Siirry sisältöön
Esityskuva, jossa henkilö on näyttämöllä.

Opiskelijoiden mietteitä työstä: Arttu Lahtinen

1. Nimi, ikä, oppilaitos, koulutusohjelma, vuosikurssi ja opintojen aloitusvuosi

Arttu Lahtinen, 21, Dans och Cirkushögskolan, Tukholma, sirkustaiteen kandidaatin tutkinto, kolmas vuosikurssi. Aloitin opintoni syksyllä 2015 ja valmistun tulevana keväänä.

2. Miksi valitsit esittävät taiteet? Miksi opiskelet valitsemallesi alalle?

Kiinnostus esittäviin taiteisiin lähti harrastuspohjalta. Ala-asteella aloitin harrastamaan jongleerausta ja sen kautta tutustuin sirkukseen. Koulun ohella sirkusharrastus jatkui lukioon asti. Lukion jälkeen päätin, että tällä alalla haluan pysyä, ja kuultuani kavereiltani kouluvaihtoehdoista, päätin hakea kouluun Tukhomaan. Sirkusalalla on todella kova taso. Koin, että voisin saada koululta paljon, sillä siellä on hyvä kehittyä sekä kokeilla ideoita.

3. Mikä opiskelemassasi alassa / työssäsi on parasta?

Opiskelemassani alassa on parasta, että saan tehdä asioita omalla tavallani. Esimerkkinä se, että luokallani on lisäkseni kolme muuta jonglööriä, ja olemme kaikki taiteilijoina niin erilaisia, vaikka lajimme on sama. Se on minusta hienoa.

4. Mikä opiskelemassasi alassa / työssäsi on vaikeinta?

Vaikeinta on, jos loukkaantuu, ja pitää miettiä kuinka käyttää ajan hyödyksi, vaikka ei pysty välttämättä omaa lajiaan harjoittamaan.

5. Kuinka luonnehdit suhdettasi työhön? Oletko nyt jossain palkkatöissä?

Tällä hetkellä koulu vie kutakuinkin kaiken ajan. Koulupäivät ovat usein aamusta iltaan, 9–18, joten aikaa muulle ei paljon ole. Keikkaluontoiset työt ovat kuitenkin olleet mahdollisia koulun ohella.

6. Puhutaanko alasi opiskelijoiden kesken paljon työllistymisestä? Entä tulevaisuudesta työelämässä?

Kyllä. Varsinkin kun opintojeni viimeinen lukuvuosi lähestyy, alkaa “mitä ajattelit koulun jälkeen” -kyselyitä kuulua. Kiinnostavaa on aina kuulla, kuinka erilaisia suunnitelmia ihmisillä on.

7. Saako oppilaitoksessasi työelämätaitoja ja tietoa työelämään siirtymisestä? Mitä kaipaisit lisää?

Kyllä. Opinnoissani pyritään siihen, että koulun jälkeen olisimme valmiita siirtymään työelämään. Sitä varten meillä on opinnoissa management-tunteja, joilla käsittelemme työelämään liittyviä asioita. Enemmän voitaisiin kuitenkin käsitellä käytännön asioita, sillä puhumme usein aika teoreettisesti.

8. Millaisina näet työllistymismahdollisuutesi?

Näen alani työllistymismahdollisuudet hyvinä. Olen nähnyt alallani useasti, että kova työ palkitsee.

9. Mikä olisi unelmatyösi?

Unelmatyöni olisi valmistaa ystävien kesken sirkusesitys, ja tehdä siitä juuri sellainen kuin haluamme. Unelma olisi, että kiertäisimme ympäri maailmaa esityksellämme.

Artikkelikuva (vaaka): Tamperelainen Sorin Sirkuksen kasvatti, jonglööri Arttu Lahtinen opiskelee sirkustaiteen kandidaatiksi Tukholmassa. Kuvaaja: Jouni Raatikainen

Pystykuva: Aki Tulikari

 

 

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.