Siirry sisältöön

Raimo Söder: Antti Einari Halosen muistolle

Teatteriohjaaja Antti Einari Halonen oli Temen puheenjohtaja vuosina 1991 – 1993. Tuolloin järjestö käytti nimeä Suomen teatterityöntekijäin yhteisjärjestö STY. Tässä muistelen Antti Einaria enemmän järjestötyötä painottaen.

Ennen Temen puheenjohtajuutta Antti Einari, Ana, oli tehnyt paljon teatteri-, musikaali- ja oopperaohjuksiasekä sovituksia. Hänen painopisteensä oli kuitenkin radiotyössä. Erityisesti muistetaan hänen suurtyönsä Sinuhe egyptiläinen, 20-osainen kunnelma 45 minuutin jaksoissa. Radiotyöstään hän saikin Pohjoismaisen kuunnelmapalkinnon ja valtion tiedojulkistamispalkinnon. Hän naureskeli, etteivät kolleegat arvostaneet kuunnelmatyötä taiteilijuudeksi.

Vuodesta 1992 hän oli Suomen Kansallisteatterin ohjaaja ja myöhemmin pääohjaaja.

Puheenjohtajana Ana oli vahva. Hän vahti, että asiat etenevät sovitulla tavalla. Hän oli myös tarkka, etteivät kokoukset mene lörpöttelyksi. Samalla hän oli hyvin rakentava ja aina pieni huumorinpilke mukana. Vaikka hänen toiminnassaan oli dynamiikkaa, ei hän ollut millään tavalla jyräävä, vaan järjestödemokratiaa suuresti arvostava. Hänellä oli tapana todeta: ”Minulla on vain kaksi pakkoa: enemmistöpäätös ja kuolema”. Kokousten ulkopuolella hän oli älykäs, avoin ja pohdiskeleva, toiminnanjohtajan näkökannalta loistava aisapari.

Harva tietää, että liitto vaikutti myös Antti Einarin taiteilijanimeen. Kun hän aikanaan haki Antti Halosena Teatteriohjaajaliiton jäsenyyttä, totesi liiton hallitus, että liitossa on jo yksi Antti Halonen (taiteilija Pekka Halosen poika, koreografi) ja piti tätä ongelmana. Niinpä Ana päätti ottaa käyttöön taiteilijanimen Antti Einari Halonen. Kun toinen Antti sittemmin siirtyi tuonpuoleisiin, päätti Ana ottaa uudelleen käyttöön virallisen nimensä vain huomatakseen, ettei kukaan tunnistanut häntä enää Antti Halosena. Niinpä hän palasi vakiintuneeseen Antti Einariin.

Anan puheenjohtajakauteen mahtui paljon vaikeita asioita luotsattavaksi. Oli laman jälkeistä työttömyyttä ja talouden tiukkuuden jälkeisiä työsuhdekiistoja. Teatterilakia oli tehty hartaasti ministeriössä, Temen ollessa vahvasti työssä mukana, varsinkin kun tässä yhteydessä käytiin keskustelua lain vaikutuksista alan sopimuksiin. Laki saatiin aikaan 1992. Myös Kopioston korvausjärjestelmä oli neuvottelujen kohteena.

Tapasimme Anan kanssa viimeisen kerran viime elokuussa. Tuolloin hän tuli Temen senioripäivään tapaamaan puheenjohtajakautensa tärkeintä yhteistyökumppania, silloista toiminnanjohtajaa. Tämäkin viestii, että liiton tehtävät olivat jättäneet häneen merkittävän jäljen.

Anaa lämmöllä muistaen
Raimo Söder
Temen toiminnanjohtaja 1983-2014

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.