Siirry sisältöön
Piirroskuvassa on punainen säästöpossu, jonka kyljessä lukee tekijänoikeustunnus eli ympyröity C-kirjain.
Kuva Jani Pulkka

Tuotantoyhtiöt uhkaavat ja kiristävät tekijänoikeuksia itselleen

Sadat elokuva- ja tv-alan ammattilaiset saivat uhkailua ja kiristystä joululahjaksi. Moni tuotantoyhtiö vaati, että tekijät luopuvat tekijänoikeuksistaan, jotka he ovat antaneet Kopioston tai liittonsa hallinnoitaviksi. Eräs tuotantoyhtiö joulukirjelmöi näin:

”Tuotantoyhtiö tulee edellyttämään vuonna 2018 toteutettavissa tuotannoissaan, että kukaan yhtiön työntekijä, alihankkija tai alihankkijan työntekijä ei ole luovuttanut Kopiostolle tai jäsenjärjestölle edelleenlähetys- ja verkkotallennusoikeuksia ja niiden hallinnointia.”

Uskomattoman röyhkeää ja ennenkuulumatonta! Tähän ei tietenkään pidä suostua. Kopiosto ja tekijäjärjestöt vastustavat ankarasti tuotantoyhtiöiden vaatimuksia. Ilmoita liittoon, mistä tuotantoyhtiöstä olet saanut uhkauskirjeen.

Tuotantoyhtiöiden kampanja oikeuksien perumiseksi on kohtuuton. Se kattaa lähes kaikkia tekijöiden oikeuksia, joita järjestöt kollektiivisesti hallinnoivat. Tämä on hyökkäys tekijöiden oikeuksien kollektiivihallinnoinnin ytimeen.

Tekijät ovat oikeutettuja saamaan tekijänoikeuslain mukaisia korvauksia Kopiostolta.

Tuotantoyhtiöt vaativat tekijöiden oikeuksia, joilla ei ole mitään tekemistä heidän tuotantojensa kaupallistamisen kanssa. Tuotantojen kaupallistaminen, jakelu tai myynti ei edellytä kollektiivisesti hallinnoitujen oikeuksien siirtämistä tuottajalle.

Edelleen lähettämiseen liittyen ongelma on siinä, että operaattorit eivät halua maksaa lain mukaisia korvauksia.

Verkkotallennusoikeuksien osalta tuottajat eivät tarvitse tekijöiden oikeuksia. Operaattoreilla on tällä hetkellä 100-prosenttiset luvat kollektiivihallinnoinnin/neljän tekijänoikeusjärjestön (Kopiosto, Teosto, Gramex ja Tuotos) kautta.

Yksittäinen tuotantoyhtiö tai Tuotos ei voi yksin lisensioida tekijöiden oikeuksia.

Kopiosto ja tekijäjärjestöt selvittävät asiaa ja valmistelevat välittömiä toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja ja Temen tiedottaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.