Siirry sisältöön

Opiskelijoiden mietteitä työstä: Iiro Näkki

1. Nimi, ikä, oppilaitos, koulutusohjelma, vuosikurssi ja opintojen aloitusvuosi

Iiro Näkki, 27, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, koreografian maisteriohjelma, kolmannen vuoden opiskelija, aloitusvuosi 2015. Kandiopintoni aloitin TeaKissa vuonna 2012.

2. Miksi valitsit esittävät taiteet? Miksi opiskelet valitsemallesi alalle?

Päädyin esittävien taiteiden pariin lapsena, ja uravalinta niistä tuli teini-iässä melko luontevasti. Minulla oli paljon kiinnostuksen kohteita, joista tanssitaide tuntui luontevimmalta ja realistisimmalta. Koreografiaa päädyin opiskelemaan, sillä kandiopintojeni jälkeen halusin opinnoiltani syventymistä taiteen teoriaan. Halusin laajentaa ymmärrystäni fyysisen työn suhteesta tilalliseen ja keholliseen ajatteluun ja pyrkiä paikantamaan niitä suhteita, joiden kautta itse rakennan teoksia.

3. Mikä opiskelemassasi alassa / työssäsi on parasta?

Mahdollisuus valintoihin sen suhteen, mistä kiinnostuu.

4. Mikä opiskelemassasi alassa / työssäsi on vaikeinta?

Tehdä valinta siitä, mistä kiinnostuu.

5. Kuinka luonnehdit suhdettasi työhön? Oletko nyt jossain palkkatöissä?

Suhteeni työhön on ristiriitainen. Toimin tällä hetkellä opintojeni ohella erilaisissa työtehtävissä, enkä vielä hahmota millainen olisi edes se ideaalitilanne johon pyrkiä. Tämänhetkinen määräaikainen työsuhteeni on päättymäisillään.

6. Puhutaanko alasi opiskelijoiden kesken paljon työllistymisestä? Entä tulevaisuudesta työelämässä?

Tanssin alan opiskelijat minun kokemukseni mukaan puhuvat kyllä työllistymisestä. Sekä toiveikkuus että työllistymisen epävarmuus näkyy.

7. Saako oppilaitoksessasi työelämätaitoja ja tietoa työelämään siirtymisestä? Mitä kaipaisit lisää?

Joitakin työelämää koskevia kursseja on kyllä sisällytetty opintokokonaisuuksiin, ja teoksia toteuttaessa tutustuu myös käytännössä hyvin monenlaisiin tilanteisiin, joita ammattikentällä saattaa tulla vastaan. Työelämää koskevat opinnot jäävät kuitenkin kieltämättä melko vähäisiksi.

8. Millaisina näet työllistymismahdollisuutesi?

Olen varovaisen optimistinen. Olen ollut opintojeni ohessa jatkuvasti töissä erilaisissa ammattikentän projekteissa, minkä olen kokenut itselleni todella arvokkaaksi ja varmuutta tuovaksi, vaikkakin raskaaksi. Toimin myös sekä tanssin että sirkuksen kentällä, joten onnekseni minulla on mahdollisuus etsiä töitä melko laajalta spektriltä.

9. Mikä olisi unelmatyösi?

En osaa tässä vaiheessa sanoa.

10. Terveisesi alasi työnantajille?

Avoimuutta ja hyvää joulunodotusta.

Artikkelikuva: Iiro Näkin provide on tilan poetiikasta vaikuttunut teos, joka sai ensi-iltansa Kuopiossa lokakuussa 2017. Teos etsii reittejä avata liikkeen sisältämää maailmaa suhteessa jo elettyihin, koettuihin ja kuljettuihin tiloihin. Teos on Näkin koreografin opinnäytteen taiteellinen osio. Kuvaaja: Mikko Pirinen

Kasvokuva: Eira Enkvist

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.