Siirry sisältöön
Medialle
Kuva Jani Pulkka

Rinteen viisikkohallitusohjelmassa mukana monia Temelle tärkeitä tavoitteita

Eilen julkaistussa Suomen hallitusohjelmassa Osallistava ja osaava Suomi toteutuu monia Temelle tärkeitä tavoitteita, vaikka erityisesti kulttuurin rahoituksen osalta toivomisen varaa vielä jäi.

-10 miljoonaa euroa VOS-uudistukseen ei ole optimi, mutta parempi kuin aikaisempi tilanne. Uudistaminen olemassa olevalla rahoituksella olisi tarkoittanut niukkuuden uudelleen jakamista, kommentoi Temen toiminnanjohtaja Karola Baran hallitusohjelmaa.

Temen tavoite oli saada VOS-uudistukselle 20 miljoonaa euroa, jotta myös vapaan kentän työskentelyolosuhteet paranisivat. Myös merkittävää lisärahoitusta tanssin ja sirkuksen kentälle olisi kipeästi kaivattu, mutta sitä ei ainakaan suoraan ole luvassa. Audiovisuaalisen alan tuotantokannustinmalli sen sijaan kasvaa, ja tässä lobbaustyössä Teme on ollut mukana yhdessä muiden elokuva-alan toimijoiden kanssa.

-Tuotantokannustimella on positiivinen työllistymisvaikutus av-alalla työskenteleviin ihmisiin, iloitsee Baran.

Itsensätyöllistäjien aseman parantaminen mm. työsuhteen määritelmää laajentamalla, on ollut yksi Temen tavoitteista. Hallitusohjelmassa luvataan työelämän epävarmuuden vähentämiseksi täsmentää työsopimuslain työsopimuksen käsitettä siten, että työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään. Toteutuessaan muutos olisi merkittävä itsensätyöllistäjien aseman paranemisen kannalta.

Aktiivimallin purkaminen, taitelijaeläkkeiden lisääntyminen sekä taitelija-apurahojen tason nouseminen ovat kaikki Temen jäsenten kannalta hyviä asioita. Taitelija-apurahojen tason nostamisen osalta Temen selvitystyöt ovat yhä kesken mm. sen suhteen onko verovapaan apurahan määrä nousemassa. Temen tavoitteena on ollut nostaa verovapaan apurahan määrä 30 0000 euroon vuodessa.

Temen puheenjohtaja Atro Kahiluoto näkee hallitusohjelmassa monia hyviä työelämän uudistuksia, jotka parantavat prekaaria työtä tekevän asemaa. Samalla uudistukset vaikuttavat suoraan myös isoon osaan Temen jäseniä ja helpottavat kaikkien taidetyötä tekevien elämää.

-Hienoa, että pätkätöissä ja nollatuntisopimuksella työskentelevien asemaa halutaan parantaa, sanoo Kahiluoto.

Temen ajamaa esiintyvien taitelijoiden työllistymismallia, allianssia, ei ole huomioitu hallitusohjelmassa. Allianssi toimii työnantajan roolissa tarjoten sen piirissä mukana oleville taitelijoille työsuhteen tuomia etuja kuten täydennyskoulutusta ja työterveyshuoltoa.

-Teme tulee jatkamaan ponnisteluja mallin toteutumiseksi, lupaavat Baran ja Kahiluoto.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.