Siirry sisältöön

Torilla tavataan! Teme osallistuu mielenilmaukseen 2.2.

Teme osallistuu polittiseen mielenilmaukseen senaatintorilla pe 2.2. klo.11-13.00. 

Mielenilmaukseen järjestetään ilmaisia kyytejä eri puolilta Suomea.

Lisätietoa mm. kuljetuksista täällä: https://www.sak.fi/aineistot/tapahtumat/mielenilmaus-aktiivimallia-vastaan 

sekä tapahtuma FB-sivuilta.  https://www.facebook.com/events/163144374313101/?active_tab=discussion 

Muutamat ammattiliitot ovat päättyneet poliittiseen lakkoon, mutta Temen osalta kyseessä ei ole lakosta vaan poliittisesta mielenilmauksesta.  

Mielenilmauksessa vastustetaan hallituksen päättämää työttömyysturvan aktiivimallia, joten mielenilmaus on osoitettu Suomen hallituksen, ei työnantajan, toimia vastaan. Paluu töihin tapahtuu sitä mukaa, kun se on käytännössä mahdollista.  

OHJEITA OSALLISTUMISESTA POLIITTISEEN MIELENILMAUKSEEN:   

Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä. Ammatillinen järjestäytyminen, katsotaan työntekijöiden perusoikeudeksi, ja se on tunnustettu perustuslaissa. Työntekijöillä on aina oikeus toimeenpanna poliittinen mielenilmaus, jolla pyritään vaikuttamaan laajemmin yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Mielenilmaus voidaan kohdistaa esimerkiksi hallituksen tai eduskunnan päätöksiä vastaan.   

Puhukaa mielenilmauksesta yhdessä työporukan kanssa ja tehkää yhdessä päätös, miten siihen osallistutte. Eri liitot ovat tehneet erilaisia rajauksia mielenilmauksen ajaksi, joten jos työskentelet muulla kuin Temen alalla, saat ohjeistuksen kyseisen alan ammattiliitolta. Mielenilmaus on laillinen, ja työntekijällä on joka tapauksessa siihen täysi oikeus osallistua ilman minkäänlaisia jälkiseuraamuksia.  

Milloin ja missä?

Mielenilmaus on perjantaina 2.2. klo 11–13 Helsingin Senaatintorilla. Mikäli et pääse paikalle, mutta haluat silti osallistua, voit Temen aloilla osallistua lopettamalla työnteon klo 11–13 välisellä ajalla. Puhukaa asiasta työporukan kesken. Tarpeetonta haittaa työnantajille ei ole tarpeen aiheuttaa ja oletettavaa on, että alan työnantajista monet ovat työntekijöiden lailla aktiivimallia vastaan.   

Keitä kaikkia mielenilmaus koskettaa?  

Mielenilmaus koskettaa Temen aloja ja työtehtäviä, myös esimiehiä.  

Pitääkö minun ilmoittaa työnantajalle etukäteen osallistumisestani mielenilmaukseen?  

Ei tarvitse, koska kyseessä on maan hallitukseen kohdistuva poliittinen mielenilmaus, on sinulla siihen loukkaamaton oikeus osallistua. On hyvän tavan mukaista ilmoittaa mielenilmaukseen osallistumisesta ennen töistä lähtöä työnantajalle. Työnantajalla ei ole oikeutta kerätä nimilistoja mielenilmaukseen osallistuvista ja osallistumattomista. Mielenilmaukseen osallistuminen ei aiheuta työntekijälle mitään seuraamuksia.  

Epäilen, että työni on sellaista, että en voi ilmaista mieltäni. Mitä teen? 

Pääsääntöisesti Temen aloilla on mahdollista ilmaista mieltä ilman, että ns. hätätyön tunnusmerkit täyttyvät.  

Koskeeko mielenilmaus liittoon kuulumattomia? 

Kyllä koskee. Kyseessä on yleinen poliittinen mielenilmaus, johon voivat osallistua kaikki työntekijät.   

Onko tämä nyt pakollinen vai vapaaehtoinen?  

Poliittinen mielenilmaus on kaikkien laillinen oikeus, mutta jokainen tekee päätöksen itse. Teme toivoo, että mahdollisimman moni pääsee mukaan. Asiasta kannattaa jutella työkavereiden ja luottamusmiehen kanssa. Kyse on SAK:n ja joidenkin sen ulkopuolisten liittojen mielenilmauksista, jotka kohdistuvat hallituksen toimista työttömiä kohtaan tavalla, joka on epäreilu ja kirpaisee nimenomaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia työttömiä.  

Voiko työnantaja muuttaa työvuorolistoja mielenilmauksen vuoksi? 

Ei voi. Mielenilmaus ei oikeuta työnantajaa muuttamaan ennalta ilmoitettuja työvuoroja.  

Voiko työnantaja purkaa työsuhteen osallistumisen vuoksi?  

Työntekijän osallistuminen lailliseen poliittiseen mielenilmaukseen ei oikeuta työnantajaa purkamaan tai irtisanomaan työsuhdetta eikä päättämään koeajalla olevan tai määräaikaisen työsuhdetta. Työnantaja ei saa syrjiä mielenilmaukseen osallistuvaa työntekijää esimerkiksi kun päätetään työtunneista, työajoista, palkankorotuksista ym. asioista. Mikäli koet painostusta tai sinua estetään osallistumasta mielenosoitukseen, ilmoita siitä välittömästi omalle luottamusmiehellesi tai Temeen.  

Saanko palkkaa mielenilmauksen ajalta?  

Työnantajan ei ole pakko maksaa palkkaa siltä ajalta kun osallistut mielenilmaukseen.  

Jos työvuoroni alkaa klo 11, menenkö töihin vasta klo 13?  

Kyllä juuri näin. Ilmoita tästä etukäteen työnantajallesi. Mielenilmauksen jälkeen palataan töihin ennalta laaditun työtuntiluettelon mukaisesti.  

Maksaako liitto minulle korvausta menetetystä palkkatulosta?  

Ei maksa.   

Työskentelen ei-temeläisellä alalla, mutta kuulun edelleen Temeen. Mistä saan tietoa siitä, kuinka minun tulee toimia?

Saat neuvoja ja toimintaohjeet siltä liitolta, joka edustaa tekemääsi työtä.  

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.