Siirry sisältöön
Kuva Jani Pulkka

Taiteellisten suunnittelijoiden matkakustannusten korvaaminen teattereissa

Matkakustannuksien korvaukset taiteellisille suunnittelijoille oli käsiteltävänä työtuomioistuimessa, mutta Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ja Suomen teatterit ry pääsivät asiasta sovintoon ilman oikeuden ratkaisua. Muutokset astuvat voimaan 1.3.2018 alkaen.

Työntekijälle, jonka vierailuajankohdan asunto sijaitsee vähintään 80 kilometrin etäisyydellä työn tekemispaikasta, korvataan vierailutehtävään liittyvät edestakaiset matkakulut, majoituskulut ja mahdollisesti lisääntyneet elinkustannukset oheisen liitteen mukaisesti. Matkojen määrästä ja matkustustavasta, majoituksesta, vierailuajankohdan päivämääristä ja mahdollisesti lisääntyneiden elinkustannusten korvaamisesta on sovittava tarkemmin työsopimuksella.

Muutokset astuvat voimaan on 1.3.2018 lukien, ja muuttuneita määräyksiä sovelletaan 1.3.2018 ja tämän jälkeen alkaviin työsopimussuhteisiin. Ratkaisevinta on sopimuksen allekirjoituspäivämäärä. Jos sopimus on tehty ennen 1.3.2018 ei tämän sopimuksen osalta tarvitse noudattaa vielä uusia sääntöjä.

Uusi TES-sääntely on uuden Teatterialan työehtosopimuksen liitteissä 8 ja 9. Lisäksi Teme ja Stefi ovat tehneet yksityiskohtaiset tulkintaohjeet, joissa määritellään mm. mikä on kohtuullinen majoitus ja mitä sen tulee sisältää. Tulkintaohjeiden mukaan työntekijällä on oikeus kokopäivärahaan mikäli majoituksesta puuttuvat pyykinpesukone, kohtuullinen työskentelytila tai mahdollisuus valmistaa ruokaa. Jos jokin näistä puuttuu, mutta työntekijällä on mahdollisuus näihin teatterilla, tulee työnantajan maksaa osapäiväraha.

Lue lisää alla olevista liitteistä.

Teatterialan työehtosopimuksen liitteiden 8 ja 9 muutokset+

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.