Siirry sisältöön

Henkilöstöuutinen: Vespa Laine aloitti Temen järjestöasiantuntijana

Vespa Laine on luottamustoiminen hallituksen jäsen Temessä ja SVÄV:n puheenjohtaja. Vespalla on kokemusta freelancer-suunnittelijana työskentelystä esittävän taiteen parissa. Vespan tavoittaa parhaiten tiistaisin ja sähköposti on vespa.laine(a)teme.fi

”Liityin Temen osaavaan joukkoon marraskuun alussa ja toivon tuovani omaa taitamistani jäsenistön saataville. Olen toiminut SVÄV puheenjohtajana vuodesta 2021 ja sitä ennen vuosia SVÄVin hallituksen jäsenenä. Myös Temen hallitus on tullut tutuksi. Taustani on freelancer-työssä ja suunnittelijana prosessien keskeneräisyydet ja työn toimimisen tavat ovat tuttuja. Taiteilijan väkevin työkalu on mielikuvittelu ja tätä supervoimaa aion käyttää työssäni Temessä: minkälaiselta tulevaisuuden ammattiliitto näyttää?

Työn tekemisen muodot ovat moninaiset; itse olen siitä kävelevä esimerkki. Apurahatyöskentely, osittainen palkkatyö ja laskutustyöskentely ovat freelancerin arkea, jotka ovat usein sopimattomia yhteiskunnan määrittelemien järjestelmien kanssa. Minulla onkin hyvää kokemusta juuri näistä kiemuroista.

En ole hylkäämässä taiteilijuuttani, vaan työskentelen Temessä osa-aikaisesti. Tämä järjestely antaa minulle mahdollisuuden pysyä edelleen tiiviissä kosketuksessa taidealan töihin. Olen siis tavoitettavissa säännöllisen epäsäännöllisesti, tiistaisin isoimmalla todennäköisyydellä! Aina kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, vaikken heti vastaisikaan. Usein asian purkaminen ja sanoittaminen auttaa myös henkilöä itseään, kun tapahtumasarja sysäytyy käyntiin, vaikka lopputulos olisikin vielä kaukana horisontissa. Ja jos en tiedäkään vastausta, tiedän jonkun, joka tietää!

Minulle tutuimpia TES-alueita ovat suunnittelijoiden työt ja olen kiinnostunut työryhmälähtöisistä alueista, vaikkei TES tällaisia työntekemisen tapoja tunnistakaan. Työehtosopimus on kuitenkin ainoa asiakirja, jonka pohjalta voidaan luoda sosiaalisesti kestävää, monimuotoista työskentelyä työryhmissä. Osallistun myös Temen tapahtumien järjestämiseen sekä ideoin mielelläni työpajoja tai kursseja, joista toivonkin teiltä, arvon jäsenet palautetta; minkälaisille koulutuksille tai kohtaamisille on tarvetta. Tulkaa nappaamaan hihasta, jos jossain kohdataan!

Työmarkkinapoliittisesti näkymät toistaiseksi ovat melko kylmäävät. Silti pitää muistaa, että maapallo lämpenee liian nopeasti. Tästä tosiasiasta ei ammattiliittokaan ole irrallaan. Olen työskennellyt jo vuosia käyttäen taidetta ympäristöaktivismin keinona ja lanseerannut sittemmin termin ”Keski-ikäinen anarkismi”. Keski-ikäinen anarkisti on henkilö, joka ei sovellu enää kettutytöksi ja uimahallia terrorisoiva mummojengikään ei vielä ota riveihinsä. Keski-ikäinen anarkisti (KIA) on jo vakiinnuttanut paikkansa yhteisössä ja kas, yhtäkkiä hän rupeaa vaatimaan asioita tehtäväksi ekologisemmalla tavalla, lempeän ytimekkäästi.

Kukaan meistä ei lähde aamulla töihin maapalloa tuhoskelemaan, vaan epäekologisuus ikään kuin lurahtaa vahingossa osaksi toimintaa. Lurahtaminen ei kuitenkaan mielestäni kuulu keski-ikään, joten tässä on parantamisen varaa. Voisiko tulevaisuuden työehtosopimuksiin mielikuvitella esityksille hiilibudjetteja ja klausuuleja ekologisista matkustussäännöistä?

Provosoiden lempeän ytimekkäästi ja tapaamisianne innolla odottaen,

Vespa Laine
valosuunnittelija TeM
freelancer-taiteilija, järjestöasiantuntija, KIA

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.