Siirry sisältöön
Kuvituskuva hahmosta, joka juoksee kohti uloskäntiä. Viittaa koronaan.
Kuva Jani Pulkka

Eivätkö maan hallitus ja AVI luota taide- ja kulttuurialojen ammattietiikkaan?

Tammikuun pääkirjoitus 2022, Anne Saveljeff

Taide ja kulttuuri suljettiin taas. Alan tulonmenetykset ovat huimia ja freelancerit menettävät työnsä toistuvasti. Miksi rajut sulkutoimet kohdistetaan kerta toisensa jälkeen alaan, joka osaa toimia vastuullisesti ja turvallisesti? Ammattimaisesti järjestetyissä esityksissä ja tilaisuuksissa ei ole ollut tartuntoja koronavuosina, sillä tilaisuuksien järjestäjät ovat vastuullista porukkaa ja osaavat hommansa. Miksi luottamusta ei ole?

Teatterialan työnantajapuoli, Suomen Teatterit ry, vaati kannanotossaan 29.12.2021 että esittävän taiteen kenttä tarvitsee tukea selvitäkseen rajoitusten aiheuttamista miljoonatappioista: ”Tukea tarvitsevat sekä alan organisaatiot että työnsä menettävät freelancerit. Tukimuotojen täytyy olla selkeitä ja toimivia; edellisten tukikierrosten virheitä ei kannata toistaa. Teatterit toivovat tukea erityisesti valtiolta, mutta myös kunnat ja yksityiset säätiöt voivat ottaa tässä oman roolinsa.”

Mitta on täysi -mielenosoituksen järjestäjiin kuuluvat tahot ja tekijät julkaisivat ärhäkän kannanoton 1.1.2022. Siinä todetaan rajoitusten olevan perusteeton työsulku, jonka ovat panneet toimeen maan hallitus ja AVIt. Termi viittaa  työtaisteluun, jossa työnantaja estää työntekijöiden työnteon ja ansainnan. Nyt estäjinä ovat poliitikot, viranomaiset ja virkamiehet.

Ala vaatii esitystoiminnan ja tapahtumien avaamista ja valtion asettamista vastuuseen taide- ja kulttuurialojen elinkeinon harjoittamisen kieltämisestä.

Tällainen toiminta ei voi olla oikeusvaltion periaatteiden mukaista, todetaan kannanotossa. Siinä kysytään myös mihin tutkittuun tietoon perustuu riskipistetaulukko matala- ja korkeariskisiä tilaisuuksia koskien. Päätösten ja tulkintojen ennakoitavuus olisi tärkeää tilaisuuksien järjestäjille ja toimijoille, mutta esim. AVIn viranomaistulkintaa on vaikea ennakoida.

Entä millä mitataan tehohoidon tarvetta? Ensin ennustettiin, että huippulukemat nähdään joulun ja uuden vuoden aikoihin. Seuraavat arvailut osoitetaan loppiaiseen tai ehkä helmikuulle.

Onko reilua maksattaa taidekentän freelancereilla se, että terveydenhoidon ammattilaisille ei ole hoidettu kohtuullisia työoloja, kunnon palkkaa ja muita resursseja. Hoitokapasiteetin parantamiseen on ollut aikaa 21 kk, todetaan kannanotossa.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet mm. Teme, Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry, Muusikkojen liitto, Näyttelijäliitto, Esitystaiteen keskus, Nuoren Voiman liitto sekä moni taiteilija.

Ala vaatii esitystoiminnan ja tapahtumien avaamista ja valtion asettamista vastuuseen taide- ja kulttuurialojen elinkeinon harjoittamisen kieltämisestä. Kovaa tekstiä. Mitta on tosiaan täynnä.

Totta kai korona/omikron huolestuttaa meitä kaikkia. Alan ammattilaiset eivät vaadikaan rokotus- ja maskivapaita kännifestareita. He ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden pitää pystyä ennakoimaan viranomaisten päätökset ja ohjeet. Rajoitusten tulee olla perusteltuja ja harkittuja eikä hätävarjelun liioittelua.

Anne Saveljeff

Metelin päätoimittaja

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.