Siirry sisältöön
Maski ja kirjaimet vote eli äänestä.
Kuva Glen Carrie, Unsplash

Henkilökohtainen on poliittista ja poliittisuus on vastuullisuutta

Maaliskuun 2021 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Olkoon henkilökohtaisuuden poliittisuus miten kliseistä tahansa, se on totta. Jokaisen yksittäisillä teoilla on vaikutusta erityisesti nyt, kun korona raivoaa ja kuntavaalit lähestyvät. Koronan vuosipäivän lähestyessä  Suomessa puhutaan ulkonaliikkumiskiellosta ja lisää rajoituksia on tulossa. Tämä on ahdistavaa, mutta kestetään tätä erakoitumista vielä, jotta epidemia saadaan selätettyä.

Poliittisuus ei ole vain puoluepoliittisuutta, vaan yhteiskunnallisten arvojen puolustamista

Tsemppaan kaikkia äänestämään. Kuntavaalit ovat tärkeät arjen politiikan kannalta. Niissä valitaan päättäjät päättämään kotikunnan asioista, kuten kunnan palveluista tai vaikkapa kaavoituksesta. Ei ole ollenkaan yhdentekevää, rakennetaanko kotikunnan paraatipaikalle ostari vai vuokra-asuntoja, päiväkoti vai parkkipaikka. Kunnallisveron suuruus kiinnostaa kaikkia sekä se, mihin ne yhteiset verovarat käytetään.

Henkilökohtainen on poliittista. Yksityiselämän asioista tulee yhteiskunnallisia, kuten päivähoitomaksut, ilmainen kouluruokailu, perhepolitiikka ja joukkoliikenteen reitit ja maksut. Poliittisuus ei ole vain puoluepoliittisuutta, vaan yhteiskunnallisten arvojen puolustamista, esimerkiksi ihmisarvojen puolustamista ja rasismin vastustamista. Poliittisuus on vastuullisuutta, sillä poliittisuus on vaikuttamista. Viime kädessä kaikki on poliittista.

Kuntavaalien politikointi siirtyy koronan takia soppatykeiltä ja toreilta someen. Toisaalta se on hyvä asia, toisaalta ei. Sosiaalisessa mediassa päivitykset, podcastit ja blogit leviävät laajasti. Äänestäjä pystyy seuraamaan somessa paljon laajempaa poliitikkojen joukkoa kuin livenä vaaliteltoilla. Somessa sanotusta jää jälki. Poliitikkojen pitää argumentoida tarkasti. Populistisilla sloganeilla ei pitkälle pärjää.

Huono puoli vaalien someutumisessa on, että osa kansalaisista jää yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelle. Miten äänestäjä voi löytää ehdokkaan tai seurata kiinnostavia poliitikoita ilman sosiaalista mediaa? Vaalimainosten ympäripyöreistä utopioista ei erota puoluetta eikä puhujaa. Kaikki haluavat kivan kaupungin ja reilut ratkaisut.

Olkaa poliittisia ja äänestäkää!

Teme tarjoaa näkyvyyttä jäsenilleen, jotka ovat ehdolla kuntavaaleissa. Tulemme nostamaan temeläisiä ehdokkaita esille nettisivuillamme, viikkokirjeessä ja sosiaalisen median kanavissa maalis-huhtikuussa.

Esittelyä varten tarvitsemme ehdokkailta seuraavat tiedot:
Koko nimi
Valokuva (vaakakuva)
Esittelyteksti (max 700 merkkiä)
Linkki omille nettisivuille tai somekanavaan
Kunta, jossa on ehdolla
Puolue
Vaalinumero

Nimen lisäksi kolme viimeksimainittua asiaa asiaa tulevat vaalimainoksen otsikoksi kunkin ehdokkaan kohdalla.

Lähetä tiedot (ei pdf tai valmiita mainoksia, vaan leipätekstiä ja vaakakuva) samassa sähköpostissa viimeistään LA 20.3. minulle: savel@teme.fi

Helmikuun pääkirjoituksessa kehotin äänestäjiä kiinnittämään huomiota oman ehdokkaansa kohdalla:
-ilmastopolitiikkaan
-työelämä-arvoihin
-taide- ja kulttuuripolitiikkaan

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.