Siirry sisältöön
Kuva Jani Pulkka

Politiikan superviikot

Kesäkuun 2021 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Kuntavaalit, uusi kulttuuriministeri ja kulttuurialan mielenosoitus!! Mitta on täysi -mielenilmaus järjestetään Helsingissä 3.6. Pari sataa temeläistä on ilmoittautunut mukaan. Tule sinäkin! Pyydä työnantajaltasi lupa osallistua työajalla mielenilmaukseen. Kutsu työkaverisi ja työnantajasi myös mukaan.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Vaalipäivä on 13.6. Muista äänestää! Kiinnitä huomiota ehdokkaasi 1. työelämäarvoihin 2. taide- ja kulttuuripoliittisiin arvoihin 3. ilmastonsuojelunäkemyksiin.

Ehdokkaan valinta on tärkeää, sillä kuntavaalit ovat vahvasti henkilövaalit. Kuntavaaleissa liikutaan paikallistason kokemusperäisissä kysymyksissä.

Kunnilla on kasvava vastuu sosiaalisesta hyvinvoinnista, taiteen ja kulttuurin rahoituksesta sekä ilmaston- ja luonnonsuojelusta. Jos kunnat saavuttavat ilmastotavoitteensa, niiden päästöt puolittuisivat vuoden 2018 tasolta vuoteen 2035 mennessä. Päästöt alenisivat peräti 20 miljoonaa tonnia. Määrä vastaa suuruusluokaltaan yli puolta päästövähennyksistä, joita Suomi tarvitsee koko maata koskevan hiilineutraaliustavoitteen (2035) saavuttamiseksi. Tieto on Sitran raportista…

Jos valtio leikkaa taiteen ja kulttuurin rahoituksesta, on tässäkin kunnilla yhä tärkeämpi rooli. Kuntavaalien alla Radio Helsinki jututtaa Helsingin, Tampereen ja Oulun ehdokkaita 2.6. & 9.6. & 10.6. Tule kuulolle! Radio Helsinki kuuluu Helsingissä taajuudella 89,7, Tampeereella 106,8 ja Oulussa 90,9. Ääni ammattimaiselle taiteelle ja kulttuurille… 

Kulttuuriministeri vaihtui. Uusi tiede- ja kulttuuriministeri on Antti Kurvinen, Vaasan vaalipiiristä vuonna 2015 Keskustan kansanedustajaksi noussut 35-vuotias oikeustieteen maisteri. Kurvinen myönsi, että hallitus ei onnistunut tapahtuma-alan koronaexitissä. Hän on kulttuurin ystävä ja  harrastanut teatteria, joten odotamme häneltä vankkaa perehtymistä luovien alojen erityiskysymyksiin, ymmärrystä ja tukea ammattimaiselle taide- ja kulttuurityölle.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.