Siirry sisältöön
Ministeriä tapaamassa olivat Aki Hauru, Miira Sippola, Karola Baran, Satu Linnapuomi, Laura Serkosalo, Heikki Kujanpää, Jaakko Kämäräinen, Erik Söderblom, Titta Halinen, Reeta Vestman. Tällä kertaa mukana olivat Mitta täysi -ryhmän ohella myös Kaija Kärkinen ja Elina Kuusikko.

Mitta on täysi -mielenosoituksen työryhmä kävi tapaamassa kulttuuriministeriä

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sai vieraakseen Mitta on täysi -mielenosoituksen järjestäjiä. Tapaamisen aiheina olivat tekijänoikeusdirektiivi, alan rahoitus ja freelancereiden tilanne.

Temen toiminnanjohtaja Karola Baran puhui taiteen ja kulttuurin rahoituksesta. Alan talous on ollut heikko ja julkinen tuki alimitoitettu jo ennen koronaa. Siksi koronan vaikutukset alaan ja freelancereihin ovat niin rajut.

”Meillä on edelleen on iso huoli esittävän taiteen rahoituksen tulevaisuudesta. Merkittävä osa  alan toimijoista saa rahoituksen Veikkauksen tuotoista ja koska niiden tuotto alenee, on syntynyt pelko siitä, että määrärahoja leikataan ja tuottojen väheneminen jyvitetään Veikkauksen edunsaajien kesken.

Jos ajatellaan esittävän taiteen tonttia, jota valtio rahoittaa, siinä on neljä sektoria: kansalliset laitokset, VOS-toimijat, ns. vapaa kenttä ja apurahalla tehtävä työ. Käytännössä sektoreilla tehdään samaa työtä, mutta osa tekee sitä työsuhteessa ja osa apurahoilla.

Julkinen tuki takaa sen, että Suomi pysyy sivistysmaana, jossa valmistuu uutta taidetta ja kotimaisia kantaesityksiä. Jos rahoitus heikkenee, sisältö heikkenee, saatavuus kärsii ja meistä tulee taiteen ja kulttuurin ”peräkylä”. Tällä on kansainvälisesti merkitystä. Maiden sivistystä on helppo verrata niiden kulttuuritarjonnan kautta.

Rahoitusrakenne on sellainen, että Veikkauksen tuloista rahoitetaan kansalliset toimijat ja vapaa kenttä sekä elokuva-alaa Suomen elokuvasäätiön kautta. VOS-teatterit saavat rahoituksensa nykyään pääosin budjetin puolelta. VOS-järjestelmän rahoitusta uudistettiin sille myönnettiin v. 2022 välttämätön lisärahoitus, joka mahdollistaa siirtymät VOS:n ja vapaan kentän välillä.

Vapaa kenttä ja apurahalla työskentelevät – erityisesti tanssin ja sirkuksen ammattilaiset – ovat heikoimmin rahoitetut tahot. Esimerkiksi suomalainen nykysirkus on erittäin arvostettua ulkomailla. Mikäli me emme rahoita alaa, alkaa aivovienti ulkomaille. Tätä tapahtuu jo.

Tärkeää on, että taiteen ekosysteemistä kokonaisuutena pidetään huolta!

Valtioneuvosto on asettanut hanketyöryhmän, joka ehdottaa uutta rahoitusmallia Veikkauksen tuottojen kuihtuessa. Valtiosihteeri Tuomo Puumalan johdolla työskennellyt toimikunta ehdotti elokuussa, että kansalliset toimijat siirretään budjetista rahoitettaviksi. Nämä ajatukset ovat oikeansuuntaisia. Tarvitsemme pitkäjänteisen tiedon ja varmuutta rahoitukseen. Taiteen ja kulttuurin osuus valtion budjetista on pieni.

Sananen vielä freelancereista ja koronasta. Freelancereille kohdistetut apurahat ovat olleet vähäisiä eivätkä riittäneet kaikille. Freelancereiden tilanne on erittäin vaikea, koska työtilaisuuksia on siirretty ja peruttu. Monet odottavat edelleen, että työskentely voisi jatkua normaalisti. Mutta korkeasti ja kalliisti koulutettu, taitava luovien alojen tekijäjoukko on jouten ja säästöjen kohteena. Koronalla on pitkäaikaisia vaikutuksia paitsi freelancereille, myös taiteen sisältöihin ja ohjelmistoihin. Uskalletaanko ottaa taiteellisia riskelja? Vai tehdäänkö varman päälle sellaista, josta kaikki tykkää?”

Karola Baranin puhe ministerille 9.11.2021.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.