Kuviteltu todellisuus

LP viettää 75-vuotisjuhlaa vuonna 2018 ja sen kunniaksi avautuu juhlanäyttely verkossa elokuun alkupuolella  osoitteessa kuviteltutodellisuus.fi 

Näyttelyn avajaiset ovat Tampereella Telakalla 8.8.2018.

Ohje verkkonäyttelyyn ilmoittautumisesta

Täyttäessäsi lomakkeen verkossa lähetät samalla tarvittavat tiedot ja materiaalit näyttelyyn. Lomakkeessa kysytään nimen ja nimikkeen lisäksi kotipaikkaa, sillä asemoimme jokaisen osallistujan Suomen kartalle.

Linkki on auki tammikuun loppuun asti, joten aikaa on. Ja kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Harkitse siis tarkkaan oma näyttelykokonaisuutesi ja varaa aikaa tekijänoikeuksille eli julkaisulupien  pyytämiselle.

Tulevan näyttelysivuston rakenne 

  1. näkymä on Suomen kartta, johon on merkitty ne paikkakunnat, joissa LP:n jäsenet asuvat. Tähän tulee myös näyttelyn nimi ja mahdollisia linkkejä sekä lyhyt historiaosuus.
  2. näkymä: Paikkakuntaa klikkaamalla saa tekijät esiin. Tällä sivulla on nimen, ammatin ja sähköpostiosoitteesi lisäksi linkki kotissivuillesi, jos sinulla on sivut. Tähän tulee myös sinun kuvasi, jos haluat.
  3. näkymä: nimeä klikkaamalla aukeaa kunkin suunnittelijan oma sivu. Sivulle tulee kuvia ja/tai videoita töistäsi. Sivulla on esittely sinusta. Voit kirjoittaa esittelytekstin töistäsi ja/tai kuvailla itseäsi suunnittelijana. Sana on vapaa. Tekstin pituus on max 4000 merkkiä eli noin liuskan verran tekstiä.

Kuvamateriaali koostuu max kymmenestä kuvasta, joiden koko on max 3Mt. Kuvat voivat olla eri produktioista. Videoita voi olla enintään kolme kappaletta kooltaan 15 Mt/video, tiedostomuoto mp4. Teknisistä rajoitteista johtuen voit lähettää isommat videosi maksuttoman WeTransferin kautta.

Voit lähettää teosvideolinkkejä enintään kolme kappaletta esim. YouTuben- tai Vimeon sivustoilta löytyville videoille.

Lomakkeen kohtaan Teostekstit kirjoitat tiedot produktioista: esityspaikka, ryhmä, ohjaaja, koreografi, lavastussuunnittelija, pukusuunnittelija, valo-, ääni- ja videosuunnittelija sekä muut, jotka haluat mainita.

Nimeä jokainen kuva/video muotoon etunimi-sukunimi-teoksen-nimi-numero.jpg tyyliin kauhanen-minna-joulutarina-1.jpg. Näin materiaalisi löytyy isosta joukosta.

Kun näyttelymateriaalisi kokonaisuus on kasassa, tekstit valmiit ja julkaisuluvat kunnossa, ilmoittaudu näyttelyyn. Kaikki materiaali ladataan kerralla. Saat kuittausviestin ilmoittautumisesta ja latauksista.

Ohje tekijänoikeuksista

 Korostamme, että tekijänoikeuksien tulee olla kunnossa ja korrektisti hoidettu! Olemmehan tekijänoikeuksia valvova järjestö.

Huolimattomuus tekijänoikeuksien kanssa saa paljon vahinkoa aikaiseksi – olemmehan itsekin jääneet suunnittelijoina nimeämättä kritiikeissä ja teattereiden käsiohjelmissa.

Sinulla on käyttöoikeudet itse kuvaamaasi materiaaliin omista töistäsi, mutta ole tarkka siinä, keitä ihmisiä tai keiden taiteellista työtä kuvassa näkyy. Heiltä kaikilta pitää olla lupa julkaisuun – samoin työnantajan lupa eli teatterin tai tuotantoyhtiön.

Jos joku muu on kuvannut työtäsi, kuten pressikuvat, tarvitset luvan kuvan julkaisemiseen kuvaajalta sekä kuvan tilaajalta eli työnantajalta, teatterilta tai tuotantoyhtiöltä. Usein esim. teattereiden tiedottajat tietävät millaisia tekijänoikeussopimuksia he ovat tehneet kuvaajien kanssa.

Jos haluat esim. trailerin näyttelyyn, joka on YouTubessa, se on julkinen, mutta lupa sen jakamiseen näyttelysivulla pitää olla tuotantoyhtiöltä ja muilta joilla on siihen tekijänoikeudet.

Kuvan yhteydessä pitää olla riittävät kuvatiedot: esitys, teatteri, kuvaajan, ohjaajan ja taiteellisen suunnitteluryhmän jäsenet. On kohteliasta ilmoittaa koko taiteelliselle työryhmälle, teatterille/tuottajalle kuvien käyttämisestä verkkonäyttelyssä.

Pyytäessäsi kuvaa teatterilta, muista kertoa, että kuvat eivät tule kaupalliseen käyttöön eikä niitä julkaista muualla kuin näyttelyn verkkosivuilla. Kuvat tulevat olemaan matalaresoluutioisia näyttökuvia, joista ei saa hyvätasoisia printtejä. Riittää, että olet sopinut asiasta esimerkiksi sähköpostissa. Erillistä kirjallista sopimusta ei ole tarvetta tehdä. Pyydä lupa kuville ja videoille ainakin kahdeksi vuodeksi, niin voimme pitää Juhlanäyttelyä esillä vähän pitempään.

Tekijänoikeudet-osioon ilmoittautumislomakkeessa voit myös mainita, mihin järjestykseen haluat kuvasi. Näyttelysivut eivät ole vielä valmiit, joten emme osaa sanoa tarkemmin, miten kuvat siellä esitellään.

Terveisin LP:n hallitus ja näyttelykoordinaattori Minna Kauhanen

Tilaa uutiskirje

Temen uutiskirje on kenen tahansa tilattavissa maksuttomasti. Kirje räätälöidään Temen kotisivujen ajankohtaisen sisällön pohjalta kuudesti vuodessa ja toimitetaan tilaajan sähköpostiin..