Siirry sisältöön

Henkilöstöuutinen: Antti Hosia aloitti Temen työehtoasiantuntijana

Antti Hosia hoitaa Temessä teatterialan työehtoneuvontaa ja koordinoi luottamus(mies)henkilöiden koulutusta ja toimintaa. Hän sijaistaa Ava Lainemaa perhevapaiden ajan. Antin tavoittaa s-postista: antti.hosia(a)teme.fi

”Aloitin tällä viikolla Temessä työehtoasiantuntijan tehtävässä, jossa sijaistan Ava Lainemaa. Minulla on pitkä kokemus niin teatterialalta kuin myös Temen hallinnosta. Toimin Teatterialan Ammattilaiset TAM ry:n puheenjohtajana 6 vuoden ajan ja olen osallistunut vuosien ajan luottamushenkilökursseille. Olen ollut 2010-luvulta alkaen mukana Teatterialan työehtosopimuksen (Teates) taustaryhmissä rakentamassa neuvottelutavoitteita sekä toiminut joitakin kertoja myös Teates-neuvottelijana. Teatterityön kautta tunnen teatterityön ja – tuotantojen rakenteet sekä käytännöt ja koen tunnistavani alan ongelmakohdat sekä tes-kehittämistarpeet melko hyvin. Minulle on tärkeää, että edunvalvontatyötä tehdään kenttälähtöisesti ja jäseniä varten.

Ammattiliiton toiminnassa on kyse joukkovoimasta, jolle jäsenistö antaa valtuutuksen. Tarvitsemme jokaista jäsentä. Mitä suurempi joukko meitä on, sen vahvempi on äänemme ja sen tarkemmin meitä kuunnellaan. Ammattiliiton toiminta voi näyttäytyä hitaana, mutta työelämää näkyvästi kohentavien tulosten saavuttaminen vie aikaa. Pikavoittoja harvoin saadaan ja joskus kyseessä on vain torjuntavoitto. Aiempia ammattiliiton saavutuksia ovat esimerkiksi pakollinen työterveyshuolto, lauantaikorvaukset ja monet muut pitkällä aikavälillä erittäin tärkeät työhyvinvointiin liittyvät asiat. Tässä ajassa, kun nopeatempoisia ja hätäisesti valmisteltuja leikkauksia työehtoihin ja sosiaaliturvan tehdään ja työnantajapuoli pyrkii Suomen hallituksen tuella horjuttamaan yleissitovuutta, on ammattiliiton neuvotteluaseman säilyttäminen erittäin tärkeää. Liitto toimii yhteiskunnassa monitasoisesti vaikuttaen käsittelyssä olevaan lainsäädäntöön, voimassa oleviin työehtosopimuksiin sekä henkilötasolla neuvoteltaviin työsopimuksiin sekä niihin liittyvään tulkintaan. Temen toimintaa onkin lähimenneisyydessä tiivistetty entistä vahvemman edunvalvonnan suuntaan.

On tärkeää, että liittomme jäsenet tunnistavat ay-toiminnan tärkeyden ja kannustavat kollegoitaankin mukaan. ”Taloudelliset järkisyyt” kuulua pelkkään kassaan eivät auta silloin, kun tulee tiukka tilanne väistämättä vahvemman työnantajapuolen kanssa. Voi olla vaikeaa puolustaa pelkän oman osaamisensa kautta etujaan työnantajan kanssa neuvotellessa – ja tätä vahvempaa asemaa saatetaan monesti käyttää suostutteluun. Liiton jäsenillä on käytettävissään juristi, jolta voi kysyä työsopimuksen muutoksista tai tes-tulkinnoista. Ammattiliitto ajaa palkansaajan etuja ja velvollisuutenamme on vahvistaa, että työsuhteet olisivat työntekijälle järkeviä ja myös taloudellisesti kannattavia.

Luottamushenkilöt ovat liiton jatke työpaikalla ja erittäin tärkeä yhteistyötaho Temelle. Toiveena on, että minuun ja kollegoihini otetaan matalalla kynnyksellä yhteyttä. Liiton kautta voi jokainen jäsen tuoda turvallisesti ja luottamuksellisesti huoliaan ilmi. Teatterityötä tekevät ovat hyvin sitoutuneita työhönsä ja tätä sitoutumista arvostavat niin kollegat kuin työnantajatkin. Toivon kuitenkin, että jokainen pitää jaksamisestaan huolta – ja tarvittaessa ottaa liittoon yhteyttä. Palkansaajan aito hyvinvointi on tärkeää – sitä tällä työllä edistetään.”

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.