Siirry sisältöön
Banderollissa lukee: Jos et toimi nyt, et toimi koskaan!
Ilmastonsuojelu on myös ihmisoikeus- ja eläinsuojelukysymys, todettiin ilmastomielenosoituksessa 2019. Kuva Anne Saveljeff

YK:n ilmastokokous varoittaa himmailusta

Marraskuun pääkirjoitus 2021, Anne Saveljeff

Teme haastaa ay-liikkeen pohtimaan työehtosopimuksiaan sekä työpaikat tarkastelemaan työtapojaan ja tuotantoketjujaan ekologisesta näkökulmasta!

Maapallon keskilämpötilan nousu uhkaa ylittää 2,7 astetta tämän vuosisadan loppuun mennessä. Luku on  pieni, mutta seuraukset järkyttäviä. Merenpinnan nousu ei ole ainoa ongelma. Pohjoisessa sateet lisääntyvät, etelämpänä tappava kuivuus lisääntyy.

Sunnuntaina alkaneesta Glaskow´n ilmastokokouksesta odotetaan päätöksiä erityisesti teollisuusmailta: konkreettisia tekoja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Pariisissa sovittu 1,5 astetta ei toteudu nykymenolla.

Glaskow´n kokous kiinnittää huomiomme jälleen ilmastoon koronan sijaan. Vaikka korona-aika oli traaginen, luonto kiittää päästöjen vähenemisestä. Arki oli rajoittunutta, lomamatkat lyhenivät, etätyön ansiosta työmatkaliikenne väheni, teollisuus toimi pienemmällä teholla ja metsien hakkuutkin kuuluvat vähentyneen.

Voimme olla ylpeitä Suomen kunnianhimoisista ilmastotavoitteista. Ilmastolain mukaan meidän on vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoteen 1990. EU edellyttää 55 prosentin vähennystä. Sanna Marinin hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuonna 2035. EU pyrkii ensimmäiseksi ilmastoneutraaliksi maanosaksi vuonna 2050.

Liha lautasellamme on ilmasto-ongelma

Lihantuotanto on valtava kuormitustekijä maapallon ekosysteemille päästöineen ja lantavuorineen. Tuotantoeläinten ruuantuotanto vaatii miljoonia peltohehtaareita, kun niissä voisi kasvaa ruokaa ihmisille.

Eettiset ongelmat tuotantoeläinten kohdalla ovat mittavat. Kärsimysketju pikakasvatuksesta teurastukseen on kestämätön. Esimerkiksi lehmänmaito vaatii jatkuvia keinosiemennyksiä ja vastasyntyneiden vasikoiden teurastusta. Onnellisten lehmien maitoa ei tehomaataloudessa ole.

Maailmanparantajat

Ay-liike on diplomaattinen ja puhuu oikeudenmukaisesta ilmastopolitiikasta. SAK ajaa oikeudenmukaista siirtymää vähähiiliseen yhteiskuntaan. PAM julistautui vuonna 2019 Suomen ensimmäiseksi hiilineutraaliksi ammattilitoksi.

Teme on haastanut koko ay-liikettä pohtimaan työehtosopimuksiaan ilmastonsuojelun näkökulmasta. Teme ja Stefi haastoivat ilmastoviikolla 2019 työntekijät ja työnantajat teatterialalla kehittämään ilmastoystävällisiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuita taiteen laadusta tinkimättä.

Esitimme toiveen, että teatterit tarkastelisivat tuotantoketjuaan ja kiinnittäisivät erityistä huomiota ekologisuuteen. Teatteri on melko paikallista taidetta, mutta kiertuetoiminnan takia hiilijalanjälki voi nousta. Toivomme, että jokaisessa työpaikassa pohditaan keinoja tehdä ”vihreämpää teatteria”: kierrätetään ja lajitellaan kaikki mahdollinen paperista purkujätteeseen, käytetään ympäristöystävällisiä aineita, vältetään printtaamista ja suositaan sähköisiä tallennusalustoja jne. Keinoja on paljon jo käytössä.

Teme toivoo, että työehtosopimuksia tarkastellaan ekologisesta näkökulmasta tulevissa TES-neuvotteluissa. TES-pöydistä pitäisi antaa selkeä signaali omalle toimialalle: tarkastellaan työpaikoilla kaikkia työprosesseja kriittisesti ja ekologisia vaihtoehtoja etsien. Pohditaan eurojen, prosenttien, työ- ja lepoaikojen lisäksi myös esim. matkustusmääräyksiä ja etätyömahdollisuutta.

SVÄV:n puheenjohtaja Vespa Laine vaatii myös ekologisuutta työehtosopimuksiin. Laine kieltäytyy töistä, joissa ei käsitellä maapallon tilaa ja ympäristöasioita.

Hankkeista konkreettista hyötyä

Teme ja työnantajaliitto Stefi ovat mukana luovien alojen kierrätyshankkeessa, Matalahiilihankkeessa. Mukaan on haastettu teatterit, tuotantoyhtiöt, Yleisradio ja tv-yhtiöt. Suomen Kansallisooppera ja -baletti on jo mukana! Lue lisää… 

Audiovisual Producers Finland APFI ry on käynnistänyt 3-vuotisen hankkeen kotimaisten elokuvien ympäristövaikutusten mittaamiseksi. Tavoitteena on hiilineutraali av-ala vuoteen 2050 mennessä. Hankkeessa otetaan käyttöön Iso-Britanniassa kehitetty albert-ympäristöjärjestelmä, joka tarjoaa tuotannoille hiilijalanjälkilaskurin, sertifioinnin ja ympäristökoulutusta. Teme on yksi hankkeen kumppaneista.

Elokuva- ja tv-alalle on tehty oma Ekosetti, jonka rahoittajina ovat Aalto, Apfi ja AVEK. Toinen Ekosetin tekijöistä, Anne Puolanne, totesi Metelin jutussaan, että ”ekologisuus on nykyisin arvo, joka tuo monille työntekoon merkityksellisyyttä”.

Greta Thunberg ja koululakkolaiset vaativat meiltä yhteiskunnallisena liikkeenä enemmän tekoja ja vähemmän blaa, blaa, blaa -korulauseita. Ottakaamme kritiikki ja haasteet vastaan. Ilmastonsuojelussa pienetkin teot voivat olla suuria. Ruokahävikkiä vastaan pitää taistella, etäosallistuminen pitää mahdollistaa, vähentää printtipaperia, lajitella jätteet, kierrättää kaikki tavarat ja materiaalit jokaista konttorituolia myöten, panostaa laatuun ja kestävyyteen tilpehöörin sijaan, valita juna lennon sijaan…

Me tiedämme tämän kaiken. Paljon tehdäänkin ilmaston eteen ja pyrkimykset ovat hyviä, mutta aika käy vähiin.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.