Siirry sisältöön

Kansa on puhunut, mutta mitä se sanoi?

Huhtikuun 2023 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Valta-asetelma muuttui ja oppositio voitti. Sillä on nyt näytön paikka. Muutoksen suunta on vielä hämärän peitossa, mutta demokraattinen vaalitulos on hyväksyttävä. Ihan huoletonta se ei kuitenkaan ole.

Ensimmäinen ajatukseni ennakkoäänien iskeydyttyä tv-ruudulle sunnuntaina oli, että suurimmat häviäjät ovat luonto ja kulttuuri. Miten käy ilmastotavoitteiden? Paljonko taiteen ja kulttuurin rahoituksesta leikataan? Loppuuko kehitysapu? Säästääkö oy Suomi ab itsensä hengiltä?

TKI-hengessä tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot sekä vaalilupauksilla turvattu koulutus ovat toivottavasti turvassa leikkauksilta. Olisikin tyhmää leikata tulevaisuudelta. Yhtä tyhmää olisi leikata tuottavasta ja työllistävästä ammattimaisesta esittävästä taiteesta, kuten teatterista, tanssista, elokuvasta tai musiikista. Niihin sijoitettu euro tuloutuu yhteiskunnalle takaisin moninkertaisena.

Teme haluaa muuttaa asenteita taidetta ja kulttuuria kohtaan. Emme haluaisi nähdä kaupallisen tv:n mainoksia, joissa suhtaudutaan vihamielisesti taiteeseen. Mainoksessa koehenkilön aivokäyrä  aktivoituu vasta, kun mainitaan viihde. Kummallista vastakkainasettelua.

Voitaisiinko puhua yhdessä taiteen, kulttuurin ja luovien alojen puolesta? Luovat alat ovat mittava elinkeino, tuottoisa ja työllistävä, ei vain menoerä tai harvojen harrastus.

– Sanat luovat todellisuutta. Jos kulttuurista ei opita puhumaan tuottavana työnä, on se vaarassa muuttua ihmisten silmissä pelkäksi menoeräksi, jota valtio tukee ilman mitään vastinetta, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila haastattelussa.

Teme haluaa puhua kunnollisista työsuhteista ja palkoista myös taide- ja kulttuurialoilla. Myös kulttuurin parissa on voitava tulla toimeen tekemällään työllä. Ammattimainen työ ei voi olla alipalkattua harrastamista.

Teme haluaa vaikuttaa työmarkkinarikollisuuden kitkemiseen. Yksi työmarkkinarikollisuutta kitkevistä keinoista olisi ammattiliittojen kanneoikeus. Tällöin ammattiliitto voisi nostaa oikeusjutun lakia rikkovaa työnantajaa vastaan, jos työntekijä itse ei uskaltaisi.

Ammattimaista työtä, taidetta ja kulttuuria on puolustettava väsymättä juuri nyt – yhdessä – kun uutta hallitusta ollaan perustamassa ja hallitusohjelmaa tehdään. Yhtä tärkeää on kääntyä kuntapäättäjien puoleen ja perustella heille, miksi taide ja kulttuuri ovat tärkeitä ja miksi niihin kannattaa investoida. Nyt kannattaa kääntyä tutun poliitikon puoleen.

Kolmen ison puolueen kulttuuripoliittiset linjaukset löytyvät puolueiden nettisivuilta:
Kokoomuksen visio taiteen ja kulttuurin tulevaisuudesta (maaliskuu 2023)
Perussuomalainen media- ja kulttuuripolitiikka (tammikuu 2020)
SDP:n kulttuuripoliittinen ohjelma Kulttuuri kuuluu kaikille (marraskuu 2019)

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.