Siirry sisältöön
ELMA-liiton puheenjohtaja Henkka Lindeman hymyilee Espoon Iso Omena -kauppakeskuksen kukin koristelluilla portailla.
ELMA on saanut Henkka Lindemanista määrätietoisen ja osaavan puheenjohtajan.

ELMAa luotsaa innokas ja kokenut puheenjohtaja

Kevätkokouksessaan Elokuvan ja median ammattilaiset ELMA valitsi puheenjohtajakseen Henri ”Henkka” Lindemanin. Hän on kokenut ammattiyhdistysaktiivi, joka luonnehtii itseään helposti innostuvaksi ja päämäärätietoiseksi.

Puoli vuotta sitten Henkka Lindeman vaihtoi alaa sähköasentajasta videotuottajaksi omassa yrityksessä. Samalla alkoi pohdinta sopivasta ammattiliitosta.

– Yrittäjäjärjestöön liittyminen ei ollut vaihtoehto, sillä se ei istu ideologiaani. Vaikka toimin yrittäjänä, koen vahvasti, että työntekijän hyvinvointi on yrityksen etu, Lindeman toteaa.

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen tuore jäsenjärjestö Elokuvan ja median ammattilaiset ELMA oli vihdoin sellainen, joka tuntui omalta.

ELMAn ensimmäisessä kokouksessa Lindeman valittiin puheenjohtajaksi.

Vankkaa kokemusta

Vaikka Lindeman on uusi ELMAn puheenjohtajan pestissä, hän on kerännyt jo paljon kokemusta ammattiyhdistystoiminnasta.

– 10 vuotta sitten pyrkiessäni sähköalalle en tiennyt ammattiliitoista mitään. Työkaverini kertoi ensin meidän alan ammattiliitosta, Sähköliitosta, ja myöhemmin sama kaveri pyysi mukaan liiton järjestämälle kurssille Turkuun. Meillä oli hauskaa!

Lindemanin mielestä kurssitoiminta on tärkeää myös elmalaisille, sillä kursseilla opitaan uutta omista oikeuksista ja edunvalvonnasta. Samalla tavataan saman alan tekijöitä, verkostoidutaan ja viihdytään yhdessä.

Uutta osastoa perustamassa

Nelisen vuotta sitten Lindeman halusi vaikuttaa aktiivisemmin ammattiliittonsa toimintaa. Hän hankkiutui yrityksensä luottamushenkilöksi, kävi menestyksellisiä palkkaneuvotteluita työnantajan kanssa ja perusti Ahvenanmaalle paikallisosaston.

– Liitossa kuultiin, että kotikieleni on ruotsi. Siksi minulle ehdotettiin, että menisin järjestämään Ahvenanmaata eli perustamaan sinne osaston ja hankkimaan jäseniä. Oli hienoa nähdä, miten yhdistystoimintaa rakennetaan nollasta.

ELMAn tilanne muistuttaa uuden järjestön rakentamista: uusi järjestö kaipaa toiminnan ja viestinnän linjauksia. Lindemania se innostaa.

– Puheenjohtajuutta harkitessani päädyin siihen ajatukseen, että minulla saattaa olla paljon annettavaa ELMAlle. Onhan se kunniatehtävä päästä luotsaamaan uutta yhdistystä.

”Meillä on hyvä porukka”

ELMAn hallitustyöskentely on jo käynnistynyt.

– Meillä on tosi hyvä porukka kasassa.

Lindeman on tyytyväinen, että hallituksen jäsenillä on yhtenevät tavoitteet toimintaa ajatellen. Järjestö aikoo keskittyä somemarkkinointiin ja näkyvyyden kasvattamiseen. Nuoriin panostetaan.

– Nuoret ovat ammattia valitessaan ehkä elämänsä suurimman päätöksen edessä. He tarvitsevat siihen tukea.

Tukea voisi Lindemanin mukaan tarjota tietoa tarjoavin videoin, joissa esitellään elokuva- ja media-alan eri ammatteja: esimerkiksi videotuottajan, maskeeraajan tai käsikirjoittajan työtä.

Koska verkkokurssit ovat helposti saavutettavia ja kustannustehokkaita, ne voisivat tavoittaa jäsenet paremmin kuin live-kurssit, joiden järjestäminen vaatii tiloja ja mahdollisesti siirtymistä paikkakunnalta toiselle.

Itsensätyöllistäjille tietoa ja tukea

Lindeman on tyytyväinen, että myös itsensätyöllistäjät voivat olla ELMAn jäseniä.

– Harva liitto tarjoaa tukea ja palveluita muille kuin palkansaajille. Tällä alalla esimerkiksi itsensätyöllistäjiä on todella paljon ja määrä kasvaa, Lindeman arvioi.

Kaikki palkansaajayhdistykset eivät kannusta jäseniään yrittäjyyteen. Itsensätyöllistäjät kun saattavat jossakin vaiheessa sijoittua työehtosopimusneuvottelupöydän toiselle puolelle, työnantajapuolelle.

– Itsensätyöllistäjät kuitenkin tarvitsevat yhteisön, jolta saa tietoa ja joka on henkisenä tukena. Vaikka olen yrittäjä, palkka- ja tuntitaksat koskevat myös minua. Haluaisin ELMAn jäsenten tietävän työnsä arvon ja tuntevan ammattiylpeyttä.

Tiina Tenkanen hymyilee kameraan vaaleanturkoosissa paitapuserossa.

Tiina Tenkanen

Temen viestintäkoordinaattori.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.