitukselle, mistä kenkä puristaa ja missä asioissa ja miten voisimme tulla vastaan. Keskusteluissa ei yrityksistämme huolimatta ole päästy puusta pitkälle. Vaikuttaa entistä vahvemmin, että ongelma on ideologinen eikä SAK:n ehdotuksia todellisuudessa edes haluta kuulla.

Hallituksen kanssa käydyissä tunnusteluissa SAK on ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksen kohtuullistamisen lisäksi pitänyt esillä muun muassa tulevia paikallisen sopimisen sääntöjä, lakkoilun rajoittamista ja aikuiskoulutustuen lakkauttamista.

– Pelkonamme on, että paikallisesta sopimisesta tulee työmarkkinoiden taksiuudistus eli hyvän tavoitteen kehno toteutus tuo suomalaisille työpaikoille viidakon lait ja sekaannuksen. Paikallista sopimista täytyy lisätä niin, etteivät työntekijät ja rehelliset yritykset kärsi siitä.

SAK oli valmis neuvottelemaan mm. näistä asioista

– Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset, joita on lievennettävä pienipalkkaisille, lapsiperheille ja ikääntyneille työttömille. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi siirtämällä päivärahan porrastusta myöhemmäksi, palauttamalla lapsikorotukset osittain ja helpottamalla ikääntyneiden mahdollisuuksia uusia ansiopäivärahaoikeutensa.

– Paikallisen sopiminen, jonka on määräydyttävä työehtosopimuksen mukaan. Jos yrityksessä ei ole luottamusmiestä tai noudatettavaa työehtosopimusta, voi sopijaosapuolena olla luottamusvaltuutettu tai koko henkilöstö yhdessä. Lakiin olisi kuitenkin vahvistettava oikeus valita luottamusmies kaikilla työpaikoilla ja että luottamusmies on ensisijainen sopijaosapuoli.Paikalliseen sopimiseen on säädettävä yleinen kohtuullisuussäännös.

– Aikuiskoulutustukea ei lakkauteta, vaan uudistetaan. Tukea tulisi kohdentaa matalan koulutustason henkilöihin.

– Poliittiset lakot sekä tukilakot pitää sallia, mutta ne olisivat työtuomioistuimen suhteellisuusarvioinnin kohteena. Lakkojen ilmoitusaikoja on lyhennettävä ja vuokratyövoiman käyttö lakkotilanteissa on kiellettävä.

Hallitus on tekemässä historiallisen suuria heikennyksiä työntekijän työehtoihin, oikeuksiin ja sosiaaliturvaan. Heikennyksiä on perusteltu muun muassa työllisyyden lisäämisellä. Perusteelliset työllisyysvaikutusarviot kuitenkin puuttuvat.

Hallitus ei ole työntekijöiden puolella

Hallituksen mukaan kaikki osallistuvat Suomen talouden pelastustalkoisiin, mutta hyväosaiset saavat verohelpotuksia ja leikkaukset kohdistuvat heikko-osaisiin ja työttömiin.

Liikkeellä on ollut väittämiä ja uskomuksia. SAK selvitti ja 20+1 myyttiä ja purkaa niitä. LUE JUTTU

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.