Siirry sisältöön
Kuva Nature, Unsplash

Työmarkkinajärjestöt Stefi ja Teme kunnioittavat ilmastolakkoliikettä

Earth Strike / Ilmastolakko on tärkeä ja arvokas kansalaisliike. Planeettamme säilyttäminen elinkelpoisena on aikamme tärkein tehtävä ja se koskee kaikkia. Suomen teatterit ry (Stefi) ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) ovat hengessä mukana.

– ”Emme kehota ammattiteattereita tai Temen jäseniä ryhtymään lakkoon. Vaikutus kohdistuisi enimmäkseen paikallisiin esityksiin ja teatteriyleisöön, joka on kuitenkin hiukan ohi maalin. Lakon sijaan kehotamme teattereita yhteisöinä aktiivisesti ja viivyttelemättä tutkimaan omaa hiilijalanjälkeään. Teatteritaide on suhteellisen paikallista, mutta alan kokonaispäästöjä on tärkeä vähentää. Esimerkiksi kiertuetoimintaa tulee ehdottomasti pyrkiä optimoimaan niin, että ympäristökuormitus olisi mahdollisimman pieni”, arvioivat Stefin toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi ja Temen toiminnanjohtaja Karola Baran yhdessä.

Teme ja Stefi haastavat teattereissa työntekijät ja työnantajat kehittämään ilmastoystävällisiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuita taiteen laadusta tinkimättä.

– ”Toivomme, että teatterit tarkastelevat koko tuotantoketjuaan ja kiinnittävät erityistä huomiota ekologisuuteen”, kannustaa Tommi Saarikivi.

– ”Haluamme tutkia työehtosopimuksiamme ekologisesta näkökulmasta tulevissa TES-neuvotteluissa. Se on tehokas tapa vaikuttaa ympäristöön. Teatterit osaavat kierrättää, mutta parantamisen varaa on varmasti. Toivon, että jokaisessa työpisteessä pohdittaisiin keinoja tehdä ”vihreämpää teatteria”. Esimerkiksi lavastamoissa pitäisi käyttää vain ympäristöystävällisiä aineita ja rakennusmateriaali kierrättää tehokkaasti”, toteaa Karola Baran.

Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee perjantaina 27.9. klo 10-14 osallistumaan mielenosoitukseen ilmaston puolesta omalla ajalla tai työnantajan luvalla.

AV-alalle on saatu oma Ekosetti, joka opastaa ekologisempaan tuotantoon kameran edessä ja takana. Oppaasta saa hyviä vinkkejä mille tahansa työpaikalle

Sitra listaa 8 + 1 vinkkiä, joita voi tehdä esim. työpaikalla ilmaston hyväksi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit ry, puh 040 153 1415

Toiminnanjohtaja Karola Baran, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry, puh 0400 142 050

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.