Siirry sisältöön

Hallitus vähättelee leikkauksia, vaikka budjettikokonaisuus on kulttuurialalle miinusmerkkinen

Hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan kohdistuvat kohtuuttomasti pienituloisiin, työttömiin ja muihin heikossa työmarkkina-asemassa oleviin sekä opiskelijoihin. Leikkaukset opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuvat suoraan taide- ja kulttuurialan ammattilaisiin.

Taiteen ja kulttuurin tuki on jo nyt riittämätöntä ja pientä. Taiteen ja kulttuurin määrärahoihin kohdistuu yhteensä noin 16 miljoonan euron leikkaus verrattuna vuoden 2023 määrärahoihin. Näistä leikkauksista neljä miljoonaa euroa on hallitusohjelman mukaisia opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten säästöjä.

Taiteen edistämiskeskuksen apurahoihin ja avustuksiin esitetään noin 5 prosenttia vähemmän määrärahoja kuin vuonna 2023. Taiken avustukset ovat temeläisille ns. vapaan kentän toimijoille erittäin tärkeä tulonlähde, jossa leikkausten vaikutukset ovat yksilötasolla merkittäviä.

Elokuva-alalle saatu tärkeä ja tarpeellinen piristysruiske, audiovisuaalisen alan tuotantokannustin, lopetetaan. Kyse on yli 10 miljoonan euron leikkauksesta, joka kohdistuu suoraan elokuvatuotantoyhtiöihin. Tuotantokannustimella on houkuteltu kansainvälisiä tuotantoja Suomeen ja kannustin on yleinen muissa maissa, jonne KV-tuotannot jatkossa valuvat. Tällä on suuri työllisyysvaikutus ja leikkaus vaikuttaa myös Suomen maakuvaan.

Teme ei hyväksy hallituksen kaavailemia leikkauksia sosiaaliturvaan ja kulttuurin julkiseen tukeen. Merkittävä osa kulttuurin ammattilaisista on heikossa työmarkkina-asemassa siksi, että kokoaikaista työtä ei ole. Alan ammattilaiset ovat pienituloisia ja työttöminä siksi, että keikat ovat lyhyitä ja satunnaisia ja alan rahoituksen vuoksi palkkataso matala.

Temeläisistä 50 % on keikkailevia freelancereita lyhyissä ja määräaikaisissa työsuhteissa. Tanssin ja sirkuksen kentällä työtilanne on erittäin vaikea, sillä vakituista työtä on tarjolla vain muutamille kymmenille tanssi- ja sirkustaiteilijoille.

Hallituksen massiiviset leikkaukset sosiaaliturvaan kohdistuvat juuri epäsäännöllistä pätkä- ja silpputyötä tekevien taide- ja kulttuurialan ammattilaisten toimeentuloon. Leikkauksilla aiheutetaan vain lisää epävarmuutta ja köyhyyttä.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.