Siirry sisältöön
Aikuinen pyörii ympyrää hiekkarannalla. Molemmassa kädessä on lapsi, joka pyörii mukana jalat irti maasta.
Kuva: Jude Beck, Unsplash

Sinnepä ei hallin hammas eikä metsämiehen ansa ehtineet milloinkaan

Kesäkuun 2020 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Korona aiheutti työttömyyttä ja lomautuksia järkyttävän paljon. Kulutus romahti ja sen väheneminen voi jatkua vielä pitkäänkin, vaikka koronakaranteeneja puretaan kaikilta yhteiskunnan lohkoilta. En ole kulutuksen puolestapuhuja, mutta tilanne on huolestuttava, sillä vaikutukset työmarkkinoihin huolettavat.

Euroopan komission talousennusteen mukaan taantumasta tulee ennennäkemätön. Euroalueen talous supistuu 7,75 prosenttia ja Suomen talous supistuu 6,3 prosenttia tänä vuonna. Euroalueen työttömyysasteen komissio ennustaa nousevan 9,5 prosenttiin (7,5 prosentista v. 2019) ja laskevan taas 8,5 prosenttiin vuonna 2021. Suomessa komissio ennustaa työttömyysasteen nousevan tänä vuonna 8,3 prosenttiin viime vuoden 6,7 prosentista, mutta laskevan ensi vuonna taas 7,7 prosenttiin.

Suurimmat kärsijät löytyvät niistä maista, joissa ei ole sosiaaliturvaa.

Komissio muistuttaa, että erityisen ”haavoittuvia ovat ne jäsenmaat, joissa suurella osalla työntekijöistä on lyhytaikainen työsopimus tai työmarkkinat ovat vahvasti riippuvaisia matkailusta.”(Lähde: komission lehdistötiedote 6.5.2020)

Suurimmat kärsijät löytyvät niistä maista, joissa ei ole sosiaaliturvaa. ILOn arvion mukaan jopa 1,6 miljardia ihmistä eli lähes puolet maailman työvoimasta on välittömässä vaarassa menettää toimeentulonsa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kartoitti koronan vaikutukset suomalaiseen taide- ja kulttuurikenttään. Kulttuurialojen toiminta on vaarantunut ja yhteenlasketut menetykset ovat noin 130 miljoonaa euroa ja enemmänkin. Lomautuksia oli huhtikuussa toimeenpantu liki 40 prosentissa yrityksistä. Tilanteet ovat vaihdelleet kovasti ala- ja talokohtaisesti. Lähitulevaisuuden osalta tilanne näyttää karulta. Työkeikat on monilta peruttu pitkälle syksyyn.

Kaikki em. luvut ovat arvioita ja voivat olla tympeää kesälukemista, mutta eivät ole, sillä kyse on ihmisistä. Yhden prosentin heilahdukset koskevat  tuhansia ihmisiä ja perheitä. Meillä on onneksi hyvinvointiyhteiskunta ja vakautta tukeva poliittinen järjestelmä Suomessa ja EU:ssa. Yhteiskunta, joka ottaa vastaan koronan raskaat iskut ja pysyy rauhallisena.

Turvallista ja luottavaista kesää!

Otsikko: Aleksis Kivi, Oravan laulu

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja ja Temen tiedottaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.